Προχώρησε η Ελλάδα στον ΟΗΕ για την υφαλοκρηπίδα!

Η ελληνική κυβέρνηση, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, προχώρησε στην κατάθεση ρηματικής διακοίνωσης προς τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) αναφορικά με το ζήτημα για την διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στην υφαλοκρηπίδα (όχι για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνηυ – ΑΟΖ).
Η Ελλάδα ενημέρωσε για τις άδειες έρευνας που έχει εκδώσει η Τουρκία εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας τον ΟΗΕ, διευκρινίζοντας ότι οι περιοχές αυτές αποτελούν μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Όπως υποστηρίζεται, η ενέργεια του υπουργείου Εξωτερικών, διασφαλίζει τις ελληνικές θέσεις για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, σύμφωνα πάντοτε με το εθιμικό και συμβατικό Δίκαιο της Θάλασσας και ειδικότερα την Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (Μοντέγκο Μπέι, Τζαμάικα, 1982).


Η κατάθεση ρηματικής διακοίνωσης κρίθηκε απαραίτητη καθώς οι παραστάσεις του υπουργείου Εξωτερικών, απευθείας προς την Τουρκία, έπεσαν «στου κουφού την πόρτα»… Η ρηματική διακοίνωση θα δημοσιευθεί στο εξειδικευμένο «Law of the Sea Bulletin».
Αναμένεται η απάντηση της τουρκικής πλευράς. Η Αθήνα παρακολουθεί με ψυχραιμία τις εξελίξεις, γνωρίζοντας ότι η κατάθεση στον ΟΗΕ ήταν μονόδρομος για τη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Η Τουρκία, με την απάντησή της καλείται να αποδείξει, ότι οι διακηρύξεις του Νταβούτογλου αναφορικά με τις ειρηνικές προθέσεις της χώρας του και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, δεν είναι γράμμα κενό…

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: