Προκλητικό τελεσίγραφο Γερμανίας στην Ελλάδα: «Ή συνέχιση του υπάρχοντος προγράμματος ή τέλος»

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, πριν λίγο σε συνέντευξή του ζήτησε από την Ελλάδα να δεχθεί το γερμανικό σχέδιο για την επιστροφή της χώρας στο Μνημόνιο: "Ή θα ζητήσετε παράταση του μνημονίου και αυτό μέχρι την Παρασκευή ή τερματίζουμε. Δεν μπορεί, δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική".
Μάλιστα ο Ντάσελμπλουμ δήλωσε πως δεν πρόκειται να υπάρξει νέο Eurogroup παρά μόνο στην περίπτωση που ζητηθεί επέκταση του προγράμματος! Με άλλα λόγια διακόπτει το διάλογο στο επίπεδο των υπουργών Οικονομικών.
Ταυτόχρονα ο Γ. Ντάισελμπλουμ άφησε το περιθώριο ανοικτό για τροποποιήσεις στο πρόγραμμα αλλά μόνο μέσα από συνεννόηση με τους θεσμικούς εταίρους (τρόικα) και αυτό αν υπάρξει σύμφωνη γνώμη των Eurogroup αλλά σε καμία περίπτωση με μονομερείς ενέργειες.
Με λίγα λόγια οι Βρυξέλλες λένε πως το υπάρχον πρόγραμμα είναι η μόνη λύση. Θα πάρετε τις προβλεπόμενες δόσεις αλλά κατόπιν ελέγχου από τους θεσμικούς εταίρους και στο βάθος του χρόνου μπορούμε να συζητήσουμε για αλλαγές και τροποποιήσεις αλλά μόνο μετά από  συνεννοήσεις και χωρίς μονομερείς ενέργειες!
Από την πλευρά της η Αθήνα λέει πως το υπάρχον πρόγραμμα δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ζητά πρόγραμμα «γέφυρα» το οποίο  θα αποτελεί συγκερασμό του υπάρχοντος μνημονίου και του ελληνικού προγράμματος και των θέσεων του κυβερνητικού προγράμματος και το οποίο θα οδηγήσει σε μια νέα συμφωνία.
Όπως γίνεται αντιληπτό, υπάρχει πλήρης διαφορά απόψεων.Ούτε καν κοινό έδαφος για να ξεκινήσει μια συζήτηση.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: