Διπλωματικό επεισόδιο Τουρκίας-Ισραήλ για την επίθεση στους ακτιβιστές

Η τουρκική κυβέρνηση καταδίκασε σήμερα τα ξημερώματα την ισραηλινή επίθεση στον στολίσκο μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στην Γάζα ως απαράδεκτη και απαίτησε μια άμεση δήλωση από την Ιερουσαλήμ

Σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση, το Ισραήλ παραβίασε την διεθνή νομοθεσία και πρέπει να υποστεί τις συνέπειες.

Ο Ισραηλινός πρέσβης στην Άγκυρα Γκάμπι Λέβι κλήθηκε να προσέλθει στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για το συμβάν.

Εκατοντάδες διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί έξω από το ισραηλινή πρεσβεία και φωνάζουν συνθήματα κατά του Ισραήλ, πλην όμως ισχυρές δυνάμεις της τουρκικής Αστυνομίας βρίσκονταν ήδη στο σημείο με αποτέλεσμα συγκρούσεις μεταξύ τους με πέτρες και βόμβες μολότοφ.

Το κλίμα που επικρατεί στον τουρκικό Τύπο είναι εξαιρετικά δυναμιτισμένο, με την πλειοψηφία των μέσων να κάνουν λόγο για «βάρβαρη φασιστική επίθεση».

«Καταδικάζουμε τις απάνθρωπες πρακτικές του Ισραήλ. Το λυπηρό αυτό επεισόδιο αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα έχει ανεπανόρθωτες συνέπειες στις διμερείς μας σχέσεις», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η τουρκική κυβέρνηση κάλεσε τον Ισραηλινό πρέσβη για να του επιδώσει διαμαρτυρία έπειτα από την αιματηρή επίθεση Ισραηλινών καταδρομέων σε σκάφη της διεθνούς νηοπομπής, τονίζουν διπλωματικές πηγές.

«Ο πρέσβης Γκάμπι Λέβι εκλήθη στο ΥΠΕΞ. Πρόκειται να του διαβιβάσουμε την εντονότατη αντίδρασή μας με τους πλέον σκληρούς τόνους», δήλωσε Τούρκος διπλωμάτης, που δεν θέλησε να

«Οι πληροφορίες τουρκικής ΜΚΟ, που συνδέεται με την πρωτοβουλία αυτή, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχουν δύο νεκροί και 30 τραυματίες πάνω στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά, φαίνεται να είναι ακριβείς», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το τουρκικό κανάλι ΤRT και το τηλεοπτικό δίκτυο της Χαμάς μεταδίδουν ότι υπάρχουν νεκροί και πολλοί τραυματίες, κατά την επέμβαση των Ισραηλινών «κομάντο» στα τουρκικά πλοία. Την ίδια ώρα ο Ισραηλινός υπουργός Εμπορίου αρκέστηκε μόνο να εκφράσει τη λύπη του για τις απώλειες. «Οι εικόνες σίγουρα δεν είναι ευχάριστες. Μπορώ μόνο να εκφράσω τη λύπη μου για τις απώλειες», τόνισε ο υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας Μπενιαμίν Μπεν-Ελιέζερ.

Παράλληλα δεκάδες Τούρκοι διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλουν στο προξενείο του Ισραήλ στην Κωνσταντινούπολη διαμαρτυρόμενοι για την απρόκλητη επίθεση και τον θάνατο αρκετών ανθρώπων, μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Turk.

Οι διαδηλωτές, που πετούσαν πέτρες στο προξενείο, συγκρούστηκαν με ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, που φρουρούσαν το κτίριο.

«Δεν περιμέναμε να γίνει μια τέτοια επίθεση σε διεθνή ύδατα», δήλωσε στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο ο Ομέρ Φαρούκ Κορκμάζ, εκπρόσωπος της φιλο-ισλαμικής ανθρωπιστικής οργάνωσης IHH, που συμμετέχει στην προσπάθεια μεταφοράς της βοήθειας στη Γάζα. «Η διεθνής κοινότητα δεν πρόκειται να συγχωρήσει το Ισραήλ», δήλωσε ο Κορκμάζ.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: