H κρίση χτυπάει τις καταθέσεις οι οποίες μειώνονται πλέον όχι λόγω εκροής αλλά έλλειψης ρευστότητας - Στα 25 δις η εκροή

Η συνολική εκροή και μείωση καταθέσεων έχει φθάσει τα 25 δις ευρώ στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα με βάση και τα στοιχεία Αυγούστου και όπως προειδοποιούν οι τραπεζίτες το κράτος απομυζά τις καταθέσεις και αναμένεται να δώσει το επόμενο μεγάλο χτύπημα. Τον Δεκέμβριο οι καταθέσεις ήταν 237,987 δις ευρώ και τον Ιούλιο 212,284 δις ευρώ. Για τον Αύγουστο όλες οι ενδείξεις δείχνουν σταθεροποίηση.

Από τις τράπεζες την μεγαλύτερη εκροή είχαν η Alpha, Εurobank πάνω από 3,2 δις ευρώ ενώ αντιθέτως την μεγαλύτερη εισροή περίπου 4 δις η Κύπρου.
Οι Κυπριακές τράπεζες πάντως στην μάχη των καταθέσεων εξέρχονται κερδισμένες καθώς και η Marfin αύξησε τις καταθέσεις της κατά 1,45 δις ευρώ.
Σε επίπεδο δανείων πολύ καλή εικόνα επέδειξε στο α΄ 6μηνο η Marfin και την χειρότερη η ΑΤΕ καθώς μειώθηκαν πάνω από 1 δις σε ενοποιημένη βάση.
Τα τραπεζικά στελέχη προειδοποιούν σε μια τόσο βαθιά ύφεση που το κύριο γνώρισμα της είναι η ύφεση το ελληνικό δημόσιο επιβάλλει νέες φορολογίες σε μια πλειάδα φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων.
Έχει παρατηρηθεί π.χ. για τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας οι πολίτες ουσιαστικά να χρησιμοποιούν τις καταθέσεις τους στις τράπεζες ώστε να καταβάλλουν τους φόρους.
Οι κάτοχοι σκαφών αναψυχής θα πληρώσουν επίσης μεγάλους φόρους και οι οποίοι ουσιαστικά σηκώνουν από τις καταθέσεις τους στις τράπεζες χρήματα για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.
Το μέσο νοικοκυριό σύμφωνα με έρευνα μεγάλης ιδιωτικής τράπεζας έχει αυξήσει κατά 30% την χρήση του καταθετικού λογαριασμού σε σχέση με το παρελθόν.
Όλοι οι παράγοντες αυτοί έχουν συμβάλλει στην συνεχή μείωση των καταθέσεων.
Με βάση το χειρότερο σενάριο που θα μπορούσε να υποστεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα ήταν να μειωθούν περαιτέρω οι καταθέσεις κατά 10 δις ευρώ. Έως τώρα οι καταθέσεις έχουν μειωθεί συνολικά 25 δις ευρώ και το χειρότερο σενάριο είναι η μείωση να φθάσει τα 35 δις ευρώ.
Αν και τα στοιχεία του Αυγούστου δείχνουν σταθεροποίηση, ωστόσο αν επιβεβαιωθεί η αρνητική εκτίμηση για επιπλέον απώλειες καταθέσεων 10 δις ευρώ, οι τραπεζίτες κρούουν των κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιούν θα ανακύψει συστημικό πρόβλημα στο κλάδο και για να αποφευχθούν οι καταρρεύσεις τραπεζών θα οδηγηθούν ορισμένες σε κρατικοποίηση.
Με βάση εσωτερική μελέτη μεγάλης ελληνικής τράπεζας –επειδή δεν την έχει κοινοποιήσει ακόμη δεν αναφέρεται – έλαβε υπόψη τις ορισμένες παραδοχές και κατέληξε σε τρία βασικά συμπεράσματα.
1)Το δομικό πρόβλημα των τραπεζών είναι η ρευστότητα έχουν δανεισθεί 96 δις ευρώ και όχι τα κεφάλαια.
Τα 96 δις ευρώ κατανέμονται 50 δις ομόλογα που πρέπει να χρηματοδοτηθούν. Περίπου 25 δις ευρώ οι απώλειες καταθέσεων και 20 δις ευρώ άλλες χρηματοδοτήσεις, εκδόσεις και απόθεμα.
Επίσης από τα αξιοπερίεργα η Εθνική έχει δανεισθεί 25 δις ευρώ και η Eurobank 20 δις ευρώ δηλαδή 45 δις ευρώ ή περίπου το 50% του δανεισμού των ελληνικών τραπεζών.
2)Εκτιμάται ότι αν υπάρξει περαιτέρω εκροή 10 δις ευρώ στις καταθέσεις και από 25 δις οδηγηθεί ο κλάδος σε μείωση 35 δις ευρώ τράπεζα ή τράπεζες θα βρεθούν σε αδιέξοδο ρευστότητας. Τα 25 δις ευρώ εγγυήσεις όχι μόνο θα χρειασθούν ίσως και να μην φθάσουν. Ο κίνδυνος κρατικοποίησης θα είναι ορατός.
3)Το πλέον ανησυχητικό φαινόμενο είναι ότι ενώ η εκροή στο εξωτερικό έχει σχετικά μειωθεί αλλά έχει αυξηθεί η μείωση καταθέσεων από εταιρίες και φυσικά πρόσωπα καθώς ελλείψει ρευστότητας δαπανούν από τα έτοιμα. Κοινώς τρώνε από τα έτοιμα δηλαδή τις καταθέσεις.
Οι τράπεζες και τα στελέχη γνωρίζουν ότι το πρόβλημα των καταθέσεων μπορεί να προκαλέσει συστημικό πρόβλημα και ή θα προχωρήσουν σε μείωση του ενεργητικού τους ώστε να χρειάζονται λιγότερη ρευστότητα ή σε συγχωνεύσεις μεταξύ τους ως απόρροια όμως του αδιεξόδου που θα έχει βρεθεί ή τείνει να βρεθεί το σύστημα.


Π Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: