Oπλοστάσιο ανακαλύφθηκε στα ελληνοαλβανικά σύνορα

Προβληματισμό προκαλεί η νέα ανακάλυψη κρύπτης με πολεμικό υλικό σε ορεινή περιοχή στον Νομό Καστοριάς, κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα.


Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας, την 1η Σεπτεμβρίου περιπολούντες αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καστοριάς ανακάλυψαν σε ορεινή τοποθεσία κοντά στο χωριό Διποταμιά, κρύπτη με θαμμένο και συσκευασμένο πολεμικό υλικό το οποίο αποτελούσαν : τρία πολεμικά τυφέκια τύπου Κalashnikov (πιθανότατα τον Αλβανικό κλώνο του πασίγνωστου ΑΚ), ένα τυφέκιο τύπου Mannlicher , τρια υποπολυβόλα αγνώστου τύπου, οκτώ γεμιστήρες πολεμικού όπλου, δεκατέσσερις χειροβομβίδες, αγνώστου προελεύσεως, δεκατέσσερις (14) κοινοί πυροκροτητές χειροβομβίδων, 18.415 (!) φυσίγγια πολεμικών όπλων διαφόρων διαμετρημάτων και δύο συσκευασίες εκρηκτικής ύλης Τ.Ν.Τ. συνολικού βάρους 500 γραμ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που άνδρες της ΕΛΑΣ ανακαλύπτουν αποθηκευμένο πολεμικό υλικό σε ορεινή περιοχή των Ελληνοαλβανικών συνόρων καθώς το καλοκαίρι του 2008 ανακαλύφθηκαν σε ορεινή περιοχή των Δολιανών Ιωαννίνων επτά ΑΚ-47, 2 υποπολυβόλα αγνώστου τύπου και 270 σφαίρες. Σε χθεσινή συνέντεξη τύπου συνέντευξη ο Αστυνομικός Διευθυντής Καστοριάς Ηλίας Στεφανής αναφερόμενος στην ανεύρεση του πολεμικού υλικού δήλωσε πως εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα και πως θα γίνει βαλλιστικός έλεγχος στα όπλα για να διαπιστωθεί αν έχουν χρησιμοποιηθεί σε άλλες εγληματικές πράξεις. Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα, στις έρευνες έχουν εμπλακεί και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες..

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Χρήστου Βήττα (εφημερίδα Πτολεμαίος) οι περιπολούντες αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών, υποψιάστηκαν ότι κάτι «ύποπτο συμβαίνει» όταν είδαν στη δασώδη περιοχή στις πλαγιές του Γράμμου ένα σωρό από πέτρες επιμελώς τοποθετημένες. Σήκωσαν τις πέτρες και έσκαψαν ακριβώς σε εκείνο το σημείο, όπου αντίκρισαν πλειάδα όπλων και πυρομαχικών. Τα θαμμένα όπλα ήταν πολύ καλά συσκευασμένα
«καθώς κάθε όπλο ήταν συσκευασμένο ξεχωριστά με ειδικό χαρτί από κερί για να μην σκουριάσει. Βεβαίως λόγω του χρόνου που μεσολάβησε τα περισσότερα όπλα είχαν σκουριάσει ελαφρώς, αλλά είναι όπλα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν». Εκτιμάται ότι τα όπλα είναι θαμμένα στο σημείο εδώ και πολύ καιρό, σίγουρα πάνω από δύο τρία χρόνια.

Η πολύ μεγάλη ποσότητα πυρομαχικών, η μεθοδολογία της αποθήκευσης και συσκευασίας του ανωτέρω υλικού καθώς και η τοποθεσία της κρύπτης παραπέμπει σε συγκεκριμένες..κατευθύνσεις, και φέρνει στο νού εικόνες απο δεκάδες επιχειρήσεις των Σερβικων στρατιωτικών αρχών για την ανεύρεση και καταστροφή κρυπτών με πολεμικό υλικό στην κοιλάδα του Πρέσεβο (νότια Σερβία) στην οποία δραστηριοποιούνται εξτρεμιστές Αλβανοί, αυτοχαρακτηριζόμενοι ως "Απελευθερωτικός Στρατός του Preševo, Medveđa και Bujanovac" (UCPMB), στην ουσία ένα παρακλάδι του UCK.

Κοιλάδα Πρέσεβο - Κρύπτη οπλισμού αλβανών εξτρεμιστών (bujanovacpress)

Κοιλάδα Πρέσεβο - Κρύπτη οπλισμού αλβανών εξτρεμιστών (bujanovacpress)

Κοιλάδα Πρέσεβο - Κρύπτη οπλισμού αλβανών εξτρεμιστών (bujanovacpress)

Κοιλάδα Πρέσεβο - Κρύπτη οπλισμού αλβανών εξτρεμιστών (bujanovacpress)

Δεν υπάρχουν σχόλια: