Γάζα: Ένα βήμα πριν τη χερσαία επέμβαση το Ισραήλ

Ένα βήμα πριν τη χερσαία επιχείρηση στη Γάζα εμφανίζεται η κυβέρνηση Νετανιάχου γυρνώντας την πλάτη στις εκκλήσεις της Δύσης για άμεση κατάπαυση του πυρός, την ώρα που συνεχίζεται η μαζική έξοδος των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας. Με τον αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε 172, η ισραηλινή κυβέρνηση, όπως αποκάλυψαν στο Reuters κυβερνητικοί αξιωματούχοι,αξιολογεί τώρα την κατάσταση για να προχωρήσει στο επόμενο βήμα της στρατιωτικής επιχείρησης.Το Ισραήλ δείχνει τα... δόντια του, κάνοντας επίδειξη δύναμης μέσω της επιχείρησης «Protective Edge», αλλά και του ισραηλινού αμυντικού συστήματος «Σιδηρούς Θόλος»

Σύμφωνα με την εφημερίδα Jerusalem Post,στόχος της κυβέρνησης του Τελ Αβίβ είναι να αποδυναμώσει οικονομικά την παλαιστινιακή οργάνωση καταστρέφοντας τα στρατηγικά της κέντρα, έτσι ώστε να οδηγηθεί στο τραπέζι του διαλόγου με... κομμένα τα φτερά. Από την πλευρά του, το Ισραήλ δείχνει τα... δόντια του, κάνοντας επίδειξη δύναμης μέσω της επιχείρησης «Protective Edge», αλλά και του ισραηλινού αμυντικού συστήματος «Σιδηρούς Θόλος», το οποίο αναχαιτίζει έως και το 90% των ρουκετών που εκτοξεύει η Χαμάς στις ισραηλινές περιοχές.

Σύμφωνα με το CNN, που επικαλείται ισραηλινό αξιωματούχο, η ισραηλινή κυβέρνηση βρίσκεται ένα βήμα πριν τη χερσαία επέμβαση, αφού η Χαμάς συνεχίζει απτόητη την εκτόξευση πυραύλων.


Ρουκέτες από το Λίβανο στο βόρειο Ισραήλ

Στο μεταξύ, ρουκέτες για άλλη μία φορά έπεσαν από το Λίβανο στο βόρειο Ισραήλ, με τις ισραηλινές δυνάμεις να απαντούν άμεσα με μέσα του πυροβολικού. Την ίδια ώρα, οι ισραηλινές δυνάμεις κατέρριψαν μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο Ασντόντ το οποίο είχε απογειωθεί από τη Γάζα.

Σε εξέλιξη είναι η μεγάλη φυγή των Παλαιστινίων που έχει ξεκινήσει από περιοχές που βρίσκονται πιο κοντά στη ζώνη μεταξύ Γάζας και Ισραήλ, για τις οποίες και ο ισραηλινός στρατός έχει προειδοποιήσει για κίνδυνο. Oι ισραηλινές επιδρομές συνεχίζονται, την ώρα που ισραηλινοί αξιωματικοί περιορίστηκαν να αναφέρουν στο Reuters ότι γίνεται «αξιολόγηση της κατάστασης».

Οι νεκροί στις παλαιστινιακές περιοχές φτάνουν, σύμφωνα τις παλαιστινιακές υπηρεσίες, τους 172 κατά τις ισραηλινές επιδρομές  και οι τραυματίες ανέρχονται στους 1.260. Την ίδια ώρα, οι ρουκέτες της Χαμάς συνεχίζουν να εκτοξεύονται προς ισραηλινές περιοχές. Σειρήνες συναγερμού ακούστηκαν σήμερα το πρωί στο Εσκόλ, το Χοφ Ασκελόν, τη Νεβιτότ και το Σντοτ Χανεγκέβ.


Μπαν Κι Μουν: Η χερσαία επιχείρηση θα μεγαλώσει τον αριθμό των νεκρών

Πριν από λίγο, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος εντοπίστηκε στην περιοχή πάνω από το Ασντόντ και αναχαιτίστηκε από πύραυλο Patriot, όπως ανακοίνωσαν οι ισραηλινές δυνάμεις.
Κι ενώ συνεχίζονται οι διεθνείς εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση, ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, υπογράμμισε πως μία χερσαία επιχείριση θα μεγάλωνε τον αριθμό των νεκρών και θα ενέτεινε τα δεινά των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας.

«Ο γγ του ΟΗΕ δεν θεωρεί ότι μία εγγενής, μακροχρόνια, σοβαρή πολιτική διένεξη ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους μπορεί να επιλυθεί με στρατιωτικά μέσα από οποιαδήποτε από τις δύο πλευρές» ανέφερε η ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Τζον Κέρι, επανέλαβε την προσφορά των ΗΠΑ για διαμεσολάβηση, όπως και το Βερολίνο και το Παρίσι. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας και της Γαλλίας αναμένονται σήμερα στην περιοχή αν και δεδομένου ότι απορρίπτουν την Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση, το περιθώριο κινήσεων είναι σχετικά περιορισμένο.

Λάδι στη φωτιά ρίχνει το περιστατικό που σημειώθηκε σήμερα τα ξημερώματα όταν ρουκέτες εκτοξεύτηκαν και από τις νότιες περιοχές του Λιβάνου προς το βόρειο Ισραήλ, προκαλώντας άμεσα αντίποινα από τις ισραηλινές δυνάμεις. Σύμφωνα με τα λιβανέζικα ΜΜΕ, το επεισόδιο ξεκίνησε με δύο ρουκέτες προς τις ισραηλινές περιοχές. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν ότι απάντησαν με πλήγματα από τις δυνάμεις του πυροβολικού.

Πρόκειται για το τρίτο τέτοιο επεισόδιο τις τελευταίες ημέρες που ξεκινά από τις νότιες περιοχές του Λιβάνου, όπου η παρουσία της Χεζμπολάχ είναι ισχυρή. Δεν υπάρχει ακόμη ανάληψη ευθύνης, αλλά η σύνδεση με την αναζωπύρωση στη Γάζα θεωρείται ασφαλής εκτίμηση στα ισραηλινά στρατιωτικά επιτελεία.     http://www.protothema.gr/world/article/395192/israil-ena-vima-prin-ti-hersaia-epemvasi/

Δεν υπάρχουν σχόλια: