Έπεσε και η Ισπανία - Έκτακτο Eurogoup τώρα, με μέτρα για άμεσο δανεισμό της



Ξεκινά σε λίγη ώρα, στις 5 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) η έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, με αντικείμενο υποτίθεται, την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα της Ισπανίας, αλλά επί της ουσίας τον δανεισμό της. Η Ισπανία έπεσε και ότι κι αν πουν η αιτία, η εξέλιξη αλλά και όλη η υπόθεση είναι ίδια με της Ελλάδας. Η Ισπανία δεν μπορεί να δανειστεί...
Αν και όλο το πρόβλημα του Ραχόϊ και της κυβέρνησης, είναι να δανεισθούν, χωρίς να ενταχθεί η χώρα σε μηχανισμό ανάλογο της Ελλάδας και της Πορτογαλίας που θα επιβάλλειε μέτρα και χωρίς να ακουστούν οι κακές λέξεις, "σωσίβιο" και "σωτηρία", όλο αυτό οδηγεί στην επανάληψη του ελληνικού σεναρίου. Επί του παρόντος, πάντως, η Μαδρίτη διαψεύδει τις πληροφορίες ότι θα προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης, ενώ και η Κομισιόν δηλώνει άγνοια. Πολλοί αναλυτές κάνουν λόγο για μία προσπάθεια «λάιτ» διάσωσης της Ισπανίας, χωρίς Μνημόνιο. «Ανακοινώσεις αναμένονται το απόγευμα του Σαββάτου», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ, ενώ το ΔΝΤ σε μελέτη του υποστήριξε ότι οι ισπανικές τράπεζες θα χρειαστούν το ποσό των 40 δισ. ευρώ - σε πρώτη φάση- για να σωθούν.


Στη μελέτη του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπογράμμισε ότι οι «έλεγχοι αντοχής» που πραγματοποίησε δεν περιλαμβάνουν τα επιπλέον κεφάλαια που χρειάζεται η χώρα για την κάλυψη του κόστους ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και κάλυψης των απωλειών τους από μη εξυπηρετούμενα δάνεια.


Στέλεχος του ΔΝΤ είπε ότι αυτό το ποσό θα πρέπει είναι έως δύο φορές μεγαλύτερο, ώστε οι αγορές να πειστούν πως η Μαδρίτη μπορεί να αντεπεξέλθει.


Στην περίπτωση της Ισπανίας, τα πρόσθετα κεφάλαια αυτά θα αυξήσουν το μέγεθος του ποσού που θα απαιτηθεί για τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος στα περίπου 80 δισ. ευρώ, αν και το Ταμείο δεν έκανε εκτιμήσεις για το ακριβές ύψος του στην έκθεσή του.


Άλλες πηγές που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα The Guardian σημειώνουν ότι τις επόμενες ημέρες θα καταρτιστεί το σχέδιο για τη σωτηρία του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ισπανίας, ένα σχέδιο που θα θυμίζει «μίνι Μνημόνιο», χωρίς τους επαχθείς όρους που συνοδεύουν τα αντίστοιχα πακέτα της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: