ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΣΤΙΣ ΔΥΤΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ:ΟΙ ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ ΤΙΜΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ!

Hamburg - Υπήρχε μόνο μία φράση, αλλά ήταν αρκετή για να αφυπνίσει τον Ευρωπαϊκό πρωτογενή φόβο. Οι νέες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας ήταν ένα «βήμα απρόσεκτο και ανεύθυνο», το Υπουργείο Εξωτερικών της Μόσχας προειδοποίησε την Τετάρτη (αρχική έκδοση στα ρωσικά). "Αυτό  αναπόφευκτα θα έχει μια άνοδο των τιμών στην Ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά."
Το κίνημα λέει μόνο ότι κάποια στιγμή στην Ευρώπη οι τιμές ενέργειας θα αυξάνονταν. Δεν λέει τι τιμές προορίζονται (οι τιμές του αργού πετρελαίου; Οι τιμές για τα προϊόντα του πετρελαίου; Τιμές του φυσικού αερίου;). Επίσης δεν λέει πότε θα ανεβαίνουν. Και δεν λέει ακριβώς ποιά θα ανεβαίνουν: επειδή η Ρωσία θα τα αυξάνει ; Ή λόγω των κυρώσεων στην πρωτεύουσα της Ρωσίας και την τεχνολογία για να κρατήσει την προώθηση των πρώτων υλών στο προηγούμενο επίπεδο - μειώνεται η προσφορά;

Τα πάντα , είναι μια πολύ ασαφή δήλωση. Αλλά ήδη αυτή η μικρή υπόδειξη κάνει τους Ευρωπαίους οδυνηρά να έρθουν σε επίγνωση, ότι εξαρτώνται από την ενέργεια που τους στέλνει ακόμα ο Πούτιν.Τι να απειλεί την Ευρώπη; Απαντήσεις στα πιο σημαντικά ερωτήματα.

Πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος ότι η Ρωσία να αυξήσει τις τιμές;

Αμέσως, δεν αναμένεται. Αλλά οι εμπειρίες των τελευταίων μηνών έχουν δείξει ότι μπορούν σίγουρα να ακούσουν μια απειλή από το σύνολο του Υπουργείου των εξωτερικών και πρέπει να το λάβουμε πολύ σοβαρά.

Οι κριτικοί έχουν καιρό να κατηγορήσουν τη Ρωσία, χρησιμοποιώντας τον ενεργειακό εφοδιασμό ως μέσο πολιτικής πίεσης. Πιο πρόσφατα έχουν επιβεβαιωθεί: σύντομη, αφού οι ουκρανοί πολίτες είχαν πραξικόπημα στο φιλορωσικό Πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς ,τότε το κράτος γίγαντας της Gazprom αύξησε τις παραδόσεις στην Ουκρανία.

Οι Δυτικοί μέχρι στιγμής ήταν απρόσβλητο από τέτοιες κινήσεις. «Φυσικό αέριο, υπάρχουν μακροπρόθεσμες συμβάσεις προμήθειας,» λέει η Green αναπληρωτής Bärbel Höhn. «Η παραβίαση είναι πραγματικά ακριβή στη διεθνή διαιτησία.» Αυτό είναι σωστό, σε γενικές γραμμές. Αλλά μπορεί να αποθαρρύνει τον Πούτιν από τα διαιτητικά δικαστήρια, αν ο οικονομικός πόλεμος μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας κλιμακωθεί περαιτέρω; Μετά από την αντίδραση της Μόσχας η ετυμηγορία του δικαστηρίου διαιτησίας στην Ολλανδία δεν θα πρέπει να είναι τόσο σίγουρη.Η Ευρώπη από τη Ρωσία;

Ενώ το αργό πετρέλαιο η ΕΕ θα μπορούσε να το ζητήσει εύκολα από άλλους προμηθευτές,  από τη Μέση Ανατολή. Όταν υποβάλλεται σε επεξεργασία  όπως το ντίζελ,  θα μπορούσε να είναι στενή. Ιδιαίτερα οδυνηρό, είναι μια αύξηση των τιμών για το φυσικό αέριο να χτυπήσει την Ευρώπη. Η ΕΕ καλύπτει περίπου το ένα τρίτο των αναγκών της από τη Ρωσία, δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις σε αυτό το μέγεθος.Σε μια αύξηση της τιμής του αερίου η ανταπόκριση της  ΕΕ θα ποικίλλει. Ενώ χώρες όπως η Γαλλία είναι μετά βίας υπέρ του ρωσικού φυσικού αερίου, τα κράτη μέλη όπως η Βουλγαρία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία σχεδόν εξ ολοκλήρου κρέμονται από την Gazprom . Πρέπει η Ρωσία την απειλή να την κάνει πραγματικότητα, έτσι θα υποστούν πολύ περισσότερο από άλλα κράτη μέλη. Όπως μια διάχυτη απειλή από τη Μόσχα θα μπορούσε να βοηθήσει ήδη, να δημιουργηθούν διχογνωμίες μεταξύ των μελών της ΕΕ.

Συνολικά, ωστόσο, η θέση των Ευρωπαίων δεν είναι τόσο κακή. Επειδή το Κρεμλίνο πρέπει να αυξήσει τα έσοδα από τις εξαγωγές ενέργειας. Και οποιαδήποτε απειλή από τη Μόσχα ενισχύει το κίνητρο, ανάλογα με το να δώσουν λιγότερη  ενέργειας από την Ανατολή προς τη Δύση. Αν και ακόμα και η Ρωσία είναι ανεξάρτητη από την Ευρώπης η ζήτηση, ενισχύει τις εξαγωγές της προς την Ασία. Αλλά οι προβλέψεις, για τους  Ευρωπαίους και τους Ρώσους θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό μεταξύ τους. Το Κρεμλίνο γνωρίζει επίσης.Πόσο ακριβή θα είναι η αύξηση των τιμών στην ενέργεια που θα είναι διαθέσιμη;

Ο εμπειρογνώμονας στην αγορά ενέργειας Steffen Bukold θέτει το νομοσχέδιο καθαρού εισαγωγέα της Γερμανίας για πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα σε 91 δις ευρώ ή 3.4 τοις εκατό της ετήσιας οικονομικής παραγωγής πέρυσι. Πρέπει να γυρίσει ο Πούτιν τη βίδα στη τιμή, που θα μπορούσε να χτυπήσει τη γερμανική οικονομία ευαίσθητα.

Ένα τέτοιο μέτρο για την Γερμανική βιομηχανία θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Καταναλώνει το 40 τοις εκατό του φυσικού αερίου και πληρώνει μόνο τιμές χαμηλής ισχύος και τους φόρους. "Η Τιμή αγοράς αερίου ορισμένων εταιρειών θα αυξηθεί σε αναλογία 1:1 με το κόστος εισαγωγής", λέει ο Bukold.
Μεταξύ των γερμανικών καταναλωτών, που καταναλώνουν περίπου το 50 τοις εκατό των προμηθειών αερίου, το αποτέλεσμα δεν θα είναι αρκετά τόσο μεγάλο. «Εισάγουν τιμές που συνθέτουν μόνο περίπου το ένα τρίτο του συνολικού κόστους.» Ωστόσο, θα αισθάνονται μια αύξηση στην θέρμανση από τις  τιμές στο νομοσχέδιο.     http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/gaspreisschock-risikoanalyse-von-russlands-drohung-a-983801.html    ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ DER SPIEGEL:Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: