Η κυβέρνηση στην Τουρκία και όλος ο τουρκικός Στόλος στο Αιγαίο σε πρόβες πολέμου!

Σε μια πρόκληση από αυτές στις οποίες μόνο η Τουρκία μπορεί να προβεί και ενώ ο πρωθυπουργός Α.Σαμαράς, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Π.Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Εξωτερικών Δ.Αβραμόπουλος και το μισό υπουργικό συμβούλιο έχουν μεταβεί στην γειτονική ΄χωρα για την συνεδρίαση του "Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας", ολόκληρος ο τουρκικός Στόλος έχει βγει στο Αιγαίο και πραγματοποιεί ασκήσεις μεταξύ των ελληνικών νησιών και της ηπειρωτικής χώρας.
Με ελικόπτερα S-70 και αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235 να πραγματοποιούν συνεχείς παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου!
Είναι πραγματικά ενυτπωσιακό πως η Άγκυρα εννοεί να "συνομιλεί" με την Αθήνα και μάλιστα σε μια τέτοια συγκυρία, όπου υποτίθεται οι τόνοι πρέπει να είναι κατεβασμένοι, έστω για τους τύπους με όλο τον Στόλο της ανεπτυγμένο στο Αιγαίο.
Κάτι που όχι απλώς δεν συμβαίνει, αλλά αυτή την στιγμή με όριο τον 25ο Μεσημβρινό, το Αιγαίο "τουρκοκρατείται" σε ότι αφορά την θάλασσα, αφού από ελληνικής πλευράς ελάχιστα (δεν ξεπερνούν τα τρία πλοιάρια) σκάφη έχουν αναπτυχθεί για να παρακολουθήσουν τις ασκήσεις.
Το πιο ενυτπωσιακό είναι ότι από πλευράς ΥΠΕΞ δεν έδωσαν καμία σημασία στις ΝΟΤΑΜ που είχε εκδώσει η Τουρκία και είχε δεσμεύσει ολόκληρο το Αιγαίο από την θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Αλεξανδρούπολης μέχρι το Καστελόριζο.
Συγκεκριμένα για πρώτη φορά εδώ και αρκετό καρό όλες οι μονάδες επιφανείας που είναι διαθέσιμες, από τους ναυστάθμους των Δαρδανελίων, της Σμύρνης, του Ακσάζ κλπ, έχουν παραταχθεί στην μέση του αιγαίου σχηματίζοντας μια νοητή γραμμή αποκοπής των νησιών από την ηπειρωτική χώρα.
Εκτελούν ασκήσεις θαλάσσιας απαγόρευσης (δηλαδή αποκλεισμού θαλασσίων περιοχών και νήσων), ασκήσεις προσβολής σκαφών επιφανείας, ανθυποβρυχιακό πόλεμο, ασκήσεις ναρκοθέτησης κλπ
Στην άσκηση συμμετέχουν μέχρι στιγμής 14 φρεγάτες, 5 υποβρύχια, 8 πυραυλάκατοι και δεκάδες άλλα πλοία, ενώ δεν αποκλείεται προϊούσης της άσκησης να εμπλακούν και άλλα πλοία όλων των κατηγοριών.
Ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη έχουν σηκωθεί από το πρωί αρκετές φορές για να αναχαιτίσουν τα τουρκικά, σε μία εξέλιξη που σαφώς έχει αιφνιδιάσει από πολιτικής, αλλά όχι από επιχειρησιακής πλευράς τα Επιτελεία.
Με απλά λόγια, δεν είχαν "αποκοιμηθεί", στις Ένοπλες Δυνάμεις από τις πομφόλυγες του ΥΠΕΞ και του Ρ.Τ.Ερντογάν περί "στρατηγικής συνεργασίας".
Όχι ότι σε πολιτικό επίπεδο δεν υπήρξαν προκλήσεις: Συνεκμετάλλευση της ελληνικής ΑΟΖ, συνεπώς και των ενεργειακών κοιτασμάτων αξίωσε σε συνέντευξή του στη κρατική ΝΕΤ ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν και αποκάλυψε το defencenet.gr πριν καν προβληθεί η συνέντευξη. Δηλαδη ανήγαγε δηλαδή το εθνικό κυριαρχικό μας δικαίωμα για αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ σε διμερές θέμα.
H πρόκληση συνέβη λίγη ώρα πριν τη συνάντηση του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας. Συνεχίζοντας μάλιστα ο κ. Ερντογάν επεκτάθηκε και στο θέμα της Κυπριακής ΑΟΖ. Υποστήριξε πως «η βόρεια και η νότια Κύπρος έχουν ίσα δικαιώματα όσον αφορά στην ΑΟΖ» και πρόσθεσε με θράσος ότι «αυτά που θα προκύψουν από την εξόρυξη, φυσικό αέριο και πετρέλαιο πρέπει να μοιρασθούν σε όλους τους Κυπρίους».
Και βέβαια αυτό πρέπει να συμβεί μόλις φύγουν οι εισβολείς και αποκατασταθεί η τάξη στο νησί όπως ήταν πριντο 1974. Αλλά μόνο τότε.
Τώρα τι είδους "συνεργασία" έχει η κυβέρνηση με την Τουρκία αυτή την στιγμή, δεν εύκολα αντιληπτό. Πιθανόν να συνεργάζονται τουλάχιστον για να μην πάνε επάνω από την Αθήνα τα τουρκικά μαχητικά...
Κανονικά, μια κυβέρνηση που σέβεται τους πολίτες της και την χώρα της θα έπρεπε να καλέσει την Τουρκία άμεσα να αποσύρει τα πλοία στους ναυστάθμους ή αυτό δεν γινόταν αποδεκτό να αποχωρούσαν τα μέλη της, του πρωθυπουργού Α.Σαμαρά προεξάρχοντως και να επέστρεφαν όλοι στην Αθήνα...
Υπάρχει και κάτι που λέγεται εθνική αξιοπρέπεια...
Τμήμ ειδήσεων νdefencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: