«Κατοχυρώνουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα»

Με τη ρηματική διακοίνωση στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την ενέργεια της Τουρκίας, τον Ιούλιο του 2012, να παραχωρήσει άδειες έρευνας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας, κατοχυρώνουμε τα δικαιώματά μας που απορρέουν από το εθιμικό και το συμβατικό δίκαιο της θάλασσας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

  «Η ελληνική κυβέρνηση, τον Ιούλιο του 2012, προχώρησε σε διάβημα προς την Τουρκία για τη χορήγηση αδειών έρευνας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην τουρκική εταιρία πετρελαίου. Επειδή στο διάστημα που μεσολάβησε από τότε, η Τουρκία δεν αναίρεσε τις παραχωρήσεις αυτές - χωρίς βέβαια να προχωρήσει σε έρευνες και θέλω να πιστεύω ότι δεν θα το πράξει στο μέλλον - θεωρήσαμε ως το επόμενο βήμα, να κοινοποιήσουμε το θέμα αυτό, με ρηματική διακοίνωση, στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε ο ΥΠΕΞ.

  «Κατοχυρώνουμε, δηλαδή, ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ότι οι περιοχές, στις οποίες η Τουρκία παραχώρησε τις έρευνες, εμπίπτουν στις περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας», εξήγησε.

  Όπως τόνισε ο ίδιος, η Ελλάδα επιθυμεί τη φιλία και τη συνεργασία με την Τουρκία, μέσα όμως από σχέσεις που βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και τη διεθνή νομιμότητα, ειδικότερα όταν πρόκειται για ζητήματα που άπτονται κυριαρχικών δικαιωμάτων αλλά και εκμετάλλευσης πλουτοπαραγωγικών πηγών.

  Επιπλέον ο κ. Αβραμόπουλος ανακοίνωσε πως με τον γ.γ. του ΟΗΕ συζήτησαν και για το Κυπριακό και τις εκλογές. Η νέα ηγεσία, σημείωσε, θα κληθεί να αντιμετωπίσει σημαντικότατες προκλήσεις ενώ εξέφρασε τη συμπαράσταση της Ελλάδας με όλες τις δυνάμεις της για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού και την απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων.

  Τέλος ο έλληνας υπουργός ενημέρωσε τον Μπαν Κι Μουν για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και τις θέσεις της Ελλάδας, τονίζοντας την ισχυρή βούληση της χώρας μας να υπάρξει πρόοδος στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει τα τελευταία 20 χρόνια ο κ. Νίμιτς, την εντολή του οποίου, όπως είπε, η Ελλάδα στηρίζει πλήρως.
 

  «Η Ελλάδα έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες, σε αυτό το πλαίσιο, όπως π.χ. η πρότασή μας για την υπογραφή ενός μνημονίου κατανόησης με τα Σκόπια, χωρίς ωστόσο να έχουμε δει ανταπόκριση από την άλλη πλευρά. Ελπίζουμε, και το εννοούμε, σύντομα να διαμορφωθούν συνθήκες στη γειτονική χώρα, που να οδηγήσουν σε μια πιο εποικοδομητική στάση εκ μέρους της ηγεσίας της», πρόσθεσε.

  Αύριο το μεσημέρι, ο υπουργός Εξωτερικών θα παρακαθίσει σε γεύμα του «Hellenic Initiative». Πρόκειται για τον ελληνοαμερικανικό φορέα που είχε διοργανώσει την επίσκεψη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, σε Ελλάδα και Κύπρο τον περασμένο Ιούλιο. Το γεύμα θα παραθέσουν προς τιμή του κ. Αβραμόπουλου ο επικεφαλής του «Hellenic Initiative» Ανδρέας Λιβέρης και ο υποψήφιος δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Γιάννης Κατσιματίδης.

  Κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη, ο κ. Αβραμόπουλος θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί επίσης και με άλλους επιχειρηματίες, καθώς και με στελέχη της Ομογένειας. Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: