Τράπεζες και επιχειρήσεις προετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο - Τι πραγματικά συμβαίνει στο παρασκήνιο

Στους τραπεζικούς κύκλους αλλά και σε επιχειρηματικούς η ανησυχία είναι έκδηλη.
Θεωρούν ότι πρέπει να προετοιμασθούν για το χειρότερο σενάριο ώστε να αντιμετωπίσουν το μέλλον και να διασφαλίσουν τον ισολογισμό τους και τις θέσεις εργασίας.

Ποιο μπορεί να είναι το χειρότερο σενάριο; Να βρεθεί σε αδιέξοδο η οικονομία να μην μπορεί να ανταπεξέλθει και το κυριότερο να προκληθεί συστημικό πρόβλημα στις τράπεζες και στις επιχειρήσεις.
Είναι ξεκάθαρο ότι το τραπεζικό σύστημα αλλά και μέρος μεγάλων επιχειρήσεων προετοιμάζεται για το ακραίο το απευκταίο σενάριο δηλαδή της χρεοκοπίας ή του haircut.
Προφανώς και όλοι ευελπιστούν στην διάσωση της χώρας, προφανώς και όλοι θέλουν να επιτύχει η χώρα αλλά δεν παύουν να προετοιμάζονται για τα χειρότερα.
Μάλιστα όπως αναφέρει τραπεζίτης αν έρθουν τα καλύτερα τι το ιδανικότερο αλλά στα χειρότερα θα κριθούμε όλοι.
Κάποιες κινήσεις τραπεζών και επιχειρήσεων επιβεβαιώνουν ότι ορισμένα management επιδιώκουν να λάβουν μέτρα για ακραία ή τα χειρότερα πιθανά σενάρια.
Ορισμένα παραδείγματα είναι ενδεικτικά των προετοιμασιών που υλοποιούνται στο παρασκήνιο.
Η Εθνική υπερθωρακίσθηκε κεφαλαιακά ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει και haircut στα ομόλογα έως 30%.
Η Marfin προχωράει σε αμκ ενώ συνολικά ο όμιλος ακολουθεί ένα επιχειρηματικό πλάνο μετριασμού πιθανών ακραίων συνθηκών στην πραγματική οικονομία.
Οι μεγάλες τράπεζες όπως η Eurobank και η Alpha bank έχουν καταστεί πολύ συντηρητικές, μειώνουν ενεργητικό, ομόλογα, παγώνουν χορηγήσεις και στοχεύουν στην διασφάλιση του ισολογισμού τους.
Είναι ξεκάθαρο όπως τονίζει κορυφαίο στέλεχος ότι παρασκηνιακά στις τράπεζες γίνονται προετοιμασίες για την αντιμετώπιση ακραίων καταστάσεων, για συνθήκες πολύ πιο επιδεινωμένες σε σχέση με την τρέχουσα συγκυρία.
Η πρακτική αυτή είναι και η ορθή.
Είναι προτιμότερο μια τράπεζα να είναι προετοιμασμένη για το χειρότερο και ας μην συμβεί παρά να είναι απροετοίμαστη και να συμβούν τα χειρότερα.

Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα της Εθνικής

Η Εθνική τράπεζα μπορεί να αντιμετωπίσει και haircut περίπου 30% στο χαρτοφυλάκιο ομολόγων εξέλιξη πολύ σημαντική που καταδεικνύει ότι η υπερεπάρκεια κεφαλαίων που διαθέτει είχε και ως στόχο πέραν των άλλων να διαφυλάξει την τράπεζα στην περίπτωση που υποχρεωθεί η χώρα να προχωρήσει σε haircut σε απομείωση των ομολόγων κατά 30%.
Όταν η Εθνική υλοποίησε εσπευσμένα ομολογιακό δάνειο μειωμένης εξασφάλισης 400 εκατ ευρώ όλοι το σύνδεσαν με τις υψηλές κεφαλαιακές απαιτήσεις που υποχρεώνει τις τράπεζες η συγκυρία.
Όταν η Εθνική αποφάσισε να υλοποιήσει μια μεγάλη κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 1,8 δις ευρώ όλοι γνώριζαν ότι το πράττει για να ενισχυθεί κεφαλαιακά μια περίοδο μάλιστα που είναι ζητούμενο η βελτίωση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας.
Όταν η Εθνική ανακοίνωσε και την πώληση έως και του 20% της Finansbank αντλώντας 1,2 δις ευρώ όλοι θεώρησαν ότι εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο θωράκισης των θυγατρικών της.
Όλα αυτά ισχύουν αλλά επίσης ισχύει και κάτι άλλο.
Η Εθνική βρίσκεται πλέον να διαθέτει πολύ περισσότερο κεφάλαιο από το αναγκαίο ακόμη και γι’ αυτή την συγκυρία.
Τι πραγματικά συμβαίνει;
Είναι προφανές ότι η διοίκηση της Εθνικής επιδίωξε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε ο όμιλος να ισχυροποιηθεί κεφαλαιακά.
Ωστόσο πίσω από αυτή την συνολική σε μητρική και θυγατρικές μεγάλη κεφαλαιακή ενίσχυση κρύβεται και ένα άλλο σχέδιο της διαφύλαξης της τράπεζας αν η χώρα προχωρήσει σε haircut στα ομόλογα.
Το χαρτοφυλάκιο ομολόγων της Εθνικής διαμορφώνεται στα 20,2 δις ευρώ αλλά το πραγματικό είναι 14,8 με 15 δις ευρώ.
Τα 5 δις ευρώ περίπου αφορούν το Τίτλος το repos με την Goldman Sachs το οποίο μετατράπηκε σε δάνειο αλλά φέρει διπλό μηχανισμό αντιστάθμισης κινδύνου.
Άρα τα 5 δις ευρώ από το Τίτλος δεν θα συμπεριληφθούν στο haircut αν η χώρα ακολουθούσε μια πολιτική haircut στα ομόλογα.
Η Εθνική δυνητικά θα επιβαρυνόταν για τα 14,8 με 15 δις ευρώ ομόλογα.
Με την υπερεπάρκεια κεφαλαίων η Εθνική τράπεζα διαφύλαξε και μια άλλη παράμετρο σε αυτή την πραγματικά δύσκολη συγκυρία να μπορεί να αφομοιώσει ένα haircut στα ομόλογα έως 30% δηλαδή μια ζημία 4,5 δις ευρώ περίπου.
Στην Ελλάδα η Εθνική είναι η μόνη τράπεζα που μπορεί να ανταπεξέλθει σε μια τέτοια κατάσταση.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: