Σε 20 μέρες παύει να είναι πρωθυπουργός ο Ερντογάν.


assets_LARGE_t_420_54259357Μόνο για 20 μέρες ακόμα θα είναι πρωθυπουργός της Τουρκίας ο Ταγίπ Ερντογάν. Ένας από τους σημαντικότερους, κατά κοινή ομολογία, πρωθυπουργούς της γειτονικής χώρας, ο οποίος κατάφερε να πάρει την Τουρκία από τα νύχια του ΔΝΤ και να την βάλει στους G20.
Στις 21 Οκτωβρίου 2007 και χωρίς κανείς εδώ στην Ελλάδα (που ζούσαμε στην καταναλωτική μας ευδαιμονία), να πάρει είδηση τι γίνεται στην διπλανή Τουρκία, οι Τούρκοι πολίτες συμμετείχαν σε δημοψήφισμα με το οποίο άλλαζαν το Σύνταγμά τους και συγκεκριμένα τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το 69,1% του Τούρκων πολιτών τάχθηκαν υπέρ της εκλογής του ΠτΔ από το λαό. 
Η αντιπολίτευση προσέφυγε τότε στο Συνταγματικό Δικαστήριο (η Τουρκία έχει και τέτοιο!!!), προκειμένου να ακυρώσει το δημοψήφισμα, αλλά το Συνταγματικό Δικαστήριο απάντησε το αυτονόητο. Ότι δηλαδή ανώτατος θεσμός του κράτους είναι ο λαός, ο οποίος μπορεί να κάνει οποιαδήποτε αλλαγή στο πολίτευμά του. Στην Ελλάδα αντίθετα, όποιος υποστηρίζει κάτι τέτοιο για τα δικαιώματα του λαού, θεωρείται περίπου ως υβριστής και υπονομευτής της «δημοκρατίας», αν όχι και γραφικός.
Στις 10 Αυγούστου 2014 λοιπόν, θα διεξαχθούν προεδρικές εκλογές στην Τουρκία όπου υποψήφιος θα είναι και ο Ερντογάν. Στις εκλογές αυτές οι Τούρκοι πολίτες θα εκλέξουν άμεσα με την ψήφο τους, τον ανώτατο άρχοντά τους. Τυχόν επαναληπτικές θα γίνουν στις 24 Αυγούστου. Προφανώς αναμένεται να εκλεγεί ο Ερντογάν.
Ο Ερντογάν κατάφερε το 2007, έπειτα από 85 χρόνια προεδρευόμενης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας του σύγχρονου Τουρκικού κράτους (από το 1922), να αλλάξει τα πράγματα. Σημειωτέον ότι από το 1922 μέχρι σήμερα η Τουρκία έχει κάνει 6 συνταγματικά δημοψηφίσματα, όταν στην Ελλάδα επί 200 χρόνια δεν έχει γίνει ούτε ένα, πλην εκείνων που αφορούσαν τον βασιλιά.
Σε ότι αφορά στη δική μας «δημοκρατία», οι Έλληνες πολίτες δεν έχουν καμία αρμοδιότητα, ούτε για συνταγματικές αλλαγές ούτε για εκλογή του ΠτΔ, πράγματα τα οποία τακτοποιούνται μέσα από ένα παρασκηνιακό πολιτικό «γυφτοπάζαρο» μεταξύ των κομμάτων.  
Πέτρος Χασάπης

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: