Τη Συμφωνία της Μαδρίτης προτάσσει τώρα η Άγκυρα!


Ο τότε πρωθυπουργός κ. Σημίτης στη σύνοδο της Μαδρίτης

ΤΟ «ΠΑΡΟΝ» ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ: ΓΙΑ ΝΑ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΕΙ ΤΙΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Τη Συμφωνία της Μαδρίτης προτάσσει τώρα η Άγκυρα!
«Θα έχουμε άσχημα ξεμπερδέματα στη Θράκη», λέει διπλωμάτης.

Όχι απλώς δεν ανταποκρίνονται στις (χλιαρές εν πάση περιπτώσει) διαμαρτυρίες και στα διαβήματα της Αθήνας οι Τούρκοι για τις συνεχείς και εντεινόμενες παραβιάσεις στο Αιγαίο, αλλά προτάσσουν ως δικαιολογία τη γνωστή (πλην λησμονημένη εδώ) Συμφωνία της Μαδρίτης! Η οποία και κάμνει, εκτός των άλλων, αναφορά σε νόμιμα δικαιώματα της Τουρκίας σ' αυτήν την περιοχή.
ΣυμφωΙα είχε συνομολογηθεί στην ισπανική πρωτεύουσα μεταξύ του έλληνος πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη (συμπράττοντος και του υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου) μετά τις συνομιλίες που είχαν με τους τούρκους ομολόγους τους. Προκάλεσε μεν αντιδράσεις, αλλά τίποτε δεν διαφοροποίησε το νέο κλίμα που είχε δημιουργηθεί από τις έως και καταλυτικές της πρόνοιες.
Όπως το «ΠΑΡΟΝ» είναι σε θέση να γνωρίζει: Τόσο κατά τις σύντομες συναντήσεις που είχε το τελευταίο διάστημα η κ. Μπακογιάννη με τον ομόλογό της της Τουρκίας κ. Νταβούτογλου όσο και σε επαφές που είχε ο τελευταίος με παράγοντες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επικαλέσθηκε τη Συμφωνία, η οποία βεβαίως ερμηνεύεται με τρόπο που να εξυπηρετεί τις ανάγκες των τουρκικών επιδιώξεων και των μακρόπνοων στρατηγικών τους.
Από ενημερωμένες διπλωματικές πηγές, το «ΠΑΡΟΝ» πληροφορείται συναφώς ότι: Πέραν αυτών -και εκ παραλλήλου- η Άγκυρα ενεργοποίησε το τελευταίο διάστημα ευρεία εκστρατεία σε συγκεκριμένα ευρωπαϊκά κέντρα και σε κέντρα αποφάσεων στην Ουάσινγκτον, προάγοντας τις θέσεις της σε ό,τι αφορά αυτά τα ζητήματα, πράγμα που προδιαγράφει ενδεχομένως κλιμάκωση των αυθαιρεσιών της. Οπόταν και θέλει να προετοιμάσει κάλυψη των ενεργειών που μεθοδεύει.
Κι αυτό ενώ πέραν των παραβιάσεων που κατέστησαν ρουτίνα, ώστε ούτε καν βλέπουν το φως, η Άγκυρα ρίχνει το βάρος της στο μειονοτικό, δημιουργώντας συνθήκες που θα της επιτρέψουν να εγείρει σοβαρά ζητήματα. Κάτι που φαίνεται από τις μεθοδικές ενέργειες του τουρκικού προξενείου και τις συστηματικές πλέον εξορμήσεις στελεχών του στην περιοχή της Δυτικής Θράκης. Με ιδιαίτερη έμφαση στα Πομακοχώρια, όπου είχαν παρουσιασθεί φαινόμενα διαφοροποιήσεως των κατοίκων από την «τουρκική γραμμή». Με στόχο να απομακρυνθούν από την επιρροή των σκληρών μειονοτικών πυρήνων, οι οποίοι ενεργούν απροκαλύπτως πλέον, ως κινούμενα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Κάθε βδομάδα πλέον οργανώνονται περιοδείες του προξένου σε χωριά της περιοχής, όπου οργανώνονται ομάδες τις οποίες ελέγχουν εγκάθετοι, πολλοί των οποίων είναι ουσιαστικά (πλην ατύπως) έμμισθοι του προξενείου.
Είναι χαρακτηριστική εν προκειμένω δήλωση ανώτερου έλληνα διπλωμάτη στο υπουργείο Εξωτερικών (που για ευνόητους λόγους θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του) ότι «εάν δεν γίνει προληπτικά κάτι, τότε η Ελλάδα θα έχει άσχημα ξεμπερδέματα, καθώς το προαγόμενο σχέδιο έχει ως μοντέλο το Κυπριακό».


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: