Υποπτη σιωπή για την υφαλοκρηπίδα

Επί της ουσίας κάλυψη στον Θ. Πάγκαλο, που έθεσε προχτές σε κατάσταση «γκρίζας ζώνης» το 85% του Αιγαίου

Διά της σιωπής της καλύπτει η κυβέρνηση, τα όσα αποκαλυπτικά είπε προχθές σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Θ. Πάγκαλος, σχετικά με τις διευθετήσεις που προωθούνται στο Αιγαίο με αιχμή την υφαλοκρηπίδα.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ουσιαστικά νομιμοποίησε τις τουρκικές προκλήσεις, λέγοντας ότι τα ερευνητικά πλοία της γείτονος «κάνουν έρευνες σε διεθνή ύδατα, όπου όποιος θέλει μπορεί να κάνει έρευνες», αφού προηγουμένως συρρίκνωσε και αποχαρακτήρισε την ελληνική υφαλοκρηπίδα, όπως αυτή ορίζεται από το Διεθνές Δίκαιο, περιορίζοντάς την μόνο στα αβαθή μέχρι 200 μέτρα, τα οποία αποτελούν μόνο το 15% των διεθνών υδάτων του Αιγαίου, αφήνοντας τα υπόλοιπα στο ράφι με τις «γκρίζες ζώνες».

Σημειώνεται πως η υφαλοκρηπίδα, όπως και η ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) είναι το κυριαρχικό δικαίωμα της παράκτιας χώρας να εκμεταλλεύεται αποκλειστικά τη θάλασσα και το βυθό της. Αφορά τα διεθνή ύδατα στο σύνολό τους, δηλαδή πέρα από τη στενή παραθαλάσσια ζώνη των χωρικών υδάτων (6 ή 12 ν. μίλια) χωρίς περιορισμούς βάθους, σύμφωνα με την ισχύουσα Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, που η Ελλάδα επικύρωσε το 1994.

Χτες, παρά τα αλλεπάλληλα ερωτήματα του «Ρ», καμία επίσημη ή ανεπίσημη αντίδραση δεν υπήρξε από την κυβέρνηση ή τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας, για τα όσα πρωτόφαντα είπε ο Θ. Πάγκαλος και τα οποία θέτουν σε άλλη βάση το σύνολο των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη ελληνοτουρκική διαπραγμάτευση. Επιβεβαιώνεται, έτσι, ότι οι δηλώσεις του αντιπροέδρου ρίχνουν τροχιοδεικτικά πυρά, που προσανατολίζουν στο περιεχόμενο και το πλαίσιο του διμερούς διαλόγου.

Εάν ισχύσουν οι διευθετήσεις που προοιωνίζονται οι δηλώσεις Πάγκαλου, ανατρέπονται όλα τα σημερινά δεδομένα και ακυρώνεται το Διεθνές Δίκαιο, αφού περιορίζεται η προς οριοθέτηση υφαλοκρηπίδα μόνο στα τμήματα αυτά της θάλασσας που εκτείνονται πέρα από τα χωρικά ύδατα και ο βυθός φθάνει μέχρι, σε μέγιστο βάθος, τα 200 μέτρα. Δηλαδή, γίνεται «γκρίζα ζώνη» το 85% των διεθνών υδάτων του Αιγαίου που στο μεγαλύτερο μέρος τους είναι ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Η θέση αυτή μέχρι στιγμής δεν έχει υποστηριχτεί ούτε από την τουρκική πλευρά. Τέτοιος κανόνας δεν υπάρχει στην ισχύουσα Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Ισχυε μόνο στη σύμβαση του 1958, που αντικαταστάθηκε από την ισχύουσα του 1982, επειδή ακριβώς τότε δεν υπήρχε τεχνολογία για γεωτρήσεις σε μεγαλύτερα βάθη βυθού.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: