«Ναυμαχία» για τα.... ψάρια του Αιγαίου! - ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΠΙΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΨΑΡΑΔΕΣ, ΔΙΕΚΔΙΚΩΝΤΑΣ…ΤΑ ΝΕΡΑ


Την προηγούμενη εβδομάδα το πλήρωμα ενός ελληνικού αλιευτικού που ψάρευε στα ανοιχτά από το Αγαθονήσι -σε ελληνικά χωρικά ύδατα- δέχτηκε επίθεση με πυροβολισμούς και βόμβες μολότοφ από τουρκικά σκάφη που διεκδικούσαν τα ψάρια! Κάθε φορά που γίνεται ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο λέμε ότι έχουμε την εξήγηση: οι Τούρκοι προκαλούν επειδή θέλουν να κάνουν «παιχνίδι» με τα πετρέλαια του ελληνικού αρχιπελάγους. Είναι όμως έτσι; Το τελευταίο, άγριο επεισόδιο στο Αγαθονήσι, όπου από θαύμα δεν θρηνήσαμε νεκρούς, αποδεικνύει ότι ίσως οι Τούρκοι να θέλουν περισσότερο από τα πετρέλαια τα ψάρια! Όσο απίστευτο κι αν φαίνεται, την προηγούμενη εβδομάδα το πλήρωμα ενός ελληνικού αλιευτικού που ψάρευε στα ανοιχτά από το Αγαθονήσι -σε ελληνικά χωρικά ύδατα- δέχτηκε επίθεση με πυροβολισμούς και βόμβες μολότοφ από τουρκικά σκάφη που διεκδικούσαν τα ψάρια!

Το επεισόδιο «χοντραίνει» όχι από το γεγονός ότι στην περιοχή έσπευσαν σκάφη του Λιμενικού για να απομακρύνουν τους Τούρκους, αλλά από το ότι οι ριπές φέρονται να προήλθαν από σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής.

Το σκηνικό των Τούρκων ψαράδων που, συνοδευόμενοι από ακταιωρούς της γείτονος, επιτίθενται σε Έλληνες σε ελληνικά χωρικά ύδατα δεν είναι πρωτόγνωρο. Είναι μάλλον συνηθισμένο σε περιοχές όπως τα Ίμια, όπου την εποχή της τσιπούρας (Δεκέμβριο μέχρι Ιανουάριο) γίνονται κάθε χρόνο «ναυμαχίες». Οι Τούρκοι φτιάχνουν «γκρίζες ζώνες» και στο ψάρεμα και όταν τελειώνουν τα ψάρια στα Ίμια έρχεται η σειρά για το Αγαθονήσι.



Μίλησαν τα όπλα!

Στο Αγαθονήσι, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι ψαράδες, επικρατεί προβληματισμός. «Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στην περιοχή μας», λέει στην «PRESS Time» ο δήμαρχος του νησιού, ο οποίος πάντως δείχνει πολύ ψύχραιμος... Άλλωστε εκεί πλέον περιπολούν σκάφη του Λιμενικού.

Το «λαβωμένο» ελληνικό αλιευτικό έχει δέσει στην Πάτμο, όπου εξετάζεται από τις Αρχές, ενώ ο καπετάνιος της μηχανότρατας με το όνομα «Λευκάδα» που δέχτηκε την επίθεση βρίσκεται σε κατάσταση σοκ.

Σύμφωνα δε με όσα κατέθεσε στο Λιμεναρχείο της Πάτμου, ψάρευε 3,8 ναυτικά μίλια βόρεια από το Αγαθονήσι. Η περιοχή επελέγη καθώς όχι μόνο είναι πλούσια σε ψάρια, αλλά και δεν έχει συμπεριληφθεί στις «γκρίζες ζώνες» των Τούρκων. Ξαφνικά πλησίασαν δύο σκάφη με σημαία Τουρκίας. Επρόκειτο για ένα αλιευτικό και μία ακταιωρό. Τον πλησίασαν στα 45 μέτρα και του έκαναν νόημα να απομακρυνθεί από τα «τουρκικά νερά». Μέσω του UHF άρχισαν να τον βρίζουν και να τον διατάζουν να φύγει από την περιοχή και να τους αφήσει τα ψάρια. Ο καπετάνιος του «Λευκάδα» αρνήθηκε και τους επεσήμανε ότι βρίσκονται σε ελληνικά χωρικά ύδατα. Τότε, όπως καταθέτει, δέχτηκε καταιγισμό πυρών από την ακταιωρό και βόμβες μολότοφ από το τουρκικό αλιευτικό και γι’ αυτό ακριβώς εξέπεμψε SOS και αποχώρησε από την περιοχή. Λίγο αργότερα κατέφτασε σκάφος του Λιμενικού και ηρέμησε τα πνεύματα. Όμως ήδη είχαν αμφισβητήσει την ελληνικότητα της περιοχής.



Και άλλα Ίμια

Αυτό μπορεί να είναι το πρώτο περιστατικό αψιμαχίας για τα ψάρια στο Αγαθονήσι, όμως δεν είναι το πρώτο. Πρόσφατα στα Ίμια τουρκικό αλιευτικό εμβόλισε ελληνική μηχανότρατα, τουρκική ακταιωρός είχε σχεδόν βυθίσει ελληνικό ψαράδικο, ενώ εν μέσω αψιμαχιών έχει συγκρουστεί και σκάφος του Λιμενικού με πλωτό της τουρκικής Ακτοφυλακής.

Αυτή η κολόνια κρατάει χρόνια, με τους γείτονες να ισχυρίζονται ότι τα χωρικά ύδατα είναι δικά τους, άρα και τα πανάκριβα ψάρια. Στις καταγάλανες θάλασσες που διεκδικούν οι Τούρκοι «κρύβεται» ένας μισθός που μπορεί να φτάσει και τα 3.000 ευρώ. Η περιοχή των Ιμίων είναι γεμάτη με γευστικές και σπάνιες κωλοχτύπες. Ένα κιλό από αυτά τα ψάρια μπορεί να μοσχοπουληθεί στην αγορά - έως και 50 ευρώ. Περίπου 30 ευρώ το κιλό πωλούνται οι μαύρες πελαγίσιες τσιπούρες που κυνηγάνε τα τουρκικά αλιευτικά.

Κίνηση παρατηρείται αυτό το διάστημα και στις περιοχές Κάλυμνος, Καλόλιμνος, Ψέριμος και Πλάτη. Τα δίχτυα των ψαράδων βγάζουν γαλέο, συναγρίδα και σαρδέλα, οι τιμές των οποίων αγγίζουν τα 17, τα 20 και τα 8 ευρώ ανά κιλό αντίστοιχα. Ο κολιός, ο ροφός, το σκαθάρι και το σκουμπρί είναι στις πρώτες προτιμήσεις των τουρκικών ακταιωρών και όταν γυρίζουν στην πατρίδα τους με μερικά κιλά από αυτά τα ψάρια έχουν «καθαρίσει» με το μεροκάματο πολλών ημερών.

Οι αλιείς του Νοτίου Αιγαίου ωστόσο λένε ότι δεν θα καταθέσουν τα όπλα και πως δεν θα ξαναπάθουν ό,τι και πέρυσι, όταν τουρκικά γρι-γρι με 50 μέτρα δίχτυα δεν είχαν αφήσει ούτε λέπι! Ύστερα από τα πολλαπλά γεγονότα που έχουν καταγραφεί και έχοντας τον φόβο ότι μπορούν να διαδραματιστούν αιματηρά σκηνικά, τα σκάφη των Ελλήνων αλιειών εκσυγχρονίστηκαν, ενώ συνοδεύονται από σκάφη του Λιμενικού ώστε να παρέμβουν έγκαιρα αν παραστεί ανάγκη.



press-time

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: