Υπερψηφίστηκε το ασφαλιστικό με αλλαγές στο παρά πέντε

Χωρίς εκπλήξεις υπερψηφίστηκε επί της αρχής το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. “Ναι” ψήφισαν 159 βουλευτές, “όχι” 137 βουλευτές, ενώ καταμετρήθηκαν και δύο “παρών”.

Google Adsense Center

Της Λώρας Ιωάννου

Συνολικά ψήφισαν 298 βουλευτές. Το ασφαλιστικό υπερψήφισαν οι πρώην βουλευτές της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη και Κώστας Κιλτίδης. Αντίθετα το καταψήφισε η ανεξάρτητη πρώην βουλευτίνα του ΠΑΣΟΚ Σοφία Σακοράφα, ενώ “παρών” ψήφισαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Γιάννης Δημαράς και ο Βασίλης Οικονόμου.
Η αυλαία της συζήτησης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου επί της αρχής έπεσε με το μήνυμα που εξέπεμψε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου να γίνουν σήμερα περαιτέρω βελτιώσεις στο σχέδιο νόμου. “Εξάρω παρατηρήσεις βουλευτών στην προσπάθεια βελτίωσης του νομοσχεδίου και παροτρύνω τους συναρμόδιους υπουργούς να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο. Είμαστε έτοιμοι να αποδεχθούμε κοινή συμφωνία κοινωνικών εταίρων, αν υπάρξει. Βλέπουμε κάποιο φως και στο θέμα διαιτησίας” είπε προκαλώντας την έκπληξη πολλών…
Είχε σχέση η παρότρυνση του πρωθυπουργού με την απόφαση του πρώην προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη να προαναγγείλει ότι θα καταψηφίσει το άρθρο που αφορά τη διαιτησία; Σίγουρα η παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου είχε σχέση με την παρότρυνση που είχε κάνει νωρίτερα ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος να εξαντλήσουν οι υπουργοί όλα τα περιθώρια που έχουν σε μία προσπάθεια να προληφθούν οι σημερινές διαρροές στις ονομαστικές ψηφοφορίες που θα προκαλέσουν η ΝΔ και το ΚΚΕ σε μία σειρά από άρθρα…
Ο Γιώργος Παπανδρέου εγγυήθηκε προσωπικά ότι θα επιστρέψει μέρος του εισοδήματος που θα χάσουν σήμερα μισθωτοί και συνταξιούχοι. “Έφτασε η ώρα να λάβουμε ιστορικές αποφάσεις για το ασφαλιστικό. Όταν η κοινωνία σταθεί στα πόδια της θα βελτιώσουμε συντάξεις και θα παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες σε εργαζόμενους και συνταξιούχους. Αυτός είναι ο στόχος μας. Το επίδομα των 800 ευρώ θα αναπροσαρμόζεται, όταν τα οικονομικά το επιτρέψουν. Εγγυώμαι προσωπικά ότι θα γίνει αυτό όταν ξεπεράσουμε κρίση”. Ο δεύτερος άξονας της ομιλίας του πρωθυπουργού είχε στόχο τη ΝΔ και την απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να καταψηφίσει το νομοσχέδιο. “Η επίκληση του πατριωτισμού είναι ο τρόπος να κρύψετε τις ευθύνες σας. Το μνημόνιο είναι το μνημόσυνο σε δικές σας πολιτικές, της δικής σας σεμνής και ταπεινής διακυβέρνησης”.
Στο μεταξύ παρασκηνιακά δόθηκε μάχη για τις εντυπώσεις των ονομαστικών ψηφοφοριών. Το ΚΚΕ έκανε δύο τρίπλες: Αρχικά δήλωσε ότι θα αποχωρήσει από τη συζήτηση στα άρθρα. Όταν όμως έμαθε ότι η ΝΔ θα αναλάβει εργολαβικά τις ονομαστικές, καθώς και το γεγονός ότι η απουσία του Μάκη Βορίδη στο εξωτερικό στέρησε από το ΛΑΟΣ τη δυνατότητα να προκαλέσει ονομαστικές ψηφοφορίες, επανήλθε στην αίθουσα…

Δεν παρενέβη ο Σαμαράς
Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς προτίμησε να μην παρέμβει στη συζήτηση του ασφαλιστικού. Ο λόγος; Να μην εξανεμισθεί επικοινωνιακά η παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ, που έκανε ο ίδιος την Τετάρτη το μεσημέρι στο Ζάππειο. Τι πρότεινε; Την έξοδο της Ελλάδας από τη μέγγενη της τρόικας το ταχύτερο δυνατό φέροντας ως παράδειγμα το μοντέλο της Τουρκίας, η οποία κατάφερε να επαναδιαπραγματευτεί και στο τέλος να απαγκιστρωθεί από το ΔΝΤ. Εννοείται ότι ο κ. Σαμαράς έδωσε το παρών στην ολομέλεια της βουλής αλλά και στην ψηφοφορία που ακολούθησε… Δεν ήταν μόνο η ΝΔ που απάντησε με ένα ηχηρό “όχι” στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης. ΚΚΕ, ΛΑΟΣ και ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν επί της αρχής το ασφαλιστικό νομοσχέδιο αλλά διαφοροποιήθηκαν στα άρθρα…

Βαριές κουβέντες από την Παπαρήγα
Η γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα χρησιμοποίησε την πιο βαριά έκφραση που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για να εναντιωθεί στο νέο ασφαλιστικό. “Κοροϊδεύετε τον κόσμο. Ούτε ο Σαμαράς είπε ότι θα πάρει πίσω το ασφαλιστικό. Συντρίβετε το ασφαλιστικό για να έχετε φθηνή εργατική δύναμη. Όχι απλώς το καταψηφίζουμε. Θα περάσετε στην ιστορία. Του ΠΑΣΟΚ του έλαχε ο κλήρος να είναι ο νεκροθάφτης του ασφαλιστικού” είπε η κυρία Παπαρήγα.

Στροφή Καρατζαφέρη
Στροφή 180 μοιρών επιχείρησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. Σε αντίθεση με τη στάση που είχε στο μνημόνιο -το οποίο και υπερψήφισε- καταψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμφωνήσει με την κυβέρνηση σε κάποια επιμέρους άρθρα. Ποια ήταν τα επιχειρήματα που επικαλέσθηκε; Ότι δεν χρωστούν να πληρώσουν οι απλοί πολίτες τα σπασμένα των αποτυχημένων πολιτικών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. “Οι δύο κυβερνήσεις φορτώνατε την Ελλάδα με χρέη. Το ρεκόρ Γκίνες το έχει η κυβέρνηση Καραμανλή. Φέσωσε την Ελλάδα 130 δισ. σε 5,5 χρόνια. Ο Γ. Παπανδρέου ήξερε ότι χρειάζονται βάρβαρα μέτρα και επειδή δεν ήθελε να τα φορτωθεί, όντας σοσιαλιστής, τα φόρτωσε στην τρόικα” τόνισε ο Γ. Καρατζαφέρης και επέμεινε στην πρόβλεψή του ότι σύντομα θα οδηγηθούμε σε οικουμενική κυβέρνηση. Τι πρότεινε για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού; Να καταργηθούν τα ένσημα, να δοθούν αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων και να γίνει ενοποίηση των ταμείων σε έναν φορέα.

Δημοψήφισμα ζήτησε ο Τσίπρας
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ζήτησε δημοψήφισμα και χαρακτήρισε “έκτρωμα” το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. “Μας επιστρέφετε πίσω στη δεκαετία του 1920. Με το νομοσχέδιο έρχεστε να καταργήσετε κοινωνικές κατακτήσεις δεκαετιών. Να ξεμπερδέψετε με την έννοια της κοινωνικής αλληλεγγύης και να υιοθετήσετε το πυρήνα της νεοφιλελεύθερης σκέψης που είναι η έννοια της ατομικής ευθύνης”.

Κατά συνείδηση…
Οι ανεξάρτητοι βουλευτές ψήφισαν κατά συνείδηση. Οι πρώην βουλευτές της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη και Κώστας Κιλτίδης το υπερψήφισαν, ενώ οι τρεις πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Οικονόμου (παρών), Σοφία Σακοράφα (όχι) και Γιάννης Δημαράς (παρών) το καταψήφισαν.
“Είναι εθνική ανάγκη η μεταρρύθμιση και υποχρέωση του μνημονίου. Πιστή στην ψήφο μου στο μνημόνιο, θα ψηφίσω ναι, αλλά θα καταψηφίσω όσες είναι αμφισβητούμενες συνταγματικότητας και αυτές που πλήττουν την καθημερινή ζωή των γυναικών” είπε η κυρία Μπακογιάννη.
“Εγώ είμαι υποχρεωμένος να κοιτάξω στα μάτια τους πολίτες και να φανώ χρήσιμος σε αυτή την αίθουσα. Εμπιστεύομαι απόλυτα τον υπουργό. Τοποθετούμαι θετικά σε αυτό το νομοσχέδιο” είχε πει νωρίτερα ο Κώστας Κιλτίδης ακολουθώντας αντίθετη γραμμή από τον φίλο του Γιώργο Καρατζαφέρη. Ο πρώην πρόεδρος της βουλής Δημήτρης Σιούφας αμφισβήτησε το επιχείρημα του υπουργού Εργασίας ότι θα υπάρξει 64% αναπλήρωσης στις νέες συντάξεις. “Δεν λέτε όλη την αλήθεια. Η βάση υπολογισμού τώρα είναι τελείως διαφορετική και συνεπώς το ποσοστό αναπλήρωσης είναι ουσιωδώς πολύ μικρότερο. Πρωτόγνωρη πορεία και κάνατε πράξη το λεχθέν “η περίπλοκος περιπλοκή περιεπλάκη διά περιπλόκων περιπλεγμένων περιπλοκών. Μακάρι να ξεπλέξετε. Δεν το βλέπω” κατέληξε ο κ. Σιούφας.


Υποστήριξε τη μεταρρύθμιση ο Λοβέρδος

Ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος υποστήριξε με σθένος τη μεταρρύθμισή του… Ξεκαθάρισε ποιες διατάξεις αποτελούν πολιτική της κυβέρνησης ποιες μας επιβλήθηκαν από το ΔΝΤ και ποιες διατάξεις κερδίσαμε λόγω διαπραγμάτευσης. “Ανατρέπουμε ένα νοσηρό κλίμα δεκαετιών χωρίς να υπολογίζουμε έννοια πολιτικού κόστους. Είναι αλήθεια ότι υπάρχει ζήτημα με την απότομη προσαρμογή στα όρια ηλικίας. Ήταν όρος των δανειστών. Αρνηθήκαμε, όμως, να παγώσουν οι αιτήσεις συνταξιοδότησης για το 2010, την περικοπή του 13ου και 14ου μισθού” υποστήριξε ο κ. Λοβέρδος και δεσμεύτηκε να αποκαταστήσει τις συντάξεις εάν και εφόσον φτιάξουν τα δημοσιονομικά της χώρας.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: