Δεν ήταν στο πρόγραμμα ο Εθνικός Ύμνος


Στο πρωτόκολλο που αφορά τα εγκαίνια σχολείων δεν περιλαμβάνεται ο Εθνικός Ύμνος, αναφέρει κοινή ανακοίνωση της Σχολικής Εφορείας και του Συνδέσμου Γονέων του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου, με αφορμή χθεσινό δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο στο πρόγραμμα των εγκαινίων που τέλεσε ο Υπουργός Παιδείας δεν συμπεριλήφθηκε ο Εθνικός μας Ύμνος.

Όσον αφορά τους ισχυρισμούς, ότι ο Υπουργός Ανδρέας Δημητρίου «σηκώθηκε και έφυγε», όταν ο κόσμος που παρευρέθηκε στα εγκαίνια έψαλλε τον Εθνικό Ύμνο, η ανακοίνωση αναφέρει «τέσσερα άτομα έψαλλαν αποσπασματικά και αυθαίρετα τον Εθνικό Ύμνο, όταν ήδη ο Υπουργός και οι μισοί περίπου από τους 350 παρευρισκόμενους βγήκαν εκτός της αίθουσας τελετής, με σκοπό να γίνουν τα αποκαλυπτήρια της πλάκας».

Αναφερόμενος στο περιστατικό που έγινε προχθές κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του νέου του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου στο Πισσούρι, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Νίκος Κουτσού χαρακτηρίζει τον Υπουργό Παιδείας σαν «προσωποποίηση της πρόκλησης και των διχαστικών ενεργειών». Στη δήλωσή του, ο κ. Κουτσού κάνει λόγο για «πρόκληση κατά της εθνικής ταυτότητας των Ελληνοκυπρίων και της κρατικής υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Υπουργό Παιδείας». Προσθέτει ότι το Ευρωπαϊκό Κόμμα, έχοντας διερευνήσει τις πληροφορίες και επικαλούμενο διαβεβαίωση αυτόπτη μάρτυρα, «επιβεβαιώνει ότι στη λήξη της εκδήλωσης εγκαινίων του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Πισσουρίου, και όταν μεγάλος αριθμός παρευρισκομένων άρχισε να ψάλλει τον Εθνικό Ύμνο, ο Υπουργός Παιδείας σηκώθηκε επιδεικτικά και αποχώρησε από την εκδήλωση».

Ο κ. Κουτσού είπε, επίσης, πως «δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για τον Υπουργό το γεγονός ότι η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου ανεξήγητα δεν περιλαμβανόταν στο πρόγραμμα» και κατέληξε αναφέροντας ότι, «δυστυχώς, ο Υπουργός Παιδείας συνεχίζει να αποτελεί την προσωποποίηση της πρόκλησης κατά της εθνικής ταυτότητας των Ελληνοκυπρίων και της κρατικής υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας, και κράχτης διχαστικών ενεργειών». Πέρα από τον ίδιο τον Υπουργό, «εξηγήσεις πρέπει να δώσει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας», κατέληξε.

Η ελληνικότητα ήταν εμφανής

Η ανακοίνωση της Εφορείας και του Συνδέσμου Γονέων αναφέρει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: «Η εκδήλωση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, καθ’ ότι η ελληνικότητά της ήταν εμφανής, εφόσον τα παιδιά χόρεψαν εννιά ελληνικούς χορούς, η εκδήλωση άρχισε με εικοσάλεπτο αγιασμό, ενώ στους ιστούς και στην πλάκα, εκτός από την ευρωπαϊκή, υπήρχαν η ελληνική και κυπριακή σημαία.

Ο κοινοτάρχης Πισσουρίου Χρίστος Φουτάς είπε στη «Σ» ότι το πρωτόκολλο για τα εγκαίνια σχολείων καταρτίστηκε πριν από πολλά χρόνια και δεν περιλαμβάνεται σε αυτό ο Εθνικός Ύμνος στο τέλος της εκδήλωσης. Πρόσθεσε δε, ότι σε καμιά περίπτωση δεν έχει ανακρουστεί ο Εθνικός Ύμνος σε εγκαίνια σχολείων.

http://www.sigmalive.com/news/local/154426



Πηγές:ΑΝΤΙΒΑΡΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: