"Βλάβη" στο "Αμάλθεια" - Γύρω του ισραηλινά περιπολικά με ομάδες κομάντο

Ισραηλινά πλοία έχουν περικυκλώσει το λιβυκό πλοίο που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, ενώ συγκεχυμένες παραμένουν οι πληροφορίες σχετικά με τον τελικό προορισμό του.

Το Ίδρυμα Καντάφι, που διοργάνωσε την αποστολή, επιμένει ότι το «Αμάλθεια», που φέρει σημαία Μολδαβίας, αγνοεί την προειδοποίηση του Ισραήλ να αλλάξει πορεία και συνεχίζει να έχει στόχο να φτάσει στη Λωρίδα της Γάζας.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι ο καπετάνιος έχει συμφωνήσει να κατευθύνει το πλοίο στην Αίγυπτο, αλλά προς το παρόν παραμένει ακινητοποιημένο λόγω μηχανικής βλάβης. Τη βλάβη επιβεβαίωσε και ο εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος Καντάφι.

Σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματούχο, ο καπετάνιος του πλοίου συμφώνησε να αλλάξει πορεία προς το αιγυπτιακό λιμάνι Αλ Αρίς, όπου και θα μπορέσει να ξεφορτώσει την ανθρωπιστική βοήθεια που θα μεταφερθεί στη συνέχεια οδικώς στη Γάζα.

Το Αμάλθεια αναχώρησε από την Ελλάδα το Σάββατο και ήταν προγραμματισμένο να φτάσει στη Γάζα σήμερα.

Ωστόσο στην Τρίπολη το Ίδρυμα Καντάφι διέψευσε ότι το πλοίο που μεταφέρει 2 χιλιάδες τόνους ανθρωπιστική βοήθεια σε τρόφιμα και φάρμακα θα ελλιμενιστεί στην Αίγυπτο και επέμεινε ότι θα προσπαθήσει «να φθάσει στη Γάζα», όπως δήλωσε ο Γιούσεφ Σαουάν, εκτελεστικός του διευθυντής, προσθέτοντας ότι το Αμάλθεια «δε θα αλλάξει κατεύθυνση».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οκτώ Ισραηλινά πολεμικά «περικύκλωσαν» το φορτηγό πλοίο ώστε να το εμποδίσουν να συνεχίσει την πορεία του προς τη Γάζα και υπήρχε «πραγματική απειλή».

Ο Σαουάν είπε ότι η επικοινωνία με το πλοίο είναι δύσκολη.

Το Ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε επίσης ότι το Αμάλθεια έριξε άγκυρα λόγω μηχανικής βλάβης και ότι ο Κουβανός πλοίαρχος είπε πως χρειάζονται «επισκευές».

Παράλληλα, οι ισραηλινές αρχές διέψευσαν τις πληροφορίες ότι είχαν δώσει τελεσίγραφο στο πλοίο να αλλάξει πορεία μέχρι χθες τα μεσάνυχτα αν δεν θέλει να καταληφθεί με τη βία.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: