Κλείδωσε αύξηση ΦΠΑ ή εξίσωση φόρου στα καύσιμα

Σε νέα αύξηση του ΦΠΑ, ή μετατάξεις προϊόντων ή εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης θα προχωρήσει η κυβέρνηση για ν' αναπληρώσει την υστέρηση των εσόδων. Αυτά δήλωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου από τις Βρυξέλλες μετά την απόφαση για εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου, καταρρίπτοντας προηγούμενες δηλώσεις για τη μη-λήψη νέων μέτρων εντός του 2010 και του 2011. To Συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας της ΕΕ αποφάσισε σήμερα ότι από το 2011 τα κράτη μέλη, κατά το πρώτο εξάμηνο του κάθε έτους, θα θέτουν υπό την κρίση της ΕΕ τα σχέδια των κρατικών προϋπολογισμών του ερχόμενου έτους και στη συνέχεια, εφόσον τα σχέδια αυτά υιοθετούνται, θα τίθενται προς έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια.
Ο υπουργός Οικονομικών χαιρέτισε επίσης την τοποθέτηση του Δημήτρη Κουσελά στη θέση του αρμοδίου υφυπουργού για τα έσοδα, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η υστέρηση που έχει παρατηρηθεί στα κρατικά έσοδα κατά το τρέχον έτος θα μπορούσε να αντισταθμιστεί είτε με αυξήσεις του ΦΠΑ είτε με την εξίσωση των φόρων του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής είναι η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών όπως πχ το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, η προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, κλπ., καθώς επίσης και η σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα.
Ο υπουργός εκτίμησε επίσης ότι η ύφεση κατά το 2010 θα είναι τελικώς μικρότερη του 4% του ΑΕΠ και τόνισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας είναι το να κερδίσει την αξιοπιστία της διεθνώς.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: