Έρευνα σε πλοίο με κυπριακή σημαία

Σοβαρό πονοκέφαλο προκαλεί στην Σοβαρό πονοκέφαλο προκαλεί στην Κυβέρνηση ο εξαναγκασμός από πολεμικά σκάφη του αμερικανικού ναυτικού, εμπορικού πλοίου υπό κυπριακή σημαία και ρωσικής πλοιοκτησίας να αγκυροβολήσει στα ανοικτά του λιμανιού της Λεμεσού, επειδή μετέφερε πυρομαχικά από το Ιράν στη Συρία.
Το πλοίο ανακόπηκε από σκάφη του πέμπτου αμερικανικού στόλου αρχικά μόλις εισήλθε στη Μεσόγειο από τη Διώρυγα του Σουέζ. Η Κύπρος βρέθηκε ξαφνικά μπλεγμένη σε μια υπόθεση που αφορά δυο υπερδυνάμεις, τις Ηνωμένες Πολιτείες που θεωρούν ότι η μεταφορά του οπλισμού είναι παράνομη γιατί όπως ισχυρίζεται προορίζεται για τη Χαμάς και της Ρωσίας, αφού το πλοίο είναι ρωσικής ιδιοκτησίας. Το πλοίο ανεκόπη από το Αμερικανικό Ναυτικό στην περιοχή της Διώρυγας του Σουέζ μετά από πληροφορίες ότι μετέφερε οπλισμό και πολεμοφόδια και οδηγήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας στα ανοικτά του Λιμανιού Λεμεσού. Οι Αμερικανοί ζήτησαν από την κυπριακή Κυβέρνηση να διενεργήσει εξονυχιστικές έρευνες για να διαπιστώσει τι οπλισμό μετέφερε και κατά πόσο όλα τα ναυτικά έγγραφά του είναι νόμιμα.
Υπάρχουν πληροφορίες ότι για την αλλαγή του δρομολογίου του πλοίου και την άφιξή του στα κυπριακά χωρικά ύδατα αντέδρασαν οι ρωσικές Αρχές. Μέχρι χθες τα μεσάνυχτα, στα ανοικτά της Λεμεσού όπου βρίσκεται το πλοίο πραγματοποιείται νηοψία, παρουσία υψηλόβαθμων στελεχών της Αστυνομίας και του Στρατού.
Πληροφορίες της «Σ» αναφέρουν ότι στο πλοίο εντοπίστηκαν εκατοντάδες τόνοι πυρίτιδας, σε δεκάδες κοντέινερ. Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό αν υπάρχει και οπλισμός στο πλοίο. Για το όλο θέμα υπήρξαν σημειώματα από λειτουργούς του Υπουργείου Εξωτερικών με αλληλοσυγκρουόμενο περιεχόμενο. Παράλληλα, για το θέμα που προκαλεί πονοκέφαλο στην Κυβέρνηση πραγματοποιήθηκαν δύο συσκέψεις, μία στη λιμενική Αστυνομία στη Λεμεσό και μια στο Υπουργείο Άμυνας.
Επισήμως η κυπριακή Κυβέρνηση τηρεί απόλυτη σιγή, ενώ ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε χθες στην τηλεόραση του Σίγμα ότι το θέμα είναι υψίστης πολιτικής και όχι μόνο σημασίας.
Sigma Live

Δεν υπάρχουν σχόλια: