Ομπάμα: "Χαοτική μια στάση πληρωμών"


Ο Ομπάμα ανέφερε κατά τη διάρκεια του τηλεοπτικού διαγγέλματος ότι η στάση πληρωμών θα δημιουργούσε τον κίνδυνο εισόδου σε βαθιά ύφεση και ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αντέξουν τέτοιου είδους «κατασκευασμένες» κρίσεις κάθε λίγους μήνες.
«Όποτε κάνουμε τέτοια πράγματα, βλάπτεται η αξιοπιστία μας σε όλο τον κόσμο» είπε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας ότι είναι πρόθυμος να συζητήσει με τους Ρεπουμπλικανούς του Κογκρέσου για οτιδήποτε, αλλά προτρέποντάς τους να αυξήσουν το όριο χρέους χωρίς όρους. Παράλληλα, επεσήμανε ότι εάν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, ενδεχομένως να υπάρξει μόνιμη αύξηση του κόστους δανεισμού των ΗΠΑ.
«Εμείς δεν ακολουθούμε εκβιαστικές μεθόδους, ως μέσο διαπραγμάτευσης», πρόσθεσε ο αμερικανός Πρόεδρος και συνέχισε λέγοντας ότι «Είμαι αισιόδοξος ότι το Κογκρέσο θα ψηφίσει την αύξηση του ορίου δανεισμού, καθώς η ύφεση θα είναι χειρότερη από το λουκέτο.
Συγγνώμη ζήτησε από τον αμερικανικό λαό ο Ομπάμα που πρέπει να υπομένει τέτοιες δοκιμασίες ανά διάστημα μερικών μηνών, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον κάποια στιγμή πρέπει να «κόψει αυτές τις συνήθειες».
Ο Ομπάμα αναφέρει ότι κάποιοι νομοθέτες είναι εκτός πραγματικότητας,καθώς είναι πρόθυμοι να αφήσουν ένα έθνος να μπει σε ύφεση ενώ τους χαρακτήρισε «ανεύθυνους». Στη συνέχεια είπε ότι «κάποιοι νομοθέτες φοβούνται να αντιταχθούν στα σχέδια».
«Κοινή λογική, συμβιβασμός και το 'δίνω και παίρνω' δεν είναι απαγορευμένες λέξεις, δεν υπάρχει τίποτε μεμπτό σε αυτές τις λέξεις» είπε ο Ομπάμα, ασκώντας κριτική στην πολιτική που ακολουθούν οι Ρεπουμπλικάνοι
«Δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε σχετικά με το ανώτατο όριο του χρέους. Αυτό θα πρέπει να το αντιμετωπίζουμε με τον δέοντα τρόπο».
Ο Ομπάμα κλείνοντας την ομιλία του είπε απευθυνόμενος στον Μπέρνερ «Θα έπρεπε να είχες αποδεχτεί τη συμφωνία που σου πρόσφερα το 2011 για το όριο του χρέους»
Ο Ομπάμα «παγώνει» τις διαπραγματεύσεις
Την ώρα που ενισχύονταν οι ελπίδες για τη άρση του αδιεξόδου που έχει βάλει λουκέτο σε υπηρεσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και έχει οδηγήσει σε υποχρεωτική άδεια περίπου 800.000 υπαλλήλους, μετά τις δηλώσεις Μπένερ για «συζητήσεις» με τον Ομπάμα και την μεταστροφή Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών, ο Αμερικανός πρόεδρος «παγώνει» τις διαπραγματεύσεις.
Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δήλωσε νωρίτερα ανοιχτός σε συζητήσεις με τον Αμερικανό πρόεδρο, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει αν είναι πρόθυμος να περάσει «καθαρό» νομοσχέδιο που δε θα περιλαμβάνει το μπλόκο στην μεταρρύθμιση υγείας του Ομπάμα.
Παρόλα αυτά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε σε νεότερες δηλώσεις ότι δεν διαπραγματεύεται προϋπολογισμό και όριο χρέους.
«Ο πρόεδρος της χώρας κάλεσε τον πρόεδρο της Βουλής την Τρίτη για να του επαναλάβει ότι δεν διαπραγματεύεται ούτε υποχωρήσεις στον προϋπολογισμό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ούτε σχετικά με την αύξηση του ανώτατου ορίου κρατικού δανεισμού των ΗΠΑ», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Μπένερ, Μπρέντ αν Μπακ.
Ο Ομπάμα πάντως κάλεσε τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων να επιτρέψει την έγκαιρη διεξαγωγή ψηφοφορίας για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους της χώρας, πριν τις 17 Οκτωβρίου, οπότε και το αμερικανικό δημόσιο θα εξαντλήσει τα αποθεματικά του.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: