Έγινε επίθεση στο MV Rachel Corrie - Ανέλαβαν τον έλεγχο οι Ισραηλινοί κομάντο (ανανέωση)

Image
(Ανανέωση): Δυνάμεις των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων του Ναυτικού κατέλαβαν το ιρλανδικό πλοίο Rachel Corrie, το οποίο κατευθυνόταν στη Λωρίδα της Γάζας. Η επίθεση των Ισραηλινών έγινε χωρίς να υπάρξει αντίσταση των ακτιβιστών. Είχε προηγηθεί ενημέρωσή τους ότι ισραηλινές δυνάμεις θα επιβιβαστούν και θα αναλάβουν τον έλεγχο του πλοίου. Η επέμβαση έγινε "κοντά ή μέσα στα χωρικά ύδατα του Ισραήλ", όπως μεταδίδει ισραηλινή πηγή. Το πλοίο οδηγείται χωρίς να υπάρξουν βιαιότητες στο ισραηλινό λιμάνι Ασντόντ.

---------------------------------------------------------------------------

Υπό στενή ισραηλινή παρακολούθηση βρίσκεται το ιρλανδικό πλοίο MV Rachel Corrie. Όπως μεταδίδει το ισραηλινό ραδιόφωνο, τρία περιπολικά σκάφη του ισραηλινού Ναυτικού ακολουθούν στενά το φορτηγό πλοίο σε μια ζώνη 30 με 35 μίλια ανοικτά των μεσογειακών ακτών, σε διεθνή ύδατα. Σύμφωνα με το Reuters, οι Ισραηλινοί και ενώ το ιρλανδικό πλοίο έπλεε 35 ναυτικά μίλια δυτικά των ακτών της Γάζας, το αναχαίτισαν και πλέον το παρακολουθούν στενά.

Ο ισραηλινός στρατός προειδοποίησε ότι θα επιβιβαστεί στο Rachel Corrie εάν αυτό εξακολουθεί να αγνοεί τις εντολές για αλλαγή πορείας και συνεχίσει τον πλού προς τη Γάζα, δήλωσε η αντισυνταγματάρχης Αβιτάλ Λίμποβιτς.

«Εάν δεν μάς αφήσουν καμία επιλογή θα πρέπει να επιβιβαστούμε στο πλοίο», τόνισε.

Επίσης, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, το φορτηγό πλοίο που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια αρνήθηκε για τρίτη φορά την προειδιποίηση του Ισραήλ για να δέσει στο λιμάνι του Άσντοντ και όχι στη Γάζα.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera μετέδωσε ότι ένας δημοσιογράφος που βρίσκεται στο σκάφος δήλωσε ότι τα ισραηλινά σκάφη τους ακολουθούν, χωρίς ωστόσο να υπάρξει καμιά επαφή.

Οι αρχές του Ισραήλ είχαν προειδοποιήσει ότι δε θα επιτρέψουν στο σκάφος να σπάσει τον αποκλεισμό του Παλαιστινιακού θύλακα, πέντε ημέρες μετά την επιχείρηση κατάληψης της νηοπομπής που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Στο σκάφος επιβαίνουν η κάτοχος του βραβείου Νομπέλ ειρήνης, Μαϊρίντ Μαγκουάιρ, από τη Βόρεια Ιρλανδία και ο Ιρλανδός, Ντένις Χάλιντεϊ, πρώην αξιωματούχος στα Ηνωμένα Έθνη.

Εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού είπε ότι δεν διαθέτει καμιά πληροφορία για το περιστατικό.

Μία μη κυβερνητική οργάνωση που υποστηρίζει την αποστολή του ιρλανδικού πλοίου MV Rachel Corrie, οι ισραηλινές δυνάμεις, λίγα λεπτά μετά τις 06:00 το πρωί, κατέλαβαν το πλοίο, περίπου 35 ναυτικά μίλια από τις ακτές στην Μεσόγειο, αλλά αυτό δεν επιβεβαιώνεται από πουθενά.

Κατά πληροφορίες της οργάνωσης Free Gaza, ισραηλινά πολεμικά ακολουθούσαν το πλοιάριο επί δύο ώρες και τελικά άνδρες των ειδικών δυνάμεων επιβιβάστηκαν σε αυτό.

Το πλοίο, που πήρε το όνομά του από την Αμερικανίδα ακτιβίστρια, Rachel Corrie, η οποία σκοτώθηκε στη Λωρίδα της Γάζας το 2003, μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Tο φορτηγό πλοίο σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, αγνόησε τις διαταγές των Iσραηλινών και συνεχίζει κανονικά την πορεία του προς τη Λωρίδα της Γάζας.

«Ενημερώσαμε επανειλημμένα τους υπεύθυνους στο πλοίο ότι πρέπει να κατευθυνθούν προς το λιμάνι Ασντόντ και ότι υπάρχει αποκλεισμός στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά αγνόησαν τις προειδοποιήσεις μας και συνεχίζουν τον πλου προς τη Γάζα», δήλωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στην Ιερουσαλήμ.

Νωρίς το πρωί, όπως ανέφερε η παλαιστινιακή επιτροπή υποδοχής που περιμένει το πλοίο στη Γάζα, το Rachel Corrie αναχαιτίσθηκε από τους Ισραηλινούς, ενώ έπλεε 35 μίλια ανοιχτά της Γάζας.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: