Λίγο πριν την οριστική ρήξη Αθήνας - Βερολίνου.

Ασφυκτικές είναι πλέον οι πιέσεις των δανειστών προς την Αθήνα δύο μόλις ημέρες πριν από την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στην Βουλή.
Λίγο πριν την οριστική ρήξη Αθήνας - Βερολίνου


Αιχμή του δόρατος της συντονισμένης όπως φαίνεται και από πολλές πλευρές επίθεσης είναι η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα η οποία με μία πρωτοφανή όσο και αιφνιδιαστική απόφαση σφίγγει τον κλοιό της ρευστότητας προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ακυρώνοντας το αξιόχρεο των εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου.

Πρακτικά από τις 11 Φεβρουαρίου η ΕΚΤ σταματά να δέχεται τα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών και οποιοδήποτε ομόλογο έχει εκδώσει το ελληνικό δημόσιο. Η απόφαση θα έπρεπε να ληφθεί στο τέλος Φεβουραρίου όταν λήγει η συμφωνημένη παράταση του τρέχοντος προγράμματος. Βασίζεται δε στην υπόθεση της Τράπεζας ότι δεν θα ολοκληρωθεί η πέμπτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την Τρόικα ούτε θα υπάρξει πολιτική απόφαση  και γι αυτό επισπεύδει την απόφαση για διακοπή της ρευστότητας.


Σύμφωνα με κυβέρνητικές πηγές ο πρόεδρος της ΕΚΤ επικοινώνησε με τον έλληνα πρωθυπουργό μετά την επιστροφή του από το Παρίσι. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές  ο κ. Ντράγκι δήλωσε στον κ. Τσίπρα ότι αυτή απόφαση δεν επηρεάζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας καθώς η ΕΚΤ ανανεώνει την ρευστότητα των τραπεζών μέσω του ELA. Ο πρωθυπουργός τον άκουσε με προσοχή και του επεσήμανε ότι τον δεσμεύει απόλυτα η πρόσφατη λαϊκή εντολή και στη βάση αυτή θα συνεχίσει να αναζητεί συμφωνία με τους εταίρους.

Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών από την πλευρά του αναφέρει ότι “η απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει να κάνει αποδεκτά ως ενέχυρα τα ελληνικά κρατικά ομόλογα από τις 11 Φεβρουαρίου, δεν αντανακλά σε καμία περίπτωση αρνητικές εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας και έρχεται μετά από δύο ημέρες ουσιαστικής σταθεροποίησής του. Μάλιστα όπως επισημαίνει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα λαμβάνοντας και ανακοινώνοντας τη συγκεκριμένη απόφαση, ασκεί πίεση στο Eurogroup να προχωρήσει γοργά στην σύναψη νέας αμοιβαίως επωφελούς συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της.

Η κίνηση αυτή της ΕΚΤ λίγο μετά την συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Γαλλίας κ. Φρανσουά Ολάντ. Είχε προηγηθεί η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Βαρουφάκη με τον κ. Μάριο Ντράγκι που επίσης δεν πήγε καλά όπως δείχνει η απόρριψη από τον κεντρικό τραπεζίτη του αιτήματος για για έκδοση πρόσθετων εντόκων 10 δισ. ευρώ για να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες.

Οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν μόλις μία ημέρα πριν την συνάντηση του κ. Βαρουφάκη με τον γερμανό ομόλογό του κ. Βόλφγκαγκ Σόιμπλε -το ραντεβού θα γίνει σήμερα στις 12.30. Ωστόσο είναι σαφές ότι πρόκειται για μήνυμα εν είδη τελεσίγραφου προς τον κ. Τσίπρα δύο ημέρες πριν τις προγραμματικές δηλώσεις στην Βουλή να προβεί σε υποχωρήσεις από τις διακηρυγμένες θέσεις του και να μην προχωρήσει σε κινήσεις που δεν έχουν την έγκριση των εταίρων και δανειστών.


Πιέσεων συνέχεια

Οι πιέσεις όμως προς την ελληνική κυβέρνηση έχουν και συνέχεια. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA από γερμανό αξιωματούχο που δεν κατονομάζεται το Βερολίνο ξεκαθάριζει ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω βοήθεια για την Ελλάδα εάν η Αθήνα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της και δεν υπάρχει πρόγραμμα και θα είναι ιδιαίτερα προβληματική η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο συγκεκριμένος αξιωματούχος αναφέρει ότι το Βερολίνο δεν δέχεται εκβιασμούς και δεν φοβάται μία έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη παρά το γεγονός ότι δεν την επιθυμεί. «Εάν δεν λάβετε την τελευταία δόση το  μέλλον της χώρας είναι σκοτεινό. Η μπάλα τώρα βρίσκεται στο γήπεδο της Ελλάδας. Εσείς αποφασίζεται» τόνισε. Όπως κατέστησε σαφές και με το non paper η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι οποιοδήποτε νέο πρόγραμμα βοήθειας θα συνδέεται με επιτήρηση, έχει απορρίψει το κούρεμα όπως και την σύνοδο για το χρέος. Στο παιχνίδι των πιέσεων όμως μπήκε ξανά και ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σούλτς ο οποίος σε σημερινή του συνέντευξή αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καμία άλλη επιλογή από το να τηρήσει τις δεσμεύσεις της έναντι των ευρωπαίων εταίρων της. Μόλις ο κ. Τσίπρας υποχωρήσει, θα μπορούσαν οι Ευρωπαίοι εταίροι να κάνουν κάποια πράγματα για την Ελλάδα αναφέρει ο κ. Σούλτς.

Στο ίδιο πλαίσιο το ΔΝΤ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι δεν υπάρχουν συνομιλίες με την Ελλάδα για την αλλαγή του χρονοδιαγράμματος ελάφρυνσης του χρέους παρά την συνάντηση του κ. Βαρουφάκη με τον κ. Τόμσεν. Στο παιχνίδι και ο διεθνής Τύπος με το Bloomberg να κάνει λόγο για κρίση ρευστότητας ακόμη και εντός του Φεβρουαρίου και να προβάλλει το εφιαλτικό σενάριο η ελληνική κυβέρνηση να αναγκαστεί να προσφύγει στα κεφάλαια των ασφαλιστικών ταμείων και σε ανορθόδοξες λύσεις προκειμένου η χώρα να επιβιώσει για μερικές μόνο εβδομάδες.



Νίπτουν τα χείρας των οι ΗΠΑ

Στάση Πόντιου Πιλάτου όμως δείχνουν να κρατούν και οι ΗΠΑ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου αμερικανός αξιωματούχος πριν από την επίσκεψη του αντιπροέδρου Μπάιντεν στην Ευρώπη αναφέρει σε δηλώσεις του: “Πιστεύουμε ότι στην περίπτωση της Ελλάδας είναι πολύ σημαντικό για την ελληνική κυβέρνηση να συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους της, καθώς και με το ΔΝΤ. Τους έχουμε συμβουλεύσει να το πράξουν και είμαστε αισιόδοξοι ότι οι συνομιλίες που διεξάγονται τώρα είναι για να επιτευχθεί κάποια συνεργασία για αμοιβαία κατανόηση. Υποστηρίζουμε μία ισχυρή Ευρώπη, με ένα ισχυρό ευρώ και την ακεραιότητα της ευρωζώνης. Αυτό όσον αφορά την Ελλάδα».


Ψυχραιμία από την ελληνική κυβέρνηση

Σε αυξημένη εγρήγορση είναι η ελληνική κυβέρνηση που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Θεωρεί ότι το συνολικό πλαίσιο των δανειστών ετέθη από το non paper του Βερολίνου πριν από την προετοιμασία του Euroworking Group επί του οποίου υπήρξε απάντηση από την ελληνική πλευρά. Η κυβέρνηση απέρριψε τις θέσεις του ΒΕρολίνου που συμπυκνώνονται στην ακύρωση των εξαγγελιών της καθώς επίσης στην υλοποίηση του μνημονίου υπό την επιτήρηση της Τρόικας. Φυσικά προκαλεί ανησυχία η πρωτοφανής κίνηση της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας να επισπεύσει ουσιαστικά την λήξη της παράτασης του τρέχοντος προγράμματος που σημαίνει ότι η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών θα εξασφαλίζεται μόνο μέσω του ELA κατόπιν απόφασης όμως της ΕΚΤ. Υπογραμμίζεται ότι μόλις χθες αποφασίστηκε η παράταση της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από τον ELA για το επόμενο δεκαπενθήμερο κάτι που συνηγορεί υπέρ της εκτίμησης ότι η απόφαση της ΕΚΤ ελήφθη με πολιτικά κριτήρια και ενδεχομένως υπό την πίεση του Βερολίνου για να προκαλέσει πανικό και άτακτη υποχώρηση στην ελληνική κυβέρνηση. ΠΑρά την αύξηση των πιέσεων η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στην θέση της ότι όλα αυτά σηματοδοτούν πως το Βερολίνο μπήκε ήδη στην διαπραγμάτευση. Περιμένει δε την εξέλιξη της αυριανής συνάντησης του κ. Βαρουφάκη με τον κ. Σόιμπλε προκειμένου να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα.   http://www.protothema.gr/politics/article/448838/ligo-prin-tin-oristiki-rixi-athinas-verolinou-/


Δεν υπάρχουν σχόλια: