Ανακατάληψη βραχονησίδας στην Κω με ναυτικά πυρά - Μήνυμα προς Άγκυρα

Απόκρουση αποβάσεων και ανακατάληψη βραχονησίδας στην Κω με τη κάλυψη ναυτικών πυρών πραγματοποιούν αυτή την ώρα οι στρατιωτικές δυνάμεις της 80 ΑΔΤΕ. Στην άσκηση συμμετέχει και η κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού «Μαχητής», ενώ το παράκτιο σκάφος «Αντωνίου» περιπολεί ανοιχτά του νησιού.
Την τελική φάση της τακτικής άσκησης μετά στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «Άγιος Φωκάς» θα παρακολουθήσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Μιχάλη Κωσταράκο, τον αρχηγό ΓΕΣ αντιστράτηγο Αθανάσιο Τσέλιο, τον αρχηγό ΓΕΑ αντιπτέραρχο Ευάγγελο Τουρνά και τον αρχηγό ΓΕΝ αντιναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη.
Τόσο η άσκηση όσο και η παρουσία σύσσωμης της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του Πενταγώνου στο νησί της Κω, με τον Πάνο Παναγιωτόπουλο να επισκέπτεται τα στρατιωτικά φυλάκια στην Καλόλιμνο και το Φαρμακονήσι, και τους αρχηγούς να περιοδεύουν εν συνεχεία σε πολλά νησιά του ανατολικού Αιγαίου δεν θεωρείται καθόλου τυχαία.
Συνδέεται με τις κινήσεις της Τουρκίας, η οποία επιδιώκοντας τη συνεκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο. Τέτοιου είδους πληροφορίες έχουν φτάσει στο ελληνικό Πεντάγωνο και οι Ένοπλες Δυνάμεις θέλουν να στείλουν μήνυμα στην Άγκυρα «είμαστε εδώ…».
Βασικό σκέλος του σεναρίου της ΤΑΜΣ «Άγιος Φωκάς» είναι η ανακατάληψη βραχονησίδας από άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων της 80 ΑΔΤΕ. Θα γίνει επίσης στρώση ναρκοπεδίου, βολές με όπλα υποστήριξης, προετοιμασία και τάξη εκτοξευτών πολλαπλών ρουκετών RM-70, και υλοποίηση σχεδιασμού ανεφοδιασμού ελικοπτέρου με καύσιμα εν μέσω επιχειρήσεων υψηλής έντασης.
Την επιχείρηση θα υποστηρίζει από θαλάσσης η κανονιοφόρος «Μαχητής», την οποία θα επισκεφθεί ο κ. Παναγιωτόπουλος, όπως και το παράκτιο περιπολικό σκάφος «Αντωνίου».
Στην Κω θα γίνει και η τελετή αποκαλυπτηρίων των προτομών των 3 ηρώων που έπεσαν στα Ίμια. Τιμή στους ήρωες που έπεσαν για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Αυτών που με ευκολία απεμπολούν οι κυβερνήσεις.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: