Obama: "Μπορεί να βρεθεί μια πιο ικανοποιητική λύση για την υπερχρέωση των ΗΠΑ"

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε σήμερα το Κογκρέσο να αντικαταστήσει τις αυτόματες περικοπές στον προϋπολογισμό των Ηνωμένων Πολιτειών με αυτό που χαρακτήρισε "ισορροπημένη προσέγγιση" που θα συνδυάζει "έξυπνες" περικοπές στον προϋπολογισμό και μεταρρύθμιση των κοινωνικών προγραμμάτων.
Την Παρασκευή (χθες) ο Ομπάμα υπέγραψε, όπως προβλέπει ο νόμος, το διάταγμα με το οποίο παγώνουν αυτόματα 85 δισεκατομμύρια δολάρια δημόσιων πιστώσεων έπειτα από την αποτυχία των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων να καταλήξουν σε συμβιβασμό, μέσω διαπραγματεύσεων, για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.
Στην εβδομαδιαία ομιλία του που μεταδόθηκε από το ραδιόφωνο και μέσα από το Διαδίκτυο, ο αμερικανός πρόεδρος επιχειρηματολόγησε πως μπορεί ακόμη να βρεθεί μια πιο ικανοποιητική λύση για την υπερχρέωση των Ηνωμένων Πολιτειών.
"Πιστεύω ακόμη πως μπορούμε και οφείλουμε να αντικαταστήσουμε τις περικοπές αυτές με μία ισορροπημένη προσέγγιση, που συνδυάζει έξυπνες περικοπές, μια μεταρρύθμιση των κοινωνικών προγραμμάτων καθώς και τροποποιήσεις στο φορολογικό κώδικα ώστε να είναι πιο δίκαιος για τις οικογένειες και τον κόσμο των επιχειρήσεων χωρίς ωστόσο να αυξάνονται αυτοί καθαυτοί οι φόροι", είπε ο Ομπάμα.
Είπε πως το δημοσιονομικό έλλειμμα, που ξεπερνά σήμερα τα δισεκατομμύρια δολάρια, θα μπορούσε να μειωθεί χωρίς οι μισθωτοί να μείνουν άνεργοι ή να πληρώσουν το τίμημα οι γονείς ή οι φοιτητές."Η πλειονότητα των Αμερικανών συμφωνεί μαζί μου στο σημείο αυτό, περιλαμβανομένης και της πλειονότητας των Ρεπουμπλικάνων", είπε ο Ομπάμα.
"Ξέρω πως υπάρχουν Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο που θα προτιμούσαν να καταργηθούν τα δημοσιονομικά τρικ παρά να εφαρμοστούν αυτές οι περικοπές", δήλωσε. "Και ξέρω πως ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι θα προτιμούσαν μια έξυπνη μεταρρύθμιση των κοινωνικών προγραμμάτων από τις περικοπές αυτές. Και οι μεν και οι δε συμφωνούν στα θέματα αυτά από απλή κοινή λογική. Και θα φροντίσω ν΄απευθυνθώ σε αυτούς ώστε το πρόβλημα αυτό να διευθετηθεί για το καλό".
Ο Ομπάμα έχει ήδη χαρακτηρίσει "ηλίθιες" τις περικοπές αυτές, που οφείλονται στη συμφωνία για το ανώτατο όριο του χρέους η οποία επιτεύχθηκε το 2011.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: