Κίνδυνος για επισιτιστική κρίση

Της Ζωρζετ Zολωτα

Ο κόσμος διατρέχει τον κίνδυνο μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης από την εκτίναξη των τιμών στα αγροτικά εμπορεύματα, προειδοποίησε η υπηρεσία τροφίμων και γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), μία ημέρα αφού ο δείκτης των τροφίμων που παρακολουθεί εκτοξεύθηκε σε νέο ρεκόρ. Σε μια κρίσιμη συγκυρία για την παγκόσμια ανάκαμψη, οι τιμές του σιταριού και του καλαμποκιού συνέχισαν την άνοδό τους την προηγούμενη εβδομάδα, η τιμή της ζάχαρης εκτοξεύθηκε σε υψηλά 30ετίας, ενώ ο καφές arabica έφθασε το ζενίθ 13ετίας.

Ο δείκτης τιμών τροφίμων του FAO σημείωσε ρεκόρ τον Ιανουάριο λόγω της αύξησης του κόστους αγοράς γαλακτοκομικών προϊόντων, ζάχαρης και δημητριακών για έβδομο συναπτό μήνα. Οι έντονα ανοδικές τάσεις δεν περιορίζονται στα αγροτικά εμπορεύματα. Η τιμή του χαλκού φλέρταρε με τα 10.000 δολάρια ανά τόνο και ο κασσίτερος εκτοξεύθηκε στο ρεκόρ των 30.790 δολαρίων ανά τόνο. Ο όγκος συναλλαγών στην αγορά εμπορευμάτων του FTSE Euronext ενισχύθηκε 55% τον Δεκέμβριο σε σχέση με πέρυσι, καταδεικνύοντας το αυξημένο ενδιαφέρον των επενδυτών.

Τα Ηνωμένα Εθνη και η Γαλλία κατηγόρησαν την Παρασκευή τους κερδοσκόπους ότι εκμεταλλεύονται τις ήδη τεταμένες συνθήκες στις αγορές, και ζήτησαν περισσότερες ρυθμίσεις στην αγορά εμπορευμάτων. Προέβλεψαν, μάλιστα, περαιτέρω άνοδο των τιμών το πρώτο εξάμηνο του 2011 λόγω των μειωμένων αποθεμάτων των τροφίμων, αλλά και των απρόβλεπτων καιρικών συνθηκών σε χώρες με μεγάλη αγροτική παραγωγή. Το κλίμα πολιτικής αστάθειας στη Μέση Ανατολή και Βόρειο Αφρική αυξάνει τους φόβους για ανεπάρκεια στα αποθέματα τροφίμων, παροτρύνοντας κυβερνήσεις είτε να περιορίσουν τις εξαγωγές τους, είτε να αυξήσουν τις εισαγωγές σε βασικά είδη. Η Ινδονησία, το Μπανγκλαντές, η Αλγερία και η Σαουδική Αραβία ήδη συγκέντρωναν αποθέματα από σιτάρι, ζάχαρη και δημητριακά λόγω της πτώσης στην προσφορά από τις πλημμύρες σε Πακιστάν, Αυστραλία και Βραζιλία.

Τα πολλαπλά αίτια του ράλι συνθέτουν ένα επενδυτικό περιβάλλον υψηλής μεταβλητότητας. Οι κυβερνήσεις του ανεπτυγμένου κόσμου ανησυχούν για την αύξηση του πληθωρισμού. Αντιμέτωπος με μεγαλύτερους κινδύνους είναι, όμως, ο αναπτυσσόμενος κόσμος. Εκεί, η έλλειψη στις προμήθειες βασικών τροφίμων προκαλεί ήδη κοινωνικές αναταραχές, όπως είχε συμβεί, προ διετίας, στην κρίση του 2008. Και αυτή θα ήταν μια πολύ δυσάρεστη ανατροπή σε μια εύθραυστη ανάκαμψη...

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: