Παραλήρημα Erdogan κατά Ελλάδας και «σκοτεινού ξένου παράγοντα»


H
H εν ψυχρώ δολοφονία του 35χρονου Αλεβίτη Uğur Kurt από την τουρκική αστυνομία ήταν η αφορμή για το νέο παραλήρημα Erdogan.
Στις γνώριμες θεωρίες συνομωσίας κατέφυγε εκ νέου ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Tayyip Erdoğan προκειμένου να δικαιολογήσει την εμφυλιοπολεμική κατάσταση στο εσωτερικό της γείτονος. Σε σημερινή του ομιλία στην κοινοβουλευτική ομάδα του AKP και με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τα αιματηρά επεισόδια στο πάρκο Gezi, o Toύρκος πρωθυπουργός υποστήριξε πως «είναι σαν να πατιέται ένα κουμπί και νόμιμες και παράνομες οργανώσεις διαταράσσουν την ειρήνη. Είναι τόσο προετοιμασμένη αυτή η επίθεση που στοχεύουν ταυτόχρονα στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την οικονομία». Συνεχίζοντας την προσπάθειά του να αποσείσει από πάνω του τις ευθύνες για την τραγωδία στο ανθρακωρυχείο της Soma [1], o Erdoğan συνέχισε: «Όποτε τα πράγματα πήγαιναν καλά εδώ, υπήρχαν άνθρωποι που προσπάθησαν να δημιουργήσουν προβλήματα στην Τουρκία. Κάθε φορά που η Τουρκία προχωρούσε σε οικονομική ανάπτυξη, έγινε στόχος τρομοκρατικών ομάδων ή στρατιωτικών πραξικοπημάτων. Κάποια σκοτεινά χέρια είτε στην πατρίδα είτε στο εξωτερικό συνεργάστηκαν» και αναρωτήθηκε πώς η Ιαπωνία και η Γερμανία έγιναν οι ισχυρότερες οικονομίες μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά η Τουρκία δεν τα κατάφερε παρά το γεγονός ότι δεν συμμετείχε στον πόλεμο.
Αναφερόμενος στην εν ψυχρώ δολοφονία του Αλεβίτη Uğur Kurt από την τουρκική αστυνομία στις 22 Μαΐου και την εμφάνιση ένοπλων μελών του Λαϊκού Επαναστατικού Απελευθερωτικού Μετώπου (DHKP/C) στην περιοχή Okmeydanı [2], ο Tayyip Erdoğan επανέφερε τα τουρκικά μυθεύματα για την ύπαρξη βάσεων της χαρακτηρισμένης από τους Τούρκους ως τρομοκρατικής οργάνωσης επί ελληνικού εδάφους. «Όλοι ξέρουμε ποιος στηρίζει και προστατεύει αυτές τις ομάδες. Τα στρατόπεδα εκπαίδευσης του DHKP/C είναι στην Ελλάδα. Τους έχουμε δει να εισέρχονται στην Τουρκία. Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει επιχειρήσεις σε βάρος τους αλλά δεν ξέρουμε γιατί ακόμα λειτουργούν εκεί τα στρατόπεδα», υποστήριξε στο νέο του παραλήρημα ο Τούρκος πρωθυπουργός.
2
Ένοπλα μέλη του DHKP/C έκαναν την εμφάνισή τους και πάλι στις γειτονιές της Κωνσταντινούπολης.
Σημειώνεται ότι τα ξημερώματα της 26 Μαΐου, η τουρκική αστυνομία διεξήγαγε εκτεταμένη «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» στην Κωνσταντινούπολη, κατά την οποία ειδικές δυνάμεις επικουρούμενες από ελικόπτερο απέκλεισαν την περιοχή Okmeydanı και συνέλαβαν άγνωστο αριθμό υπόπτων ενώ τουρκικό δικαστήριο διέταξε σήμερα προληπτικές συλλήψεις 47 εκ των 255 κατηγορούμενων για τα επεισόδια στο πάρκο Gezi.
Τριγμοί στην οικονομία
«Επίμονους κινδύνους», εσωτερικούς και εξωτερικούς, για την οικονομική προοπτική της Τουρκίας, διαπιστώνει ο οίκος Standard & Poor’s, ο οποίος και διατήρησε στην κατηγορία των «σκουπιδιών» (junk) την πιστοληπτική διαβάθμιση της χώρας. Ο διεθνής οίκος επιβεβαίωσε τη βαθμολογία «ΒΒ+», η οποία είναι η ανώτερη βαθμίδα του junk, για το τουρκικό αξιόχρεο, με την προοπτική της αξιολόγησης να είναι «αρνητική», κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσε να επέλθει υποβάθμιση εντός του επόμενου εξαμήνου. Σύμφωνα με την S&P, οι αρχές δεν έχουν λάβει επαρκή μέτρα για τη θωράκιση της τουρκικής οικονομίας από εξωτερικά σοκ, ενώ οι δύο επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις, οι προεδρικές εκλογές του Αυγούστου και οι βουλευτικές το 2015, ενισχύουν την αβεβαιότητα σχετικά με την οικονομική πολιτική που θα ακολουθηθεί τους επόμενους μήνες.
Η εκτιμήσεις της S&P έρχονται σε συνέχεια της προειδοποίησης του ΟΟΣΑ τον περασμένο μήνα για τους δύο μείζονες κινδύνους που αντιμετωπίζει η Τουρκία: «Αφενός την περαιτέρω αναστάτωση στις χρηματαγορές καθώς θα αλλάζει η νομισματική πολιτική των ΗΠΑ και αφετέρου την όξυνση των εσωτερικών πολιτικών εντάσεων στη χώρα». Στο μεταξύ, η τουρκική λίρα έχει χάσει περισσότερο από το 30% της αξίας της έναντι του δολαρίου, ενώ στο σύνολο του περασμένου έτους το εμπορικό έλλειμμα της χώρας έφθασε στα 99,78 δισ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση κατά 18,7% σε σύγκριση με το 2012.
Απομακρύνεται η προοπτική ένταξης στην ΕΕ
O Toύρκος πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να επιτεθεί εκ νέου στη μειονότητα των Αλεβιτών για τη μαζική συγκέντρωση 45.000 διαδηλωτών κατά της επίσκεψής του στην Κολωνία [3]. Σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε αμέσως μετά την επίσκεψη Erdoğan από το ινστιτούτο Forsa για το περιοδικό Stern καταγράφεται ραγδαία αύξηση των Γερμανών που αντιτίθενται στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Συγκεκριμένα το 69% των Γερμανών πολιτών αντιτίθενται στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ (σε σχέση με το 52% που τάσσονταν εναντίον το 2005) ενώ το ποσοστό αυτών που υποστηρίζουν την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ μειώθηκε σε 26% (από 43% το 2005). Σχολιάζοντας την άνοδο των ευρωσκεπτικιστών στις Ευρωεκλογές, ο Tayyip Erdoğan υποστήριξε πως η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα μπορούσε να λειτουργήσει ως … «αντίδοτο» για τον ρατσισμό και τον αντισημιτισμό! Προφανώς η εξύβριση ανθρακωρύχου της Soma «ως σπέρμα του Ισραήλ» εντάσσεται σε αυτή την ιδιοφυή στρατηγική…
24550894
Κατά της παρουσίας του Τούρκου πρωθυπουργού στη Κολωνία διαδήλωσαν περί τους 45.000 μετανάστες τουρκικής καταγωγής, στην πλειοψηφία τους από την κοινότητα των Αλεβιτών.
Σημειώσεις:
[1] Ο 34χρονος Αλεβίτης Uğur Kurt πήγαινε σε κοιμητήριο όταν πυροβολήθηκε εν ψυχρώ στο κεφάλι από Τούρκους αστυνομικούς, διερχόμενος από το σημείο όπου πραγματοποιείται η εβδομαδιαία συγκέντρωση διαμαρτυρίας μαθητών στη μνήμη του 15χρονου Berkin Elvan που επίσης δολοφονήθηκε από αστυνομικά πυρά. Λίγες ώρες αργότερα έκαναν την εμφάνισή τους στην περιοχή ένοπλες ομάδες του DHKP/C και ξέσπασαν εκτεταμένα επεισόδια όπου τραυματίστηκε θανάσιμα ο 42χρονος Ayhan Yılmaz από ρίψη χειρομβοβίδας κρότου-λάμψης στο κεφάλι.
[2] Το λιγνιτωρυχείο ορυχείο Soma της δυτικής Τουρκίας ιδιωτικοποιήθηκε το 2005 και πέρασε στα χέρια επιχειρηματία που συνδέεται με το ΑΚΡ, το οποίο προ μηνός είχε αρνηθεί συζήτηση στη τουρκική Βουλή για τις συνθήκες εργασίας στο συγκεκριμένο ορυχείο. Όπως αποκαλύφθηκε μετά το θάνατο 301 εργαζομένων, ο επικεφαλής των επιθεωρητών που διαπίστωσε «πιστή τήρηση των μέτρων ασφαλείας» τον περασμένο Μάρτιο είναι γαμπρός διευθυντικού στελέχους της εταιρείας Soma Holdings. Στην ομιλία του προς τους συγγενείς των ανθρακωρύχων και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η επιχείρηση διάσωσης, ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε τα εξής: «Ανέτρεξα στην ιστορία της Βρετανίας. Το 1838, μετά την κατάρρευση ορυχείου, πέθαναν εκεί 204 άνθρωποι. Το 1866 πέθαναν 361 ανθρακωρύχοι. Σε έκρηξη το 1894 πέθαναν 290 άνθρωποι. Πάρτε την Αμερική, με όλη της την τεχνολογία. Το 1907 υπήρχαν 361 ανθρακωρύχοι νεκροί. Αυτά είναι συνηθισμένα πράγματα. Τα δυστυχήματα είναι στη μοίρα των ανθρακωρύχων. Σε αυτή τη δουλειά, ο θάνατος καραδοκεί!» Ο Erdoğan φυγαδεύτηκε τάχιστα και επέβαλε εκ νέου απαγόρευση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
[3] Επισήμως ο επισκέφθηκε τη Γερμανία με αφορμή τη δέκατη επέτειο από την ίδρυση της Ένωσης Ευρωπαίων-Τούρκων, οργάνωση που υποστηρίζεται και χρηματοδοτείται από το AKP. Στην ουσία πρόκειται για προεκλογική ομιλία ενόψει των προεδρικών εκλογών του ερχόμενου Αυγούστου καθώς στη Γερμανία ζουν περίπου 1,3 εκατομμύρια άτομα τουρκικής καταγωγής.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: