Νέα επιδείνωση σχέσεων Ρωσίας-Ουκρανίας


Παρά τις πρόσφατες συζητήσεις Πούτιν-Τιμοσένκο οι Ρωσο-Ουκρανικές σχέσεις επιδεινώνονται ξανά ιδιαίτερα από την αρνητική προς το Κρεμλίνο στάση του Προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιουσένκο.

Η Gazprom απειλεί να αυξήσει την τιμή του φυσικού αερίου προς την Ουκρανία πάνω από 400 δολάρια για κάθε 1.000 κυβικά, εάν η ουκρανική Naftogaz δεν πληρώσει οφειλές ύψους 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο επικεφαλής της Gazprom Αλεξέϊ Μίλερ δήλωσε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2009 η τιμή για την Ουκρανία θα οριστεί πιθανότατα πάνω από τα 400 δολάρια ενώ σήμερα ισχύει η τιμή των 179,5 για κάθε 1.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.
Οι πολιτικές διαφορές Κιέβου-Μόσχας θα έχουν καταστροφικά αποτελέσματα για την ουκρανική οικονομία σε περίπτωση που υποχρεωθεί να καταβάλει την τιμή της διεθνούς αγοράς για το φυσικό αέριο που χρειάζεται η χώρα.

Η Ουκρανία είχε προνομιακή τιμή λόγω παραδοσιακών σχέσεων με τη Ρωσία και λόγω διέλευσης των αγωγών από το έδαφός της, όμως η συνεχής κακή κριτική του Κιέβου προς τη Μόσχα, η εκφρασμένη θέση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και η υποστήριξη στον Πρόεδρο της Γεωργίας Σαακασβίλι έχουν επιφέρει σοβαρά ρήγματα και οι συνέπειες θα είναι σκληρές.
Σύμφωνα με σύμβαση η χαμηλή τιμή του φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ουκρανία ίσχυε μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2001, όμως η Gazprom προτίθεται να την καταργήσει επειδή η Ουκρανία δεν πληρώνει τα ποσά που οφείλει μέχρι σήμερα.

Ο Αλεξέϊ Μίλερ έχει ρητή εντολή από τον Πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεβ για την άμεση είσπραξη της οφειλής με κάθε τρόπο.
Η ουκρανική πλευρά αρνείται το χρεωστικό ποσό της Gazprom και ισχυρίζεται ότι η συνολική οφειλή ανέρχεται στα 1,27 δισεκατομμύρια δολάρια, όμως οι Ρώσοι συνυπολογίζουν και τις ρήτρες καθυστέρησης που είναι αρκετές εκατοντάδες εκατομμυρίων δολαρίων.
Η Ουκρανία έχει επίσης αρνηθεί πρόταση για ρύθμιση του χρέους με έντοκες δόσεις που πρέπει να καταβληθούν το 2009 και το 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια: