Συνεργασίας Ελλάδας - Ρωσίας στον τομέα υψηλής τεχνολογίας


Νέες προοπτικές συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Ρωσίας, αυτή τη φορά στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, διανοίγονται με τη σημερινή υπογραφή προγράμματος συνεργασίας ανάμεσα στην ελληνική αεροπορική βιομηχανία και τη ρωσική εταιρία IRKUT στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ, στην Τανάγρα, η οποία θα τεθεί σε ισχύ σε περίπτωση επιλογής του πυροσβεστικού αεροσκάφους Μπέριεβ Μπε 200 από το ελληνικό δημόσιο.

Στην υπογραφή της συμφωνίας παρέστησαν ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της ρωσικής ομοσπονδίας, Βίκτορ Κριστένκο, ο υπουργός Ανάπτυξης, Χρήστος Φώλιας, ο πρέσβης της Ρωσίας στην Αθήνα, Αντρέϋ Βντόβιν, και ο πρόεδρος της ρωσικής εταιρίας, Ολέγκ Ντεμσένκο.

Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΑΒ, Κυριάκος Λινάκης, τόνισε ότι «με τη σημερινή υπογραφή οι δύο εταιρίες δεν προσδιορίζουν μόνο τις λεπτομέρειες του προγράμματος συνεργασίας τους, αλλά και ενδυναμώνουν τις προοπτικές των μελλοντικών τους συνεργασιών».

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΒ, Τάσος Φιλιππάκος, υπογράμμισε ότι «η μεγαλύτερη αμυντική και αεροναυπηγική εταιρία της Ελλάδος και η μεγαλύτερη αεροναυπηγική εταιρία της Ρωσίας, σήμερα, θεμελιώνουν την πρόθεσή τους για δημιουργία επιχειρηματικών συνεργασιών και επισημοποιούν την επιθυμία τους για διεύρυνση των εταιρικών σχέσεών τους και σε άλλους τομείς».

Ο κ. Ντεμσένκο αναφέρθηκε στα σχέδια της ρωσικής εταιρίας και στις συνεργασίες με διάφορες χώρες, όπως με την Ινδία, τη Μαλαισία, την Αλγερία και τη Γαλλία. Επίσης η εταιρία βρίσκεται σε συνομιλίες με την Ιταλία για τα φορτηγά αεροσκάφη.
Ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της ρωσικής ομοσπονδίας τόνισε ότι έχουμε φιλόδοξα σχέδια και θέλουμε συνεργάτες που εμπιστευόμαστε. Το επίπεδο εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών μας δείχνει ότι μπορούμε να έχουμε τέτοιους εταίρους και ευχήθηκε να υλοποιηθεί το πρόγραμμα της συνεργασίας.

Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Φώλιας, αφού αναφέρθηκε στις στενές σχέσεις φιλίας μεταξύ των λαών των δύο χωρών, τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι πολύτιμος εταίρος της Ρωσίας σε θέματα ενέργειας και σήμερα καλούμαστε να αποδείξουμε ότι είμαστε κατάλληλοι εταίροι και σε θέματα υψηλής τεχνολογίας».
Το πρόγραμμα συνεργασίας προβλέπει την ανάθεση έργου από τη ρωσική εταιρία στην ΕΑΒ για την κατασκευή συγκροτημάτων του πυροσβεστικού αεροσκάφους Μπέριεβ Μπε 200, καθώς και ηλεκτρονικών υποσυστημάτων διαφόρων τύπων αεροσκαφών.

Η IRKUT προτίθεται επίσης να εξουσιοδοτήσει την ΕΑΒ, ως κέντρο συντήρησης του συγκεκριμένου τύπου πυροσβεστικού αεροσκάφους για τη διεθνή αγορά.
Η νέα συμφωνία αποτελεί σημαντική γέφυρα συνεργασίας μεταξύ των δύο εταιριών και σε άλλους τομείς, ανάμεσα στους οποίους είναι η συμμετοχή της ΕΑΒ στο σχεδιασμό και την κατασκευή μερών τού υπό ανάπτυξη από τη ρωσική εταιρία επιβατικού αεροσκάφους MC-21.

Δεν υπάρχουν σχόλια: