Με κατάρρευση απειλείται η ΔΕΗ λόγω των ανεξόφλητων λογαριασμών

ImageΜε κατάρρευση απειλείται το σύστημα παραγωγής ρεύματος της ΔΕΗ και φυσικά η ΔΕΗ, αφού η εταιρεία κινδυνεύει με χρεοκοπία λόγω των ανεξόφλητων λογαριασμών που τον Μάρτιο του 2012 έφτασαν το 1,160 δις ευρώ λόγω της οικονομικής κρίσης που δοκιμάζει τα νοικοκυριά.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο παρακράτησης 200 εκατ. ευρώ από τα έσοδα του Eιδικού Tέλους Aκινήτων (ETHΔE) για διάστημα τριών μηνών. Επιπλέον το υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να ζητήσει την έγκριση της ΤΡΟΙΚΑΣ για την ενίσχυση της ρευστότητας του Λειτουργού της Aγοράς Hλεκτρικής Eνέργειας (πρώην ΔEΣMHE) με 300-400 εκατ. ευρώ από το Tαμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, έτσι ώστε να μην κινδυνεύσει να καταρρεύσει ολόκληρη η αγορά ηλεκτρισμού αφού η ΔΕΗ σύντομα δεν θα μπορεί να πληρώσει τους προμηθευτές φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ η αύξηση των ανεξόφλητων λογαριασμών οφείλεται στις κυβερνητικές αποφάσεις για το Ειδικό Τέλος Ακινήτων το οποίο πληρώνεται μέσω του λογαριασμού της ηλεκτρικού ρεύματος και στη μετάθεση της ημερομηνίας αποπληρωμής από τις 80 ημέρες που ήταν αρχικά στις 120 ημέρες.

Η κατάσταση αυτή επίσης οφείλεται, στην απαγόρευση που επιβλήθηκε από την κυβέρνηση στη ΔΕΗ να διακόπτει την παροχή ρεύματος σε απλήρωτους λογαριασμούς. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία το δίμηνο Oκτωβρίου - Nοεμβρίου 2011 που δεν είχαν ίσχυαν οι παραπάνω αποφάσεις, οι καταναλωτές πλήρωναν τους λογαριασμούς τους με το ειδικό τέλος ακόμη και νωρίτερα από τον συνηθισμένο χρόνο, με αποτέλεσμα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές να εμφανίσουν μείωση.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: