Π. Παναγιωτόπουλος: ««Κανένα βήμα πίσω για την ΑΟΖ – Ότι έχει ειπωθεί θα τηρηθεί»

Η κυβέρνηση θα τηρήσει στο ακέραιο τα όσα έχει πει προ εκλογών αναφορικά με την ΑΟΖ, τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος στο συνέδριο «Ενεργειακή Ασφάλεια και Άμυνα» που διοργάνωσε το DefenceNet σήμερα στο Ζάππειο Μέγαρο.
Ο υπουργός αναφέρθηκε σε ένα ευρύ πεδίο θεμάτων και ζητημάτων που αφορούν στην οικονομική κρίση και την άμυνα της χώρας, στις αμυντικές σχέσεις της Ελλάδας με άλλα κράτη ενώ αναφέρθηκε και στο «φλέγον» θέμα της ΑΟΖ και ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της Ελλάδας επ΄αυτού.
Πιο συγκεκριμένα ο Π. Παναγιωτόπουλος αναφερόμενος στο θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) είπε:
«Κανένα βήμα πίσω δεν θα γίνει από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για την ΑΟΖ και ότι έχει πει προ εκλογών θα τηρηθεί. Η κυβέρνηση θα σταθμίσει όμως όλες τις καταστάσεις και θα υλοποιήσει τις εξαγγελίες όταν ο χρόνος θα είναι κατάλληλος για το εθνικό συμφέρον της χώρας. Έρχονται σημαντικές πρωτοβουλίες σε επίπεδο κυβέρνησης μέχρι την άνοιξη. Εξελίξεις σε επίπεδο πρωθυπουργού ΥΠΕΞ και υπουργείου Άμυνας που έχω την τιμή να ηγούμαι» είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Για το θέμα της ασφάλειας της χώρας ο υπουργός είπε:
«Τα θέματα της ασφάλειας προηγούνται των πάντων. Δεν μπορεί να λειτουργήσουν οι άλλοι τομείς της οικονομίας χωρίς να υπάρχει Εθνική Ασφάλεια. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια κυβέρνηση η οποία καταβάλλει προσπάθεια για εθνική σωτηρία και ανασυγκρότηση με επικεφαλής τον Αντώνη Σαμαρά.
Έχουμε τα ήδη πρώτα σημάδια ανάκαμψης αλλά έχουμε ανηφορική πορεία μπροστά μας. Η ανάκαμψη θα έρθει πολύ συντομότερα από ότι νομίζουν ορισμένοι. Προϋπόθεση είναι η εθνική ασφάλεια ακεραιότητα και ανεξαρτησία.
Τα αγαθά αυτά τα διασφαλίζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις. Σηκώνουν τεράστιο ιστορικό βάρος με αξιοπρέπεια με πίστη στο καθήκον αποσυνδέοντας τα προβλήματα της καθημερινότητας όσο αφορά το καθημερινό τους έργο».
Ο Π. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε ειδικότερα στην ιδιαίτερα βαρύνουσα γεωπολιτική  θέση της Ελλάδας. Πιο συγκεκριμένα είπε τα εξής:
«Αυτό που χαρακτηρίζει την Ελλάδα δεν είναι ότι βρίσκεται σε δημοσιονομική κρίση. Την κρίση θα την ξεπεράσουμε. Αυτό όμως που χαρακτηρίζει την Ελλάδα είναι ότι είμαστε η χώρα «κλειδί» στο παγκόσμιο σύστημα ασφάλειας.
Αυτό το αποδέχονται όλοι. Γείτονες, φίλοι, εχθροί και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Αυτό είναι δεδομένο δεν μπορεί να μας το αφαιρέσει κανείς. Δεν υπάρχουν πολλές χώρες που να έχουν πολλές βάσεις όπως αυτή της Σούδας. Οι σύμμαχοί μας έχουν πουν να καλύτερα λόγια για τη φιλοξενία το κλίμα, τη διατροφή και την υποδοχή που επεφύλαξαν οι κάτοικοι αλλά κυρίως για την εξαιρετική συνεργασία με τις ΕΔ. Αυτό επέτρεψε την ανάπτυξη της αμυντικής μας συνεργασίας και με το Κατάρ. Συνεργασία η οποία ξεκίνησε με τη φιλοξενία των πιλότων του Mirage 2000 του Κατάρ όταν είχαν έρθει στην Κρήτη για τη συμμετοχή τους στις επιχειρήσεις για τη Λιβύη.
Η διαπίστωση αυτή της θέσης που κατέχει η Ελλάδα σήμερα στην Ν.Α. Μεσόγειο αλλά ευρύτερα  θεμελιώνεται και από τη γεωπολιτική θέση της χώρας. Υπάρχουν υποθαλάσσια κοιτάσματα αερίου και υδρογονανθράκων. Εναπόκειται να κάνουμε τους σωστούς αυτούς χειρισμούς για να αξιοποιήσουμε τον εθνικό αυτό πλούτο στο μέλλον. Δεν θα μπορούσαμε να πετύχουμε τους στόχους αυτούς χωρίς την οικονομική θυσία του λαού αλλά και το αξιόμαχο των ΕΔ»
Για τη συμμετοχή  στις συμμαχικές επιχειρήσεις  ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε:
«Από πλευράς; Υπουργείου Εθνικής Άμυνας δίνουμε σημασία στη συμμετοχή σε όλα τα ευρωπαϊκά όργανα της αρμοδιότητας μας όπως επίσης απαντούμε σε εκκλήσεις βοήθειας συμμάχων. Παράδειγμα η έκκληση της Γαλλίας για συνδρομή στις επιχειρήσεις του Μάλι.
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που ανακοίνωσε πως θα αποστείλει τρεις εκπαιδευτές για την εκπαίδευση των αφρικανικών δυνάμεων».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: