Το ιρανικό ναυτικό στην Μεσόγειο

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Το ιρανικό ναυτικό σχεδιάζει να αποστείλει δύο ή τέσσερις φρεγάτες στη Μεσόγειο, στο εγγύς μέλλον. Σύμφωνα με το ιρανικό δίκτυο FNA, του οποίου οι πληροφορίες αναπαράγονται ευρέως κυρίως από ισραηλινά ηλεκτρονικά ΜΜΕ, ο υποναύαρχος Γκολάμ Ρεζά Κχαντέμ Μπικάμ δήλωσε ότι τα ιρανικά πλοία, διά μέσου της διώρυγας του Σουέζ, θα αναπτυχθούν στη Μεσόγειο θάλασσα, τουλάχιστον για ένα χρόνο, στο πλαίσιο «των γενικότερων σχεδίων που τίθενται σε εφαρμογή με στόχο την καλύτερη δυνατή διασφάλιση της άμυνας της χώρας».

Ο 9ος στολίσκος του ιρανικού ναυτικού έχει, ήδη, από το 2010 αποσταλεί στο Αντεν προκειμένου όπως παρουσιάζεται να «προστατεύει τα ιρανικά εμπορικά πλοία από την πειρατεία». Ακολούθησε ο 10ος στολίσκος.

Ενδιαφέρον έχει το ότι η δήλωση αυτή έγινε λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, των διήμερων επαφών της ιρανικής αντιπροσωπείας υπό τον διαπραγματευτή Σαγιάντ Τζαλίλι με την αντιπροσωπεία της ομάδας των «6» (των πέντε χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας - Ρωσία, Κίνα, ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία - και της Γερμανίας) για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Δυτικοί διπλωμάτες χαρακτήριζαν «απογοητευτικές» τις διαπραγματεύσεις, αν και η εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, που ήταν επικεφαλής της αντιπροσωπείας των «6», τόνισε ότι «η πόρτα του διαλόγου παραμένει ανοιχτή». Ανάλογες δηλώσεις έγιναν και από την ιρανική πλευρά, χωρίς, όμως, να αποφασιστεί συγκεκριμένη ημερομηνία για νέο γύρο συνομιλιών.

Πάντως αυτή η εξέλιξη της παρουσίας των ιρανικών πολεμικών πλοίων στην Μεσόγειο, γίνεται σε μια περίοδο που αναπτύσσονται στενές σχέσεις του Ιράν με την Τουρκία και ενώ αυτή η τελευταία είναι σε αντιπαράθεση με το Ισραήλ.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: