Τα χρέη του 2011 καίνε Ερντογάν και Ερογλου

Σε μετωπική σύγκρουση τείνει να εξελιχθεί η ολομέτωπη επίθεση που κάνει ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το περιβάλλον του εναντίον των Τουρκοκυπρίων, αφού ο αρμόδιος για θέματα Κύπρου Τούρκος υπουργός Τζεμίλ Τσιτσέκ χθες κατηγόρησε «την παλιά και νέα» τουρκοκυπριακή ηγεσία για την απάθειά της εναντίον των διαδηλώσεων στα κατεχόμενα.

Σε δηλώσεις του που δημοσιεύτηκαν στο χθεσινό φύλλο της τουρκικής εφημερίδας «Βατάν», ο Τσιτσέκ χαρακτήρισε «ντροπιαστική ασέβεια» τη διαδήλωση που έγινε στις 28 Ιανουαρίου στα κατεχόμενα λέγοντας ότι «οι επικεφαλής σχετίζονται με την ελληνοκυπριακή πλευρά και γνωρίζουμε ότι πριν από τη διαδήλωση συνομίλησαν με αυτήν».

«Στη διαδήλωση εκείνη δεν υπήρχαν σημαίες της ΤΔΒΚ και της Τουρκίας, αλλά υπήρχε η ελληνοκυπριακή σημαία. Κανείς δεν αντέδρασε. Μεταδόθηκε απευθείας από την επίσημη κρατική τηλεόραση BRT. Στη διαδήλωση προσέβαλαν την Τουρκία με χαρακτηρισμούς όπως εισβολέας και εγκληματίας πολέμου. Οι διαδηλωτές είπαν ό,τι ήθελαν αλλά δεν αντέδρασαν σε αυτό ούτε οι παλιοί ούτε οι νέοι αξιωματούχοι της ΤΔΒΚ», είπε ο Τσιτσέκ και τόνισε ότι «εάν οι αξιωματούχοι της ΤΔΒΚ αντιδρούσαν έγκαιρα, ο Ερντογάν δεν θα αισθανόταν την ανάγκη να αντιδράσει. Μας έχει λυπήσει το γεγονός ότι σιώπησαν οι παλιοί και νέοι αξιωματούχοι της ΤΔΒΚ».

Αναφερόμενος στα οικονομικά των κατεχομένων, ο υπουργός είπε ότι ο προϋπολογισμός για το έτος 2011 είναι 2,5 δισ. λίρες και ότι εξαρχής το έλλειμμα είναι 600 εκατομμύρια. Σύμφωνα με τον Τσιτσέκ, αυτός είναι ο λόγος των διαδηλώσεων εναντίον της Τουρκίας. «Ενα μέρος του ελλείμματος καλύπτεται από την οικονομική βοήθεια που παίρνουν από μας, αλλά πώς θα καλυφθεί το έλλειμμα 250 εκατομμυρίων που παραμένει;», είπε, για να τονίσει ότι «δεν έχουν δυνατότητα δανεισμού. Απαιτούνται σοβαρές δομικές μεταρρυθμίσεις».

Πάντως ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Σελτσούκ Ουνάλ, ερωτηθείς σχετικά είπε χθες: «Δεν πιστεύω ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στην ΤΔΒΚ θα επηρεάσουν τη διαδικασία των συνομιλιών». *

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: