ΚΟΥΡΔΟΣ ΥΠΑΜ "Αν παρακάμψουν τη γραμμή των συνόρων,θα χτυπήσουμε"

Σύμφωνα με το κουρδικό πρακτορείο ekurd.net οι Κούρδοι αποστέλλουν στην αμφισβητούμενη περιοχή Tuz Khurmatu με το Ιράκ μονάδες πεζικού καθώς και άρματα μάχης ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τις δυνάμεις στην περιοχή και ανεβάζοντας παράλληλα την ένταση με το Ιράκ αναφέρει και το πρακτορείο Reuters . 
Η δεύτερη στρατιωτική ενίσχυση από του Κούρδους μέσα σε λίγες ημέρες καταδεικνύει την σοβαρότητα της κατάστασης καθώς αποσαφηνίζει τις άσχημες σχέσεις του ιρακινού Κουρδιστάν με το Ιράκ αλλά και της θρησκευτικής διαμάχης της κεντρικής κυβέρνησης της Βαγδάτης, με επικεφαλής τους σιίτες μουσουλμάνους Άραβες με τους Κούρδους ένα χρόνο μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων.
Οι Κούρδοι και Ιρακινοί από τις αρχές της εβδομάδες κλιμακώνουν την διαμάχη που υποβόσκει εδώ και πολλά χρόνια  για μια περιοχή γεμάτη απο πετρέλαιο και απο ότι διαφαίνεται κανείς δεν κάνει πίσω.
Σύμφωνα με τον Κούρδο υπουργό για στρατιωτικά θέματα Anwar Osman Haji οι κούρδοι  χθες αργά μετακίνησαν δυνάμεις πεζικού και άρματα μάχης και θα παραμείνουν στις θέσεις τους  αναμένοντας  τους Ιρακινούς να «κάνουν αυτοί το πρώτο βήμα». 
"Αν παρακάμψουν τη γραμμή των συνόρων , θα τους χτυπήσουμε ," αναφέρει με κατηγορηματικό τρόπο ο Κούρδος υπουργός  Anwar Osman Haji .
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ιρακινού κοινοβουλίου Μασούντ Μπαρζανί την παρασκευή είχε επιτελεσθεί  μιά κάποια πρόοδο προς την κατεύθυνση της εκτόνωσης της κρίσης και σήμερα Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των  δύο πλευρών  στο ιρακινό υπουργείο Άμυνας στη Βαγδάτη.
Από την άλλη πλευρά οι Κούρδοι κατηγορούν το Ιράκ για την δημιουργία της «διοίκηση επιχειρήσεων  Dijla» (που περιλαμβάνει δυνάμεις πάνοπλων ιρακινών καταδρομών) και η οποία σύμφωνα με αυτούς έχει αντικειμενικό στόχο το Κουρδιστάν και τούς Κούρδους ειδικότερα.
Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νουρί αλ Μαλίκι δήλωσε ότι η διοίκηση επιχειρήσεων Dijla κρίνεται ως απαραίτητη για την διατήρηση της τάξης και της ασφάλειας σε  μια από τις πιο ασταθείς περιοχές της χώρας.
Τμήμα ειδήσεων  defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: