Ρώσοι αλεξιπτωτιστές στην Κιργιζία

ImageΗ Ρωσία έστειλε στρατεύματα στο Κιργιστάν, όπου μαίνονται από τα ξημερώματα της Παρασκευής οι εθνοτικές συγκρούσεις, ανάμεσε σε Κιργίζιους και Ουζμπέκους. Όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ρωσικό τάγμα αλεξιπτωτιστών έφτασε στην κεντροασιατική χώρα για την προστασία των ρώσων στρατιωτών και των ρωσικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων: «Αποστολή της δύναμης που μόλις έφτασε είναι να ενισχύσει την άμυνα των ρωσικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων και να εγγυηθεί την ασφάλεια των ρώσων στρατιωτών και των οικογενειών τους».

Η προσωρινή κυβέρνηση του Κιργιστάν είχε ζητήσει τη βοήθεια της Ρωσίας για να αντιμετωπίσει το νέο κύμα ταραχών στα νότια της χώρας.

Οι νεκροί ανέρχονται στους 97 και στους 1.247 οι τραυματίες στις περιοχές Ος και Τζαλαλαμπάντ, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Κιργιστάν.

Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 75.000 Ουζμπέκοι πρόσφυγες, κυρίως ηλικιωμένοι και γυναικόπαιδα, εγκατέλειψαν ήδη το Κιργιστάν εν μέσω πληροφοριών ότι ομάδες Κιργιζίων καίνε χωριά Ουζμπέκων και σφάζουν τους κατοίκους τους.

Αυτόπτες μάρτυρες στην πόλη Ος, Ουζμπέκοι, κάνουν λόγο για γενοκτονία και αναφέρουν ότι συμμορίες Κιργιζίων, με τη βοήθεια του στρατού καίνε τα σπίτια τους και και πυροβολούν τους κατοίκους καθώς εκείνοι φεύγουν. «Θεέ βοήθα μας. Σκοτώνουν Ουζμπέκους σαν ζώα. Σχεδόν ολόκληρη η πόλη φλέγεται», επισήμανε ο Ουζμπέκος Ντιλμουράντ Ισάνοφ, από την Ος.

Πολλοί από τους πρόσφυγες φέρουν τραύματα από πυρά, επισημαίνει το ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti, επικαλούμενο πληροφορίες από το υπουργείο Εκτάκτων Περιστατικών στο Ουζμπεκιστάν. Για τους πρόσφυγες αυτούς, στήνονται καταυλισμοί.

Ο εξόριστος πρόεδρος του Κιργιστάν Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ, ο οποίος ανατράπηκε τον Απρίλιο, αρνήθηκε κάθε ανάμειξη στις αιματηρές συγκρούσεις. Ο Μπακίγεφ χαρακτήρισε «αισχρά ψέματα» τις αναφορές για εμπλοκή του στις συγκρούσεις και τόνισε πως η προσωρινή κυβέρνηση που ανέλαβε μετά την εξέγερση του Απριλίου αποδεικνύεται ανίκανη να αντιμετωπίσει τις ταραχές

Αν και οι Ουζμπέκοι στο Κιργιστάν δεν ξεπερνούν το 15% επί του συνολικού πληθυσμού, στο νότο και στην κοιλάδα Φεργκάνα, όπου ξέσπασαν οι συγκρούσεις, αγγίζουν-σε ορισμένες περιοχές- και το 50% του πληθυσμού. Οι εθνοτικές συγκρούσεις στην περιοχή είναι οι χειρότερες από το 1990, όταν ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ έστειλε σοβιετικά στρατεύματα στην Ος, ύστερα από το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων σε ταραχές που εκδηλώθηκαν με αφορμή διαμάχες για την ιδιοκτησία γης.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: