ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΤΟΝ ΟΡΟ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»


Του Αντιναυάρχου ε.α. Π. ΚΑΒΑΛΙΕΡΟΥ Π.Ν

Είναι γνωστές οι επίμονες προσπάθειες των Σκοπίων να επιβάλουν στη διεθνή κοινότητα και ειδικότερα στην Ελλάδα, τα Ελληνικά ιστορικά ονόματα «Μακεδονία» και «Μακεδόνας» για τον κρατικό και εθνικό τους προσδιορισμό. Ο αδιάντροπος αυτός σφετερισμός της ταυτότητας των Μακεδόνων, που είναι και ταυτότητα των Ελλήνων, καθώς και της ελληνικότητας του Ονόματος, της Γλώσσας, της Ιστορίας και του Πολιτισμού της Μακεδονίας, που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός, δεν μας ξενίζει ιδιαίτερα γιατί ξεκίνησε πριν από 60 χρόνια. Εκείνο που μας ξενίζει είναι η πρόσφατη αναγνώριση των Σκοπίων, από τις ΗΠΑ, με το Ελληνικό αυτό όνομα, γιατί είναι αχαρακτήριστη, άστοχη, προσβλητική, επικίνδυνη, σε βάρος της Ελλάδας, και οπωσδήποτε ασυνεπής σε σχέση με τις προγενέστερες θέσεις και ενέργειές του επί του θέματος. Αδιάψευστα ιστορικά γεγονότα και ντοκουμέντα αποδεικνύουν ότι η, με σύμφωνη γνώμη του Στάλιν, μετονομασία, τον Αύγουστο του 1944, από τον Τίτο, από Νότια Σερβία σε «Μακεδονία», είχε δύο στόχους : ο πρώτος στόχος ήταν ο προσδιορισμός και αποδυνάμωση της Σερβίας, ο δε δεύτερος και σπουδαιότερος, η απόσπαση της Βόρειας Ελληνικής Επαρχίας της Μακεδονίας προς έλεγχο του Αιγαίου, ιδιαίτερα της πολύ σημαντικής πόλεως και λιμένος της Θεσσαλονίκης, και η στη συνέχεια δημιουργία της ψευδομακεδονίας του Αιγαίου. Φαίνεται ότι οι ΗΠΑ λησμόνησαν την τότε σαφή και αποτελεσματική στάση ως και τις, στη συνέχεια, ενέργειές τους.
Συγκεκριμένα, στην ενέργεια αυτή του Τίτο, οι ΗΠΑ αντιτάχθησαν και αντέδρασαν άμεσα με τον υπουργό Εξωτερικών, της Κυβερνήσεως Ρούσβελτ, Εdward R. Stetinius Jr, o oποίος με την υπ΄ αριθμό 868014/26-12-44 εγκύκλιό του, δήλωσε τα εξής : «Η Κυβέρνηση αυτή θεωρεί ότι οποιαδήποτε αναφορά σε «Μακεδονικό Έθνος», «Μακεδονική Πατρώα Γη» ή «Μακεδονική Εθνική Συνείδηση» είναι αδικαιολόγητη και δημαγωγική, δεν αντιπροσωπεύει εθνική ή πολιτική πραγματικότητα, ενώ διαβλέπει, στην παρούσα αναβίωσή της, πιθανό μανδύα για επιθετικές ενέργειες εναντίον της Ελλάδας. Η επίσημη πολιτική αυτής της Κυβέρνησης είναι να λάβει τα αναγκαία μέτρα εναντίον εκείνων που θα βοηθήσουν τη Γιουγκοσλαβία και τη Βουλγαρία στη δημιουργία «Μακεδονικού Ζητήματος» σε βάρος της Ελλάδας. Την πολιτική αυτή ενίσχυσαν και νεότεροι Πρόεδροι ως και τα νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ. Οι ανωτέρω δηλώσεις αποδείχθησαν προφητικές δεδομένου ότι ο Τίτο και ο Στάλιν πράγματι ξεκίνησαν επιθετική ενέργεια εναντίον της Ελλάδας στην οποία οι ΗΠΑ αντέδρασαν με το Δόγμα ΤΡΟΥΜΑΝ και βοήθεια προς την Ελλάδα, το 1947, προκειμένου να προστατευθεί η εδαφική της ακεραιότητα από κομμουνιστική κατοχή. Την ανωτέρω άποψη/στάση των ΗΠΑ ενίσχυσαν επίσης, μεταξύ άλλων, ο ΟΗΕ, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος και οι ομολογίες Στάλιν και Δημητρώφ. Κατωτέρω θα επαναληφθούν συνοπτικά, οι κυριότεροι λόγοι που δεν επιτρέπουν τη χρήση των ονομάτων «Μακεδονία», «Μακεδόνας» και «Μακεδονικός» από το νέο κράτος:

α. Δεν είναι σωστό μια χώρα, η οποία είναι τμήμα μιας γεωγραφικής περιοχής, να ορίζεται αυθαίρετα από μόνη της, με επίσημο τρόπο, εκπρόσωπος της όλης περιοχής.

β. Δεν αντιπροσωπεύει ούτε εθνική ούτε πολιτική πραγματικότητα δεδομένου ότι τα ονόματα αυτά είναι καθαρά ελληνικά, αναφορικά με την προέλευσή τους, και ότι δεν υπάρχει Μακεδονική φυλή. Η χρήση των ονομάτων αυτών στην αρχαία Ελλάδα, ακόμη και σε προσδιορισμούς όπως «Βασίλειο της Μακεδονίας του Φιλίππου του Β΄ ή του Μεγάλου Αλεξάνδρου» έδειχνε γεωγραφική περιοχή και όχι εθνότητα. Οι Μακεδόνες όπως οι Αθηναίοι, οι Σπαρτιάτες, οι Θηβαίοι, Κύπριοι κ.λ.π. ήταν όλοι Έλληνες.

γ. Μπορεί να στηρίξει εδαφικές διεκδικήσεις σε βάρος γειτονικών χωρών, όπως συνέβηκε πολλές φορές μέχρι τώρα.

δ. Δεν υπάρχει ομοιογένεια στον πληθυσμό του νέου κράτους. Σύμφωνα με ένα άρθρο στο περιοδικό Christian Science Monitor, στις 28 Οκτωβρίου 1992, στη σελίδα 19, από τον C.M.WOODHOUSE, πολύ γνωστό ιστορικό και πρώην μέλος του Βρετανικού Κοινοβουλίου ο οποίος υπηρέτησε τη Μεγάλη Βρετανία, στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια και μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, ο πληθυσμός αποτελείται από 40-45% Σλάβους, 30% Αλβανούς, 10% Έλληνες και 10% Τσιγγάνους και λοιπούς.

ε. Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί την παραποίηση της ιστορίας της Μακεδονίας στους ακόλουθους ψευδείς ισχυρισμούς/επιχειρήματα που έχουν κατασκευασθεί από τους Σκοπιανούς αξιωματούχους, προκειμένου να υποστηρίξουν τις προσπάθειές τους να επιβάλουν τη χρήση του ονόματος Μακεδονία και των παραγώγων του:
* Ότι οι Μακεδόνες δεν είναι Έλληνες, αλλά μια ξεχωριστή εθνότητα. * Ότι η γλώσσα τους δεν είναι η ελληνική, αλλά το ιδίωμα που ομιλείται στην περιοχή των Σκοπίων. * Ότι η Μακεδονία εκτείνεται προς Βορράν πολύ πέραν των ορίων της ιστορικής Μακεδονίας, κατά τέτοιο τρόπο ώστε να περιλαμβάνει πραγματικές σλαβικές περιοχές που δεν είχαν υπάρξει ποτέ τμήματα της Μακεδονίας στην αρχαιότητα και οι οποίες στην πραγματικότητα ήταν τμήματα της αρχαίας Δαρδανίας. * Ότι οι αρχαίοι Μακεδόνες δεν ήταν Έλληνες, αλλά ένα ξεχωριστό έθνος που είχε σχέση με τους Ιλλυριούς και τους Θράκες. * Ότι όταν οι Σλάβοι κατέβηκαν στη Βαλκανική, κατά τη διάρκεια του 6ου και 7ου αιώνων μ.Χ. συγχωνεύθηκαν με τους μη Έλληνες απογόνους των αρχαίων Μακεδόνων και έτσι δημιουργήθηκε ένα νέο έθνος οι Σλαβο-Μακεδόνες. * Ότι οι απόγονοι αυτών των Σλαβο-Μακεδόνων του μεσαίωνα είναι οι σημερινοί Μακεδόνες των Σκοπίων. * Ότι στη Βουλγαρία και Ελλάδα υπάρχουν κάτοικοι οι οποίοι ανήκουν σ΄αυτό το «Μακεδονικό Έθνος» οι οποίοι σχηματίζουν καταπιεσμένες μειονότητες των οποίων τα δικαιώματα πρέπει να αναγνωρισθούν. * Ότι οτιδήποτε αποκαλούμενο «Μακεδονικό», ήθη, έθιμα, πολιτισμός κ.λ.π. δεν είναι ελληνικό, αλλά δημιούργημα των Μακεδόνων του τύπου των Σκοπίων.
Φυσικά όλοι αυτοί οι ισχυρισμοί, σε καμιά περίπτωση, δεν μπορούν να αντέξουν κριτική γιατί είναι τελείως αμφισβητήσιμοι τόσο με ιστορικά και εθνολογικά όσο και με πολιτιστικά ή κοινωνιολογικά κριτήρια. Τα επιχειρήματα να μη χρησιμοποιηθούν τα ονόματα «Μακεδονία» και «Μακεδονικός» είναι ουσιώδη και σε σύγκριση με τους ισχυρισμούς των Σκοπιανών είναι συντριπτικά και αποφασιστικά.Οι κατασκευασμένοι από τους Σκοπιανούς ισχυρισμοί, που προαναφέρθηκαν, προβάλλονταν και προβάλλονται συνεχώς από τους αξιωματούχους των Σκοπίων όχι μόνο τότε που ήταν ομόσπονδο κράτος αλλά ιδιαίτερα και πιο επίμονα τώρα που είναι ανεξάρτητο κράτος. Μολονότι δεν αντέχουν ακόμη και στοιχειώδη κριτική δεδομένου ότι είναι ψευδείς και αδικαιολόγητοι, τα ακόλουθα αποδεικτικά στοιχεία θα αποδείξουν ότι τα αντικρούοντα αυτούς επιχειρήματα είναι ουσιαστικά, συντριπτικά και αποφασιστικής σημασίας.Η Μακεδονία από μόνη της, με τις χιλιετίες της παλιάς της δόξας, δεν θα επιτρέψει την αλλαγή της ιστορίας. Μόνο το άκουσμα των ονομάτων του Αριστοτέλη και του Μεγάλου Αλεξάνδρου και η συνεισφορά τους στην ιστορία του ανθρώπινου γένους, του πρώτου με τη σοφία του και του δεύτερου με την πολεμική του αρετή, την ανδρεία, την εξαίρετη πολιτική και τη μεγαλοσύνη του, θα έπρεπε να είναι αρκετά για να επαναφέρουν στα λογικά τους όλους αυτούς που προσπαθούν να παραποιήσουν την ιστορία της. Η Μακεδονία υπήρξε πάντοτε και εξακολουθεί να είναι ακόμη η πιο προχωρημένη έπαλξη και ο προμαχώνας της Ελλάδας. Όλες οι ιστορικές πηγές συμφωνούν αναφορικά με τη γεωγραφική θέση της αρχαίας Μακεδονίας της οποίας τα όρια ήταν τα ακόλουθα:

* Το Αιγαίο Πέλαγος και τα βουνά Καμβούνια, Πιέρια και Όλυμπος προς νότον.

* Οι λίμνες Οχρίδα και Πρέσπα και τα βουνά Βαμβούνα, Σκόμιο και Ροδόπη προς βορράν.

* Ο ποταμός Νέστος προς ανατολάς και τα βουνά Γράμμος και Πίνδος προς δυσμάς.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

03/10/07 21:34
Μήνυμα προς Αθήνα
«Δεν μου αρέσουν τα βέτο» λέει ο Σολάνα για την ενταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ

Associated Press
Οι κ.κ. Τσερβένκοφσκι και Σολάνα
Βρυξέλλες




Η ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ στην EE συζητήθηκε κατά τη συνάντηση που είχε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι με τον εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας Χαβιέρ Σολάνα.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Χ.Σολάνα χαιρέτησε τη δέσμευση και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ για προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

Παράλληλα, σε μία σαφή αναφορά στις ενδεχόμενες αντιδράσεις της Αθήνας για το θέμα της ονομασίας και ερωτηθείς για ενδεχόμενο βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, ο Χ.Σολάνα απάντησε πως «δεν μου αρέσουν τα βέτο».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ανώνυμος είπε...

Η Βουλή αποφασίζει για τα Σκόπια
Δεν θα πραγματοποιηθεί Συμβούλιο Αρχηγών, παρά μόνο για ενημέρωσηΔευτέρα, 15.10.07
Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ με σύνθετη ονομασία που θα περιέχει τη λέξη «Μακεδονία» ή παράγωγά της, χωρίς να προηγηθεί απόφαση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΕΤ, εφόσον ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ κ. Μάθιου Νίμιτς καταθέσει πρόταση σύνθετης ονομασίας που μπορεί να γίνει αμοιβαία αποδεκτή, το Υπουργικό Συμβούλιο θα εγκρίνει την πράξη αναγνώρισης της ΠΓΔΜ με το νέο όνομα και θα ακολουθήσει κύρωση της Συνθήκης από το Κοινοβούλιο.

Σε αυτή την περίπτωση, η εξασφάλιση απλής πλειοψηφίας θεωρείται απολύτως εφικτή, δεδομένου ότι ακόμη και αν καταγραφούν «διαρροές» από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, θεωρείται λογικό να υπάρξει στήριξη από την Αριστερά. Τόσο το ΚΚΕ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, με βάση τις δημόσιες τοποθετήσεις τους, αντιμετωπίζουν θετικά το ενδεχόμενο διευθέτησης της εκκρεμότητας ακόμη και με ονομασία που θα περιέχει τη λέξη «Μακεδονία», ενώ και η αξιωματική αντιπολίτευση θα βρεθεί σε δύσκολη θέση, εάν επιλέξει την οδό της απόρριψης, δεδομένου ότι επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ συζητήθηκαν στο πλαίσιο του ΟΗΕ λύσεις σύνθετης ονομασίας. Οπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, με τη διαδικασία αυτή θα διαμορφωθεί μια διακομματική πλειοψηφία «και θα απομονωθεί ο ΛΑΟΣ, ενώ θα αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος μιας “ανταρσίας” βουλευτών από τη Βόρεια Ελλάδα».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο πραγματοποίησης Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών μόνο για την ενημέρωσή τους και όχι για να προκύψει δεσμευτική απόφαση, όπως συνέβη το 1992, όταν απορρίφθηκε οποιαδήποτε σύνθετη ονομασία.

Κατά τις διμερείς επαφές που θα έχει σήμερα στο Λουξεμβούργο, στο περιθώριο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη θα μεταφέρει ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να φτάσει στα άκρα» (όπως είπε χθες σε συνέντευξή της στην «Καθημερινή»), εάν το αδιέξοδο στο ζήτημα της ονομασίας παραμείνει. Μάλιστα, η κυρία Μπακογιάννη έχει προγραμματίσει συνάντηση και με τον εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. Χαβιέ Σολάνα, ο οποίος προσφάτως δήλωσε «δεν μας αρέσουν τα βέτο», προκαλώντας την έντονη δυσφορία της Αθήνας. Ανάλογα μηνύματα θα μεταφέρει και ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής στις επαφές που θα έχει με Ευρωπαίους ομολόγους του στο περιθώριο της Ατυπης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. που θα πραγματοποιηθεί στη Λισσβόνα την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Oλα δείχνουν ότι οι ΗΠΑ έχουν συνειδητοποιήσει ότι η απειλή του βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 2008 δεν είναι προσχηματική. Διπλωματικές πηγές συνδέουν με αυτήν ακριβώς τη διαπίστωση τη χρονική μετάθεση της επίσκεψης στην Αθήνα του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών κ. Νίκολας Μπερνς, η οποία είχε αρχικώς προγραμματιστεί για τα μέσα Οκτωβρίου. Το επόμενο διάστημα θα είναι περίοδος έντονου διπλωματικού παρασκηνίου προκειμένου να προετοιμαστεί η κατάθεση νέας πρότασης για το όνομα από τα Ηνωμένα Εθνη, με εχέγγυα επιτυχίας αυτή τη φορά. Η ελληνική διπλωματία επιδιώκει ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό (όπως το «Δημοκρατία της Μακεδονίας-Σκόπια»). Σύμφωνα με τους κανόνες της κοινής λογικής, τα «κλειδιά» κρατούν οι Αμερικανοί, που έχουν τη δυνατότητα να πείσουν την ΠΓΔΜ ότι πράγματι απειλείται η ένταξή της στη Συμμαχία, εάν δεν μετακινηθεί από την πάγια θέση υπέρ της λύσης διπλής ονομασίας. Αυτή τη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση «ούτε κλαίει ούτε γελάει».

Αισιοδοξεί ότι η απειλή του βέτο θα πιάσει τόπο και προληπτικά αποτιμά τις συνέπειες μιας σύγκρουσης με τις ΗΠΑ για τα Σκόπια.

Ασκηση βέτο ζητεί ο κ. Στ. Παπαθεμελής

Να ασκήσει τώρα η Ελλάδα το δικαίωμα αρνησικυρίας φράζοντας το δρόμο των Σκοπίων προς το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση ζήτησε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης κ. Στέλιος Παπαθεμελής, κατά τη διάρκεια ομιλίας του χθες στο πλαίσιο του εορτασμού για την επέτειο του Μακεδονικού Αγώνα.

«Η χώρα μας πρέπει να ασκήσει κάθε μέσο ώστε να διεκδικήσει τα δίκαιά της στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ», ανέφερε ο κ. Παπαθεμελής. «Τώρα είναι, ίσως, η μεγαλύτερη ευκαιρία στη διευθέτηση αυτής της εκκρεμότητας. Η Ελλάς οφείλει να ασκήσει δικαίωμα αρνησικυρίας στην ένταξη της ΠΓΔΜ σε Ευρωπαϊκή Ενωση και ΝΑΤΟ καταγγέλλοντας την ενδιάμεση συμφωνία, που κατά συρροήν και εξακολούθησιν παραβιάζεται από το κράτος των Σκοπίων».



ΣΠΑΝΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

Ελεύθερος Τύπος