Die Welt: Μόνο με πρωθυπουργό τον Σαμαρά συνεχίζει η Γερμανία την οικονομική βοήθεια.

Στην πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στρέφεται το ενδιαφέρον των αναλυτών και των αγορών, που προεξοφλούν ότι στον πρώτο γύρο δεν πρόκειται να εξασφαλιστούν οι 200 από τις 300 ψήφους, αλλά θα γίνει μια πρώτη αποτύπωση των προθέσεων και διαθέσεων με κορυφαία ημερομηνία την 29η Δεκεμβρίου, όπου και θα ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο και η μελλοντική πορεία της χώρας.
Die Welt: Μόνο με πρωθυπουργό τον Σαμαρά συνεχίζει η Γερμανία την οικονομική βοήθεια


Die Welt: Μόνο με Σαμαρά συνεχίζει η Γερμανία την οικονομική βοήθεια

Η εφημερίδα Die Welt προσδίδει σε αυτή την εκλογή υπαρξιακές διαστάσεις για την ίδια την Ελλάδα αλλά και την ευρωζώνη επισημαίνοντας ότι «για άλλη μια φορά επικρατεί ο φόβος ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αναζητήσει το δικό της δρόμο που στο τέλος του θα οδηγούσε την αδύναμη χώρα εκτός ευρώ και κατά συνέπεια σε ακόμη μεγαλύτερες οικονομικές αναταράξεις».


Ο φόβος των αναλυτών έχει ονοματεπώνυμο και αφορά το πιθανό ενδεχόμενο μετά και την τρίτη ψηφοφορία στη Βουλή να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές και σε πιθανή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο αρθρογράφος της εφημερίδας υπενθυμίζει παλαιότερες διακηρύξεις Τσίπρα περί εξόδου από το ευρώ, περί κουρέματος του χρέους και διευκρινίζει, επικαλούμενος πηγές από κύκλους των διαπραγματευτών, ότι εάν ο Τσίπρας κερδίσει τις εκλογές, γίνει κυβέρνηση και υλοποιήσει τις διακηρύξεις του θα κοπεί η ροή χρήματος προς την Ελλάδα.

«Μόνο εάν παραμείνει πρωθυπουργός ο Σαμαράς, θα συνεχιστεί η αναγκαία οικονομική βοήθεια», αναφέρουν κατά την εφημερίδα γερμανικοί κυβερνητικοί κύκλοι. Χωρίς χρήματα η Ελλάδα θα μπορούσε να διολισθήσει γρήγορα προς τη χρεοκοπία, πιθανότατα και οι ιδιώτες επενδυτές δεν θα διέθεταν τα χρήματά τους και το μεγάλο ερώτημα θα ήταν εάν τα νέα προβλήματα της Ελλάδας θα μπορούσαν να μεταδοθούν και στην υπόλοιπη ευρωπαϊκή περιφέρεια όπως και την τελευταία φορά.

«Θεραπεία σοκ»

Σύμφωνα πάντα με την «Die Welt», το Βερολίνο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο τις μέρες των Χριστουγέννων να εκδηλωθεί και πάλι διπλωματικός πυρετός. Το ερώτημα είναι αν η Γερμανία διαθέτει ένα σχέδιο Β. Επίσημη απάντηση δεν δίνεται, ανεπίσημα όμως γίνεται αναφορά σε παλαιότερα σχέδια που υπάρχουν στα συρτάρια και που προβλέπουν απομόνωση του ελληνικού δημοσιονομικού συστήματος από την υπόλοιπη Ευρώπη σε περίπτωση που οι Έλληνες μετά από ενδεχόμενη χρεοκοπία αναζητήσουν ή αναγκαστούν να αναζητήσουν κάποιο δρόμο εκτός του ευρώ.

Αλλά και στην περίπτωση πρόωρων εκλογών οι προοπτικές για τον κ. Τσίπρα δεν είναι ρόδινες, επισημαίνει ο αρθρογράφος της die Welt, διότι ναι μεν το κόμμα του ίσως να έβγαινε πρώτο, αλλά δεν θα συγκέντρωνε την απόλυτη πλειοψηφία και η χώρα θα έπεφτε σε μια βασανιστική, όπως την αποκαλεί, αναζήτηση κυβερνητικής πλειοψηφίας. Ο φόβος στο ενδεχόμενο λανθασμένης εκλογής θα έθετε τη χώρα και την Ευρώπη ενώπιον χαοτικών καταστάσεων.

Επ' αυτού η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung, κάνοντας λόγο και για μια «εν ανάγκη θεραπεία σοκ», επικαλείται την ευεργετική επίδραση πιθανών πιέσεων από τις αγορές που θα συνέπιπταν χρονικά με τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές των Βρυξελλών, υποστηρίζει ότι αυτές οι πιέσεις θα διευκόλυναν τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού και τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Handelsblatt: Το φάντασμα της χρεοκοπίας πάνω από την Αθήνα

Με πρωτοσέλιδο «Το φάντασμα της χρεοκοπίας πάνω από την Αθήνα» η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt αναλύει τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και το ενδεχόμενο εθνικών εκλογών εάν δεν υπάρξει η πλειοψηφία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Όπως λέει χαρακτηριστικά, «είχε φανεί ότι η Ελλάδα είχε διασωθεί από την εξαιρετική κρίση χρέους. Τώρα απειλείται με νέες εκλογές και πολιτικό χάος. Η κρίση επιστρέφει, πιθανόν με χειρότερες συνέπειες από ό,τι την πρώτη φορά».

Επιπλέον, σημειώνει ότι «το Grexit, δηλαδή η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, βρίσκεται ξανά σε κάθε στόμα». (Διαβάστε περισσότερα εδώ)

HSBC: Ορατός ο κίνδυνος ακυβερνησίας από πρόωρες εκλογές και ζημιά στην οικονομία

Κίνδυνο ακυβερνησίας στην Ελλάδα από επικείμενες εκλογές «βλέπει» η HSBC, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα επιδεινώσει την οικονομία.

Στην άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και στο χρονοδιάγραμμα των εκλογών αναφέρεται νέα έκθεση της HSBC για τις προοπτικές του α' τριμήνου του 2015, σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα.

Όπως σημειώνει, η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, όπως όλα δείχνουν, με το προβάδισμα έναντι της ΝΔ να κυμαίνεται μεταξύ 5% και 7%, ενδέχεται να αποδειχθεί δίκοπο μαχαίρι για το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ταχθεί υπέρ ενός μορατόριουμ στο χρέος και στην αντιστροφή των βασικών μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και στο συνταξιοδοτικό. Δεδομένου του κατακερματισμένου εκλογικού σώματος, οι εκλογές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συσχετισμούς που δεν θα υπάρξει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, όπως είχε συμβεί το 2012, αφήνοντας τη χώρα έκθετη σε μια τεράστια αβεβαιότητα.

Το πλέον βέβαιο, μέχρι στιγμής, συνεχίζει η HSBC, είναι ότι θα υπάρξει συμφωνία  για ένα νέο, προληπτικό πρόγραμμα, μέσω της χρήσης των αδιάθετων 11 δισ. ευρώ από το τρέχον πρόγραμμα της ΕΕ. Τα κεφάλαια αυτά έχουν αφεθεί στην άκρη για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ωστόσο, μετά τα θετικά αποτελέσματα από τα stress tests της ΕΚΤ τον περασμένο Οκτώβριο, τελικώς δεν θα απαιτηθούν. Τα κεφάλαια που έχουν απομείνει από το ΔΝΤ μπορούν επίσης να μετατραπούν σε μια προληπτική πιστωτική γραμμή, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να αυτοχρηματοδοτηθεί κατά την έξοδο της στις αγορές με χαμηλότερες αποδόσεις. Διαβάστε περισσότερα από το newmoney.gr εδώ

Telegraph: Αν η Ελλάδα θέλει να σωθεί, πρέπει να βγει από το ευρώ

Μια πιθανή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν καταστροφή για την Ελλάδα αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Telegraph.

Για τον Βρετανό αναλυτή Τζέρεμι Γουόρνερ ένα τέτοιο σενάριο, απειλεί την Ελλάδα με χρεοκοπία και άτακτη έξοδο από το ευρώ. Ωστόσο, αν γίνει σωστά και συντεταγμένα, τότε η επανεισδοχή των εθνικών νομισμάτων μέσα στην Eυρωζώνη θα μπορούσε να σημαίνει μια καινούργια και ελπιδοφόρα αρχή. (Διαβάστε εδώ περισσότερα)

Credit Suisse: Η Ελλάδα θα βουλιάξει μόνη της

Πρόβλημα στην ελληνική οικονομία από τις πολιτικές εξελίξεις δεν μπορεί με τα σημερινά δεδομένα να τροφοδοτήσει ζητήματα στην υπόλοιπη Ευρώπη εκτίμησε ο έμπειρος senior advisor της Credit Suisse, Bob Parker, μιλώντας στο Bloomberg.

Κι αυτό γιατί το ελληνικό χρέος κατέχουν κατά κύριο λόγο πια οι εταίροι-πιστωτές σε αντίθεση με το 2010-2012. (Διαβάστε εδώ περισσότερα)

BofA: Με πρόωρη προσφυγή στις κάλπες τον Σεπτέμβρη εκλέγεται πρόεδρος


Το πρώτο πραγματικό τεστ για τις προθέσεις των βουλευτών αντιμετωπίζει απόψε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, σημειώνει το Bloomberg, λίγες ώρες πριν την πρώτη κρίσιμη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η συγκέντρωση περισσότερων από 170 ψήφους για τον υποψήφιο του Αντώνη Σαμαρά θα ήταν ένα θετικό σημάδι για τις αγορές, τονίζει, μιλώντας στο πρακτορείο, ο επικεφαλής ανάλυσης FX της Bank of America Merill Lynch, Αθανάσιος Βαμβακίδης. (Διαβάστε εδώ περισσότερα)

Γερμανικός Τύπος: «Παιχνίδι με τη φωτιά» στην Ελλάδα

Το σκηνικό πολιτικής αβεβαιότητας που διαμορφώνει στην Ελλάδα η επικείμενη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Βουλή σχολιάζει δημοσίευμα της Deutsche Welle.

«Κι ενώ η Ελλάδα φαινόταν να έχει βγει από την επικίνδυνη ζώνη, η κρίση πρόφτασε και πάλι τη χώρα. Η απρόσμενη επίσπευση της προεδρικής εκλογής κατά δύο μήνες προξενεί πάλι το φόβο της κρατικής χρεοκοπίας», γράφει η Südwest Presse, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η επισκόπηση Τύπου της DW.

Reuters: Μικρή πιθανότητα η Ελλάδα να προκαλέσει νέα κρίση στην ευρωζώνη

Πέντε χρόνια μετά την πυροδότηση της κρίσης χρέους, η Ελλάδα εμφανίζεται και πάλι ως απειλή για την επιβίωση του ευρώ και έχει ξανά τη δυναμική να ταρακουνήσει ολόκληρη την ευρωζώνη.

Σύμφωνα όμως με το Reuters, οι συνέπειες αυτή τη φορά θα είναι περισσότερο πολιτικές παρά οικονομικές και αυτό διότι σχεδόν το 90% του ελληνικού χρέους βρίσκεται στα χέρια των επίσημων πιστωτών.

«Ό,τι και αν συμβεί, αυτή τη φορά η ανησυχία είναι για τα υπουργεία των χωρών της ευρωζώνης, όχι για τους ιδιώτες επενδυτές» αναφέρει αξιωματούχος της ΕΕ. (Διαβάστε εδώ περισσότερα)

Die Zeit: Αν ο Τσίπρας εφαρμόσει τα σχέδιά του δεν αποκλείεται το Grexit

«Αν ο Αλ. Τσίπρας έχει την ευκαιρία να εφαρμόσει τα σχέδιά του, η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη θα τεθεί και πάλι σε κίνδυνο», αναφέρει σε άρθρο γνώμης υπό τον τίτλο «Μια προεδρική εκλογή κάνει την Ευρώπη νευρική», η γερμανική εφημερίδα «Die Zeit».

Το δημοσίευμα, το οποίο έχει αναρτηθεί στην ηλεκτρονική έκδοση της εβδομαδιαίας εφημερίδας, αναφέρεται στην αποψινή ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και στην πιθανότητα ανάληψης της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Πιθανός νικητής νέων εκλογών θα ήταν ο Αλ. Τσίπρας, του οποίου το κόμμα προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Θέλει να καταγγείλει τις δανειακές συμβάσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, να τερματίσει την πορεία λιτότητας, να ανακαλέσει ιδιωτικοποιήσεις και να ακυρώσει τις περισσότερες από τις άλλες μεταρρυθμίσεις», αναφέρει ο συντάκτης και προσθέτει: «Διακυβεύονται, επίσης, και πάλι όλα για τα οποία τα τελευταία πέντε χρόνια οι Έλληνες έκαναν μεγάλες θυσίες. Αν ο Αλ. Τσίπρας έχει την ευκαιρία να εφαρμόσει τα σχέδιά του, η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη θα τεθεί και πάλι σε κίνδυνο. Μια χρεοκοπία φαίνεται, επίσης και πάλι, ως πιθανή».    http://www.protothema.gr/economy/article/435385/hsbc-oratos-o-kindunos-akuvernisias-apo-proores-ekloges-stin-ellada/

Δεν υπάρχουν σχόλια: