Σε κρίσιμη καμπή το Κυπριακό

Κρίσιμη θα είναι η συνάντηση της 25ης Ιουλίου μεταξύ του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, και του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στην οποία θα ληφθούν αποφάσεις για τις απ’ ευθείας διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε εξ αφορμής της συμπλήρωσης 4 μηνών από την ανάληψη της προεδρίας, ο κ. Χριστόφιας δήλωσε: «Στην επόμενη συνάντηση με τον κ. Ταλάτ, στις 25 Ιουλίου, και μετά από μία τελική ανασκόπηση των αποτελεσμάτων και του παραχθέντος έργου (από τις ομάδες εργασίας και τις τεχνικές επιτροπές) θα αποφασιστεί το αν θα προχωρήσουμε σε απ’ ευθείας συνομιλίες».

Γνωστοποίησε, μάλιστα, ότι στις μέχρι στιγμής επαφές του με τον κ. Ταλάτ καθορίστηκε η βάση διαπραγμάτευσης, η οποία είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, στο πλαίσιο της οποίας θα υπάρχει πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε.. Το γεγονός αυτό, κατά τον Κύπριο πρόεδρο, «αποτελεί σημαντικό βήμα μπροστά, πιο μπροστά απ’ ό,τι προέβλεπε η συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006».

Την ίδια στιγμή, ο υφυπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α. Ντάνιελ Φριντ βρέθηκε στη Λευκωσία, πραγματοποιώντας μονοήμερη επίσκεψη. Ο κ. Φριντ ήταν πολύ προσεκτικός στις δηλώσεις του, θέλοντας να αποφύγει την έκφραση υπονοιών ότι υπάρχει έξωθεν παρέμβαση στις επαφές μεταξύ των κοινοτήτων. Στόχος της επίσκεψης, όπως ανέφερε ο Αμερικανός αξιωματούχος, ήταν να εκφράσει «την υποστήριξη των Η.Π.Α. στις προσπάθειες των δύο ηγετών, του προέδρου Χριστόφια και του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, για πρόοδο υπό την αιγίδα του Ο.Η.Ε., για να φθάσουν στο σημείο όπου μπορούν να αρχίσουν συνολικές διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού».

Και κατέληξε, λέγοντας: «Οι Η.Π.Α. επιθυμούν ένα επανενωμένο νησί. Υποστηρίζουν μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, ένα έθνος, μία ιθαγένεια, μιαν αδιαίρετη χώρα και έχουμε εντυπωσιαστεί από την πρόσφατη δουλειά των δύο ηγετών, του προέδρου Χριστόφια και του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, όπως εκφράστηκε στις δηλώσεις της 21ης Μαρτίου, της 23ης Μαΐου και της 1ης Ιουλίου».

Πηγές: cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: