ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Ισραηλινή πρόταση για τη Γάζα

Έτοιμο να παραχωρήσει τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας στη διεθνή κοινότητα εμφανίζεται το Ισραήλ, σε μια «πονηρή» πρόταση που εξυπηρετεί τα συμφέροντά του!

Ο έλεγχος της Γάζας, σύμφωνα με το σχέδιο, θα περάσει στη διεθνή κοινότητα και τη Χαμάς. Κατά συνέπεια, οι Ισραηλινοί πετάνε το «μπαλάκι» στη διεθνή κοινότητα, προκαλώντας την να επιχειρήσει να συνεννοηθεί με την ισλαμική οργάνωση που ελέγχει τη Γάζα. Για το λόγο αυτό, το σχέδιο θα παρουσιαστεί από τον υπουργό Εξωτερικών, Αβιγκτόρ Λίμπερμαν, στην ύπατη εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας, Κάθριν Άστον που ταξιδεύει στην περιοχή και θα συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία του Ισραήλ. Επίσης, η πρωτοβουλία θα εξομαλύνει τις τεταμένες σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε περίπτωση επιτυχίας, το Τελ Αβίβ θα έχει πετύχει να απαλλαγεί από το βάρος, διπλωματικό και επικοινωνιακό, που συνιστά ο χειρισμός της υπόθεσης και μάλιστα για μια περιοχή που δεν ενδιαφέρει και δεν αποτελεί στόχο η προσάρτησή της. Η περιοχή θα απαλλαγεί από τον χαρακτηρισμό της «υπό κατοχή» περιοχής και θα αρθεί ο ναυτικό αποκλεισμός. Άρα, το Ισραήλ θα εμφανιστεί να προβαίνει σε σοβαρές παραχωρήσεις.

Εάν όμως αποτύχει η διεθνής κοινότητα στο να ελέγξει την κατάσταση, τότε θα έχει νομιμοποιηθεί εμμέσως η πολιτική που ασκεί το Ισραήλ έναντι της Γάζας. Επιπρόσθετα, δεν αποκλείεται και η διεθνοποίηση της εσωτερικής παλαιστινιακής σύγκρουσης ανάμεσα στη Χαμάς και τη Φατάχ. Παραδοσιακά, ενοποιητικός παράγοντας στις εσωτερικές σχέσεις μεταξύ των παλαιστινιακών παρατάξεων ήταν ο «ισραηλινός εχθρός». Κατά συνέπεια, εάν η σύγκρουση Φατάχ και Χαμάς συνεχιστεί και χωρίς την ανάμιξη του Ισραήλ, η συγκεκριμένη χώρα θα έχει επιτύχει να «εκθέσει» τη στρατηγική των Παλαιστινίων στα μάτια της διεθνούς κοινότητας και να παρουσιαστεί ως το «θύμα» των ευαίσθητων εσωτερικών παλαιστινιακών ισορροπιών.

Το ζητούμενο είναι πλέον να διαπιστωθεί ποια θα είναι η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πως θα γίνει δεκτό το ισραηλινό σχέδιο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: