Βήμα βήμα η Άγκυρα στήνει σκηνικό Ιμίων - Έστειλε το NTV να προβάλει τουρκική κυριαρχία μέσα στην Κυπριακή ΑΟΖ (vid)


Βήμα βήμα η Τουρκία στήνει σκηνικό Ιμίων στην Κυπριακή ΑΟΖ αμφισβητώντας το κυριαρχικό δικαίωμα της Λευκωσίας να κάνει έρευνες για φυσικό αέριο και επιχειρώντας ταυτόχρονα οδηγήσει την κατάσταση σε τετελεσμένα γεγονότα. Στην παρουσία του σκάφους «Barbaros» που κάνει έρευνες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και την επίσης εισβολή πολεμικών πλοίων που το συνοδεύουν ήρθε να προστεθεί και το τηλεοπτικό συνεργείο θυμίζοντας τον Ιανουάριο του 1996 όταν Τούρκοι δημοσιογράφοι κατέβασαν την ελληνική σημαία από τα Ίμια για να βάλουν την τουρκική. Η συνέχεια είναι σε όλους γνωστή…
Αυτή τη φορά το τηλεοπτικό συνεργείο του NTV ανέβηκε στην τουρκική φρεγάτα «Gelibolu» που συνοδεύει από την πρώτη στιγμή το ερευνητικό σκάφος «Barbaros» και μετέδωσε μία εικόνα «Αττίλα Νο2» εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.  Εμφάνισε την Τουρκία να ασκεί τον πλήρη επιχειρησιακό έλεγχο στην υφαλοκρηπίδα της Κύπρου και να συμπεριφέρεται σαν να βρίσκεται στο σπίτι της.
Συνομιλώντας με Τούρκο αξιωματικό της φρεγάτας «Gelibolu», δασκαλεμένο από την Άγκυρα για το τι ακριβώς θα πει, ο δημοσιογράφος του NTV μετέδωσε πώς κανείς δεν μπορεί να πλησιάσει το «Barbaros» σε απόσταση 6 ναυτικών μιλίων.  
«Για να μην εμποδίσουν τις εργασίες του πλοίου μας και να μην περάσει κάποιος πάνω από το καλώδιο των ερευνών, σύμφωνα με τα μέτρα ασφαλείας, δεν πρέπει να πλησιάσουν το πλοίο. Πρέπει να απέχουν τρία ναυτικά μίλια και από τις δυο πλευρές και 6 ναυτικά μίλια στην πίσω πλευρά», είπε.

Και που αυτό; Εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Η φρεγάτα «Gelibolu» είναι επιφορτισμένη με αυτή την αποστολή, δηλαδή να μην αφήσει να πλησιάσει κανένα σκάφος, πολεμικό ή εμπορικό σε απόσταση μικρότερη των 6 ναυτικών μιλίων από το «Barbaros» ακόμη και όταν αυτό κινείται στις ακτές της Λάρνακας.
Εμφανίστηκε δε η τουρκική φρεγάτα ως να ασκεί τον πλήρη επιχειρησιακό έλεγχο στην περιοχή της Κυπριακής ΑΟΖ υποχρεώνοντας το εμπορικό πλοίο «Mavi Akdeniz» να αλλάξει ρότα κατά την προσέγγιση του λιμανιού της Κύπρου.
Εδώ δεν πρόκειται απλά για τσαμπουκά, αλλά για κατάληψη περιοχής της Κυπριακής ΑΟΖ με στρατιωτικά μέσα. Η διεθνής όμως κοινότητα κατά τα άλλα εκφράζει την αλληλεγγύη της στην Κύπρο και αναγνωρίζει το δικαίωμα της να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Λέξη καταδίκης της τουρκικής εισβολής.
Το προκλητικό ρεπορτάζ του NTV, που εντάσσεται σαφώς στην δημιουργία σκηνικού a la Ίμια, επιβεβαιώνει και το defencenet.gr που πρώτο αποκάλυψε την ύπαρξη τουρκικού υποβρυχίου στην Κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και το ότι οι Τούρκοι αναζητούν το ελληνικό υποβρύχιο «Πρωτεύς» που πλέει στην περιοχή στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής άσκησης «Active Endeanour».
«Από τα ραντάρ αυτά ελέγχουμε τι κινείται στον εναέριο χώρο, στη θάλασσα και κάτω από αυτή», τόνισε ο Τούρκος αξιωματικός που ξενάγησε τον δημοσιογράφο του NTV στα ραντάρ της φρεγάτας «Gelibolu».
Η Τουρκία φαίνεται πώς κλιμακώνει την ένταση στην περιοχή, στήνει σταδιακά κρίση ανάλογη αυτής των Ιμίων στην Κυπριακή ΑΟΖ και επιχειρεί να κάνει κτήμα της τα οικόπεδα υδρογονανθράκων λειτουργώντας ως εγγυήτρια δύναμη του ψευδοκράτους.
Την ίδια στιγμή η Ελλάδα αποφασίζει να μην ενισχύσει την παρουσία της αντικαθιστώντας την ΤΠΚ «Καβαλούδης» με φρεγάτα στο σκεπτικό της μη κλιμάκωσης. Αφού ανεβάζει τους τόνους μιλώντας για αναβάθμιση της ελληνικής παρουσίας στην Κυπριακή ΑΟΖ και «ξίφη», τώρα τα παίρνει πίσω.


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr          http://www.defencenet.gr/defence/item/%CE%B2%CE%AE%CE%BC%CE%B1-%CE%B2%CE%AE%CE%BC%CE%B1-%CE%B7-%CE%AC%CE%B3%CE%BA%CF%85%CF%81%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%AE%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CF%83%CE%BA%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%B9%CE%BC%CE%AF%CF%89%CE%BD-%CE%AD%CF%83%CF%84%CE%B5%CE%B9%CE%BB%CE%B5-%CF%84%CE%BF-ntv-%CE%BD%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B2%CE%AC%CE%BB%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BA%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%AF%CE%B1-%CE%BC%CE%AD%CF%83%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD

Δεν υπάρχουν σχόλια: