Το προβλέπει η νέα καταιγίδα μέτρων (αυτών που δεν θα έπαιρναν άλλα μέτρα...)

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου προανήγγειλε κατάργηση των ελέγχων πόθεν έσχες για αγορά α’ κατοικίας και για μια διετία δεν θα ερευνάται η προέλευση των χρημάτων για την απόκτησή τους. Από 1η Γενάρη μειώνεται η φορολογία στα μη διανεμόμενα κέρδη των επιχειρήσεων από το 24% σε 20%. Μειώνεται όμως και ο ΦΠΑ από 11% σε 6,5% για διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και κάμπινγκ.

Στο 6,5% μειώνεται και ο ΦΠΑ στα φάρμακα… ως μέτρο κοινωνικής πολιτικής.
Την ίδια ώρα όμως, ο νέος προϋπολογισμός θα σημάνει το πιο άγριο φοροκυνηγητό των τελευταίων ετών. Για να καλύψει την μαύρη τρύπα της υστέρησης εσόδων του 2010 κατά 1,4 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση βάζει στόχο να εισπράξει του χρόνου 2,3 δισ. ευρώ επιπλέον από όσα ήδη προέβλεπε το Μνημόνιο εκ των οποίων το 1,5 δισ. θα προέλθει από τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής.

Συνοπτικά το 2011 φέρνει:
- αύξηση ΦΠΑ από το 11% στο 13% για τρόφιμα, λογαριασμούς ΔΕΚΟ και βασικά είδη ευρείας κατανάλωσης
- νέα τεκμήρια φορολόγησης,
- αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων
- έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις που είχαν μεγάλη κερδοφορία το 2009
- άδειες για «φρουτάκια» και τυχερά παιχνίδια
- εξίσωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, τον επόμενο Οκτώβρη

Με τα δεδομένα αυτά, ένα λίτρο πετρέλαιο θέρμανσης θα κοστίζει περίπου 1-1,3 ευρώ αντί για περίπου 70 λεπτά που στοιχίζει σήμερα. Ταυτόχρονα όμως θα δοθούν και 400 εκατ. ευρώ ως επίδομα θέρμανσης.

Σε περιβάλλον ύφεσης, πάνω από 4,2% φέτος και με την ανεργία να καλπάζει στο 14,6% το 2011 η κυβέρνηση θα εφαρμόσει σαρωτικό πρόγραμμα περικοπών σε μισθούς συντάξεις φάρμακα και παροχές.

Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες, πέραν των όσων έχουν ήδη προβλεφθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, προκύπτουν νέες περικοπές στις δαπάνες ύψους 3,85 δισ. ευρώ. Η εξοικονόμηση αυτή θα προέλθει κατά:

- 2,1 δισ. ευρώ από τις παρεμβάσεις στην υγεία
- 800 εκατ. ευρώ από το σχέδιο εξυγίανσης των ζημιογόνων ΔΕΚΟ (νέες συλλογικές συμβάσεις για τους εργαζομένους στα πρότυπα του ΟΣΕ, μείωση αποδοχών, μείωση επιδομάτων που δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν το 8% του βασικού μισθού, σχέδια συγχωνεύσεων).
- 500 εκατ. ευρώ από τη μείωση των αμυντικών δαπανών.
- 200 εκατ. ευρώ από την περαιτέρω μείωση των λειτουργικών δαπανών των υπουργείων κατά 5%
- 150 εκατ. ευρώ με την καθιέρωση εισοδηματικών κριτηρίων στο οικογενειακό επίδομα που χορηγείται στους δημοσίους υπαλλήλους
- 100 εκατ. ευρώ από το σχέδιο μείωσης των συμβασιούχων στο Δημόσιο.

Ο υπουργός Οικονομικών θα ανακοινώσει τον Δεκέμβριο νέο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Πρώτες στον σχετικό κατάλογο ο ΟΣΕ και τα ΕΑΣ.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: