Δεν τα λες καλά Γιάνη… Ξεχνά διαγραφή χρέους ο Βαρουφάκης;

Δεν τα λες καλά Γιάνη… Ξεχνά διαγραφή χρέους ο Βαρουφάκης;

Ολική στροφή κάνει η κυβέρνηση στο θέμα της διαγραφής του χρέους, αφού ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στην εφημερίδα Financial Times επιβεβαίωσε την αλλαγή τακτικής από την πλευρά της Αθήνας λέγοντας ότι η Ελλάδα βάζει τέλος στο αίτημα για την διαγραφή χρέους.
«Αντίθετα, πλέον ζητούμε την αντικατάσταση με νέα ομόλογα βάσει της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας», τονίζει ο κύριος Βαρουφάκης στην ίδια συνέντευξη. Η «ανταλλαγή χρέους» θα περιλαμβάνει δύο είδη νέων ομολόγων. Ο πρώτος τύπος, ο οποίος θα είναι άμεσα συνδεδεμένος με το ρυθμό ανάπτυξης του ονομαστικού ΑΕΠ, θα δοθεί ως αντάλλαγμα για τα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα από την Ευρώπη και ο δεύτερος, τον οποίο ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε ως «αέναα ομόλογα» («perpetual bonds»), θα ανταλλαχθούν με τα ελληνικά ομόλογα που βρίσκονται στην κατοχή της ΕΚΤ.
Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται πως πλέον η ελληνική πλευρά «γλιτώνει» την ανάγκη να χρησιμοποιούμε τον όρο «κούρεμα», που δεν γίνεται αποδεκτός από τους συνομιλητές.
Νωρίτερα και ο Ευκ. Τσακαλώτος στη συνέντευξή του στο Mega, σφράγισε αυτή τη στροφή χρησιμοποιώντας πάντως πιο διπλωματική γλώσσα. Συγκεκριμένα είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πει ότι για το χρέος επιδιώκει διαγραφή, ρήτρα ανάπτυξης και επενδυτικό πρόγραμμα. «Θα πάμε στο τραπέζι με αυτή την πρόταση και θα εξηγήσουμε διάφορους συνδυασμούς από αυτούς τους τρεις πυλώνες που θα δημιουργήσουν στην Ελλάδα δυνατότητα για ανάπτυξη και άλλο τρόπο εξόδου (σ.σ. από την κρίση)» τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.
Ο ίδιος επισήμανε πως το χρέος δεν είναι ένα πράγμα, αφού η χώρα χρωστάει σε διάφορους με διαφορετική μορφή, για να προσθέσει πως μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές λύσεις για διάφορα “κομμάτια” του χρέους. Σημείωσε, μάλιστα, πως και η επιμήκυνση που έχει προταθεί στις προηγούμενες κυβερνήσεις “είναι στην ουσία κούρεμα”.
Παρακάτω δημοσιεύουμε το επίμαχο σημείο του δημοσιεύματος της εφημερίδας Financial Times:
After meeting Mr Varoufakis in London, George Osborne, the UK chancellor of the exchequer, described the stand-off between Greece and the eurozone as the “greatest risk to the global economy”.
Attempting to sound an emollient note, Mr Varoufakis told the Financial Times the government would no longer call for a headline write-off of Greece’s €315bn foreign debt. Rather it would request a “menu of debt swaps” to ease the burden, including two types of new bonds.
The first type, indexed to nominal economic growth, would replace European rescue loans, and the second, which he termed “perpetual bonds”, would replace European Central Bank-owned Greek bonds.
He said his proposal for a debt swap would be a form of “smart debt engineering” that would avoid the need to use a term such as a debt “haircut”, politically unacceptable in Germany and other creditor countries because it sounds to taxpayers like an outright loss.
ΠΗΓΗ: http://www.ft.com/cms/s/0/7af4252c-ab03-11e4-91d2-00144feab7de.html#ixzz3QcayWXxG

Δεν υπάρχουν σχόλια: