AΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Έτσι έγινε η επίθεση των Ισραηλινών στο τουρκικό πλοίο - Νέο βίντεο-σοκ

Οι ισραηλινές δυνάμεις παρακολουθούσαν από την πρώτη στιγμή το κονβόϊ που πλησίαζε στις ακτές της Γάζας και η απόφαση να προχωρήσουν σε νηοψία μέσα στην νύχτα σε απόσταση 68 μιλίων από τις ακτές λήφθηκε κατόπιν πληροφοριών που υπήρχαν για σκάφη με τηλεοπτικά συνεργεία τα οποία θα συνέρρεαν κοντά στον «Στολίσκο της Ελευθερίας» με το πρώτο φως της ημέρας και θα δυσχέραιναν επικοινωνιακά το όλο εγχείρημα.

Δηλαδή δεν ήταν θέμα απόστασης (και τους Ισραηλινούς τους διευκόλυνε η όλη επιχείρηση να γίνει εντός των χωρικών τους υδάτων), αλλά προβλήματος που θα μπορούσε να δημιουργηθεί από τυχόν live κάλυψη της επέμβασης από τα τηλεοπτικά συνεργεία. Δεν επρόκειτο να επιτρέψουν την άφιξη με κανένα τρόπο της νηοπομπής στην Γάζα γιατί δεν μπορούσε να αποκλειστεί σε καμία περίπτωση η μεταφορά όπλων ή άλλων υλικών που δεν είχαν καμία σχέση με «ανθρωπιστική βοήθεια».

Η επιχείρηση των Ισραηλινών επικεντρώθηκε στο τουρκικό πλοίο γιατί είχαν πληροφορίες, οι οποίες αποδείχθηκαν σωστές, ότι υπήρχαν φανατικοί ισλαμιστές οι οποίοι θα έμεναν στην Γάζα. Στην επιχείρηση χρησιμοποιήθηκαν ελικόπτερα UH-1, αφού δεν παρουσίαζε κάποια ιδιαίτερη δυσκολία.

Για το μακελειό που ακολούθησε στο τουρκικό πλοίο ο εκπρόσωπος του ισραηλινού Στρατού Σάμπι Μιονί, υποστήριξε το προφανές, ότι "οι κομάντο είχαν εντολή να μην κάνουν χρήση των όπλων τους". Κάτι που είναι βέβαιο, αφού στόχος τους ήταν νε οδηγήσουν τη νηοπομπή σε έλεγχο σε ισραηλινό λιμάνι και ότι να εξοντώσουν τους επιβαίνοντες.

Μάλιστα πολλοί από αυτούς είχαν μαζί τους non lethal weapons (μη φονικά όπλα) για την αντιμετώπιση τυχόν ακραίων στοιχείων που θα επιχειρούσαν να αποτρέψουν την ανάληψη του ελέγχου του σκάφους και την κατεύθυνσή του σε ισραηλινό λιμάνι, αλλά όλος ο σχεδιασμός για αποφυγή απωλειών ανατράπηκε όταν οι Ισραηλινοί κομάντο δέχθηκαν άμεση επίθεση από τους ισλαμιστές αμέσως μόλις προσνηώθηκαν στο πλοίο, κάτι που φαίνεται και στα βίντεο που έδωσαν στην δημοσιότητα οι ακτιβιστές. Προσέξτε όμως το ακόλουθο βίντεο που έδωσε ο ισραηλινός Στρατός και δείχνει πως επιτέθηκαν στους κομάντο οι Τούρκοι:

Εκεί είναι η πιο δύσκολη φάση μιας επιχείρησης, αφού προσνηώνονταν ένας-ένας ή το πολύ δύο-δύο ανάμεσα σε δεκάδες φανατικούς ακριβιστές, οι οποίοι τους επιτέθηκαν σχεδόν αμέσως μόλις πάτησαν το πόδι τους στο καράβι.

Μία ομάδα Τούρκων ισλαμιστών-ακτιβιστών κατάφερε και αφόπλισε έναν στρατιώτη και έστρεψε το όπλο εναντίον των υπολοίπων τραυματίζοντας έναν από τους κομάντο οι οποίοι δεν περίμεναν χρήση πυροβόλων όπλων εναντίον τους.

Τότε βάσει των κανόνων εμπλοκής οι Ισραηλινοί «απελευθέρωσαν πυρά» κι έγινε το μακελειό σκοτώνοντας συνολικά 19 άτομα (σε 15 νεκρούς αναφέρεται το τουρκικό ραδιόφωνο) και τραυματίζοντας 26 άτομα, όλους Τούρκους, ενώ την ίδια στιγμή τραυματίστηκαν και πέντε Ισραηλινοί κομάντο από το όπλο τα μαχαίρια και τα τσεκούρια που χρησιμοποίησαν οι ακτιβιστές.

Το όλο σκηνικό περιορίστηκε στο τουρκικό πλοίο.

Πάντως, κρίνοντας την επιχείρηση από τακτικής άποψης, μάλλον μπορούμε να πούμε ότι ήταν φτωχά σχεδιασμένη και δεν έλαβε υπ'όψιν της κρίσιμα ζητήματα, όπως το τι θα συνέβαινε, αν αντιδρούσαν οι Τούρκοι φανατικοί ισλαμιστές με τον τρόπο που αντέδρασαν. Επίσης ήταν φτωχή η συλλογή πληροφοριών, αφού δεν υπήρχε πληροφόρηση για τον όποιο οπλισμό -μαχαίρια, αυτοσχέδιες βόμβες, τσεκούρια-των φανατικών ισλαμιστών.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: