Ανησυχούν οι τράπεζες

Σε κρίσιμη φάση εισέρχεται η ρευστότητα των τραπεζών καθώς η άνοδος των σπρεντ, η συζήτηση για αναδιάρθρωση του χρέους, και η επαπειλούμενες εκλογές, διαμορφώνουν αρνητικό κλίμα στις τράπεζες.

Ήδη στελέχη των τραπεζών φοβούνται εκροή καταθέσεων καθώς τα επιτόκια γι αυτές παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και την ίδια ώρα προδιαγράφονται αρνητικές εξελίξεις για την οικονομία. Κρίσιμο χρονικά σημείο θεωρείται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, οπόταν θα ανακοινωθεί η τρίτη αξιολόγηση από την τρόικα, θα έχουν προκύψει τα ακριβή στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος και θα έχει διαμορφωθεί στο τελικό σχέδιο ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους.

Στην ουσία περιγράφει ένα κρίσιμο διάστημα τουλάχιστον μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου, κατά το οποίο οι τράπεζες δεν έχουν καμία δυνατότητα κινήσεων στο μέτωπο των καταθέσεων, τουναντίον θα βρίσκονται σε επιφυλακή για μία πιθανή επανάληψη του φαινομένου των εκροών.

Την ίδια στιγμή, δεν υπάρχει καμία αισιοδοξία για την επάνοδο καταθέσεων που έφυγαν στο εξωτερικό ούτε με την εξάμηνη παράταση που έδωσε η κυβέρνηση για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων (η αρχική προθεσμία έληγε στις 31/10).


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: