Ξαναβγήκε πλησίστιο το «Πίρι Ρέις» στο Αιγαίο

Πραγματοποιεί έρευνες στη θάλασσα του Καστελόριζου, περιοχή αμφισβητούμενη από την Τουρκία

Κλιμακώνοντας τις προκλήσεις και στον τομέα των θαλάσσιων ερευνών η Τουρκία έβγαλε χθες τη νύχτα το γνωστό ωκεανογραφικό «Πίρι Ρέις» στο Αιγαίο, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ότι ξεκινά σεισμικές έρευνες. Η Αγκυρα εξέδωσε ναυτική αγγελία (ΝΑVΤΕΧ) με την οποία ανακοίνωνε ότι βγάζει για σεισμικές έρευνες στη θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου το «Πίρι Ρέις». Το υπουργείο Εξωτερικών εκτιμά ότι η περιοχή των ερευνών- ανατολικά του Καστελόριζου και δυτικά της Κύπρου (έκτασης 60 τετρ. χλμ.)- αφορά σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, κάτι που αμφισβητεί η Αγκυρα. Οι ίδιες πληροφορίες έλεγαν ότι το «Πίρι Ρέις» απέπλευσε χθες το απόγευμα από το λιμάνι του Κας και αναμενόταν να φθάσει σήμερα το πρωί στην περιοχή που ορίζει η ΝΑVΤΕΧ.

Το περιστατικό αυτό έρχεται μόλις μία ημέρα μετά τη δημοσίευση στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως προκήρυξης της κρατικής εταιρείας πετρελαίου (ΤΡΑΟ) για την πραγματοποίηση τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών σε μια περιοχή 1.100 τ. χλμ. στη Μεσόγειο. Η ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα επεδίωξε να πληροφορηθεί σε ποια περιοχή αναφέρεται η προκήρυξη, αλλά οι προσπάθειές της απέβησαν άκαρπες. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να περιλαμβάνουν και την περιοχή της τουρκικής ΝΑVΤΕΧ.

Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο του 2008 το μισθωμένο από την Τουρκία νορβηγικό ερευνητικό σκάφος «Μalene Οstervold» είχε πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες στην περιοχή του Καστελόριζου, ενώ προσφάτως το ωκεανογραφικό σκάφος «Τσεσμέ» πραγματοποίησε εξόδους στο Βόρειο Αιγαίο. Ο προβληματισμός της ελληνικής πλευράς εντείνεται από το γεγονός ότι οι δύο κυβερνήσεις έχουν αποφασίσει να δώσουν, τουλάχιστον κατ΄ αρχήν, εντολή να προχωρήσουν οι συνομιλίες για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Μάλιστα αναμένεται και νέος γύρος διερευνητικών επαφών, πιθανότατα στις 19 Ιουλίου στην Τουρκία.

Διαβάστε περισσότερα:

Δεν υπάρχουν σχόλια: