Η ύφεση φέρνει κούρεμα καταθέσεων

Συζητείται η θεσμοθέτηση ανώτατου ορίου μεταξύ 50 και 70 δισ. στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας σχετικά με τη διάθεση χρημάτων για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Αυτό αναφέρεται σε έγγραφο της Ευρωζώνης που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη εν όψει της συνεδρίασης που θα πραγματοποιήσει το Eurogroup στα τέλη Ιουνίου για την τραπεζική ενοποίηση. 

Δεδομένου ότι ένα χρόνο πριν αποφασίστηκε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) να έχει τη δυνατότητα να ανακεφαλαιοποιεί άμεσα τις τράπεζες, εφόσον μία υπερχρεωμένη χώρα-μέλος δεν μπορεί να αντλήσει τα απαιτούμενα κεφάλαια από τις αγορές, αλλά οι ανάγκες των τραπεζών αυξάνονται στο μεταξύ, η θέσπιση ανώτατου ορίου προδικάζει και το τι θα ακολουθεί σε περίπτωση εξάντλησης του ορίου χρηματοδότησης του ESM. Δύο είναι οι λύσεις: κούρεμα καταθέσεων ή χρεοκοπία.

Σημειωτέον πως για τις ελληνικές τράπεζες τα χρήματα του ESM ανέρχονται σε 50 δισ. κι από αυτά έχουν ώς τώρα διατεθεί τα 45 δισ. περίπου, από τα οποία τα 40 δισ. (βλ. έκθεση ΔΝΤ) έχουν δοθεί για να καλύψουν υποχρεώσεις των τραπεζών στην ΕΚΤ. Με άλλα λόγια, η ανακεφαλαιοποίηση δεν τροφοδοτεί με νέα δάνεια την πραγματική οικονομία, αλλά κλείνει «τρύπες» των τραπεζών.
Στο μεταξύ, το σύνολο των τραπεζικών δανείων είναι περίπου 220 δισ. και εξ αυτών το 30% (δηλαδή 66 δισ.) είναι τα επισφαλή. Συνεπώς, ακόμη και με το ανώτατο όριο τα νέα κεφάλαια δεν επαρκούν να καλύψουν τα «κόκκινα δάνεια» με βάση τη σημερινή κατάσταση. Εάν, λοιπόν, αυτή επιδεινωθεί περαιτέρω, π.χ. λόγω ύφεσης, τότε λογικό είναι να αναμένονται οι δραστικές λύσεις που αναφέραμε.

ΠΗΓΗ

ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΕΩΚΟΠΗΣΟΥΜΕ.....ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΒΙΤΑΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: