Θρίλερ εν όψει με παραδόσεις ρωσικών S-300 στη Συρία;

Την ευφορία της διαφαινόμενης σύγκλισης απόψεων Ρωσίας – Ηνωμένων Πολιτειών στο ζήτημα της Συρίας, έρχεται να διαταράξει ισραηλινή παρέμβαση, που σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, αφορά πρόθεση παράδοσης αντιαεροπορικών συστημάτων S-300 από τη Ρωσία στη Συρία.
Το θέμα είναι λίγο περίεργο, αφού δεν είναι δυνατόν οι Ρώσοι να έκαναν πίσω στην πώληση του συστήματος στους Ιρανούς και να προτίθενται στη δεδομένη συγκυρία να το παραδώσουν στις δυνάμεις του Άσαντ, καθιστώντας εξαιρετικά δυσκολότερη ενδεχόμενη απόφαση στρατιωτικής – αεροπορικής παρέμβασης στον πόλεμο στη Συρία, δεδομένης της ικανότητας του συστήματος για αναχαίτιση αεροσκαφών, τουλάχιστον, σε αποστάσεις έως και 200 χιλιομέτρων.

Τη σχετική αναφορά κάνει σε δημοσίευμά της η αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal», όπου οι Ισραηλινοί φέρονται να έχουν ενημερώσει τους Αμερικανούς, ότι οι Σύροι ξεκίνησαν ήδη τις πληρωμές για την υλοποίηση συμβολαίου ύψους 900 εκατομμυρίων δολαρίων, ώστε τα συστήματα να παραδοθούν εντός του επομένου τριμήνου.
Ένα πολύ πιθανό – έως βέβαιο – ενδεχόμενο είναι οι συνεννοήσεις να έχουν γίνει προ της μετάβασης του Τζον Κέρι στη Μόσχα. Δεν θα πρέπει επίσης να αποκλείσουμε να έχει υπογραφεί σχετικό συμβόλαιο στο παρελθόν και οι Σύροι να επιχειρούν να «δεσμεύσουν» τους Ρώσους, αφαιρώντας επιχειρήματα – προσχήματα για την μη παράδοση των συστημάτων. 

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: