Υπογράφηκε χθες η Διακήρυξη του Καΐρου


 
ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ-ΕΛΛΑΔΟΣ-ΚΥΠΡΟΥ

ΚΑΛΕΣΜΑ σε Άγκυρα να σταματήσει τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ


Υιοθετώντας τη Διακήρυξη του Καΐρου, η οποία περιλαμβάνει αναφορές για το Κυπριακό και ζητά τον τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, Αίγυπτος, Ελλάδα και Κύπρος εγκαινίασαν μια νέα περίοδο συνεργασίας μεταξύ τους.
Τόσο ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλί Σίσι, όσο ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης τόνισαν ότι η Τριμερής Συνάντηση Κορυφής αποτελεί την απαρχή της συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών, που στοχεύει στην ευημερία των λαών των τριών χωρών, αλλά και στη σταθερότητα στην περιοχή. Στις δηλώσεις του ο οικοδεσπότης, Πρόεδρος της Αιγύπτου, μίλησε για μια νέα εταιρική σχέση. Τονίζοντας δε, πως η σχέση των τριών χωρών ξεκινά από μια βάση κοινών συμφερόντων, ο κ. Αλί Σίσι τόνισε πως η συνεργασία αυτή θα γίνεται με πολλές επίσημες συναντήσεις σε όλα τα επίπεδα.

Οι τέσσερεις πυλώνες της συνεργασίας

Στις δικές του δηλώσεις, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η συνεργασία των τριών χωρών βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες.
1. Της πολιτικής συνεργασίας βάσει των προτεραιοτήτων και των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε διεθνές επίπεδο, πάντοτε με πλήρη σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
2. Την ανάληψη πρωτοβουλιών προς όφελος των χωρών και των λαών μέσω της ουσιαστικής και πρακτικής ενίσχυσης των συμπράξεων σε τομείς όπως της ενέργειας, της οικονομίας, του εμπορίου, του τουρισμού, του πολιτισμού, της ναυτιλίας κ.ά.
3. Της δημιουργίας κοινού μετώπου αντιμετώπισης των κινδύνων που απειλούν την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. 4. Η συνεργασία να γίνει πρότυπο εποικοδομητικής και επωφελούς συνεργασίας στην εύφλεκτη κοινή μας περιοχή.

Υπογράμμισε, παράλληλα, πως ο διάλογος και η συνεργασία που κτίζεται δεν στρέφεται εναντίον καμιάς, μα καμιάς χώρας, αλλά βασίζεται σε κοινές αρχές και αξίες, όπως η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και στον κοινό στόχο προώθησης της ειρήνης, της ασφάλειας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο». Χαρακτήρισε δε τη Διακήρυξη του Καΐρου ως «ένα ιδιαίτερα σημαντικό ιστορικό και περιεκτικό έγγραφο, το οποίο αποτελεί καθοδηγητικό σημείο αναφοράς για τις προτεραιότητές μας, τόσο στους τομείς συνεργασίας μας όσο και για όλα τα ζητήματα που σήμερα συζητήσαμε».

Ισχυρές αναφορές για Κύπρο στη Διακήρυξη

Πάντως, η Διακήρυξη του Καΐρου που εγκρίθηκε στη συνάντηση καθορίζει το πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών και περιέχει ισχυρές αναφορές για τα κυπρογενή θέματα, και ιδιαίτερα για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. «Τονίσαμε τη σημασία του σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της, και καλέσαμε την Τουρκία να τερματίσει όλες τις εν εξελίξει σεισμικές έρευνες εντός των θαλασσίων ζωνών της Κύπρου, και να αποφύγει παρόμοια δραστηριότητα στο μέλλον», αναφέρεται.
Για το Κυπριακό, οι τρεις χώρες ζητούν «μια δίκαιη, συνολική και διαρκή διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, που θα επανενώνει το νησί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ». Η διακήρυξη τονίζει ότι η ανακάλυψη αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο μπορεί να ενεργήσει ως καταλύτης για την περιφερειακή συνεργασία και ότι αυτές θα εξυπηρετηθούν καλύτερα με την προσήλωση στο διεθνές δίκαιο.
Στη διακήρυξη εκφράζεται, επίσης, «η αποφασιστικότητα για στήριξη του αγώνα του αιγυπτιακού λαού για δημοκρατία και ευημερία μέσω της εφαρμογής του οδικού χάρτη, περιλαμβανομένων των βουλευτικών εκλογών που θα σηματοδοτήσουν την κορύφωση της δημοκρατικής διαδικασίας, η οποία παρατηρείται ήδη με την υιοθέτηση ενός νέου συντάγματος και τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών».

Τριμερής σε επίπεδο Υπ. Ενέργειας

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, στις 24 Νοεμβρίου η Κύπρος θα φιλοξενήσει τριμερή συνάντηση σε επίπεδο Υπουργών Ενέργειας. Ο αντίστοιχος Υπουργός της Αιγύπτου Σιερίφ Ισμαΐλ θα φθάσει στην Κύπρο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, την προηγούμενη μέρα.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: