Σε στενό κλοιό ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος – Η ρευστότητα το ζητούμενο

Σε τοπίο θρίλερ εξελίσσεται η διαμορφούμενη κατάσταση στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο. Ο αρμόδιος επίτροπος για την εσωτερική αγορά της Ε.Ε., Michel Barnier επιμένει να ζητά αυστηρότερα μέτρα ελέγχου για τις τράπεζες της Ευρώπης. Προτείνει νέους αυστηρότερους κανόνες διαφάνειας και την καταχώρηση των επενδυτικών ομίλων των τραπεζικών ιδρυμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δείχνει ανυποχώρητος. Ζητά την καθιέρωση των stress tests.
Ο πανθομολογούμενος στόχος είναι να αποδειχθεί πανηγυρικά ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν χτίσει τα κέρδη που ανακοίνωσαν πάνω σε στέρεα θεμέλια και να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών αλλά και των καταναλωτών ως προς αυτές.
Οι νέοι κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ ουσιαστικά προεξοφλούν δέσμευση 150 δισεκατομμυρίων ευρώ, μετά την αύξηση της υποχρέωσης των κεφαλαίων Tier 1 κοντά στο 10% των συνολικών κεφαλαίων μιας τράπεζας. Οι τράπεζες που δεν προσεγγίζουν αυτό το ποσοστό είναι υποχρεωμένες να το ανταλλάξουν με περισσότερα κεφάλαια χαμηλότερης διαβάθμισης (Tier 2 και κάτω), τα οποία όμως έχουν μεγαλύτερες προοπτικές κέρδους. Με λίγα λόγια, οι τράπεζες ανταλλάσσουν πολλά με λίγα για να βγάλουν... ψίχουλα στο όνομα της ακεραιότητας των κεφαλαίων τους και της αξιοπιστίας τους.
Μήπως όμως όλα αυτά εξυπηρετούν μια καινοφανή πρακτική που έχει σκοπό να πιέσει τις τράπεζες; Αυτό αναρωτιέται εμμέσως ο Huw van Steenis, αναλυτής της Morgan Stanley. “Η μεγάλη κεφαλαιακή επάρκεια μιας τράπεζας της δίνει το δικαίωμα να απορροφά απώλειες στις αγορές και να προλαβαίνει να δράση με ευελιξία στην αναδιανομή των επενδυτικών της κεφαλαίων προκειμένου να περιορίζει ενδεχόμενες ζημιές. Το καλύτερο παράδειγμα εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η Deutsche Bank. Αν όμως ασκείται τόσο αυστηρή πολιτική προς τις τράπεζες με συνεχή επιτήρηση των κεφαλαίων της και δέσμευση άλλων, η τράπεζα δεν μπορεί να δράσει το ίδιο ευέλικτα”, υπογραμμίζει ο Ολλανδός αναλυτής από τα γραφεία του Λονδίνου.
O καθηγητής Franz-Christoph Zeitler, αντιπρόεδρος της Bundesbank, τονίζει ότι οι γερμανικές τράπεζες εμφανίζουν προβλήματα ρευστότητας και ενδέχεται να προβούν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Υποδεικνύει, μάλιστα, ως μεγαλύτερο πρόβλημα τη μετατροπή κεφαλαίων σε Tier 1.
Στην πραγματικότητα, η εξεύρεση ρευστότητας έχει προ πολλού πάψει να είναι ελληνικό πρόβλημα. Οι ελληνικές τράπεζες αγόραζαν κρατικά ομόλογα και στη συνέχεια τα καταθέτουν ως collaterals στην ΕΚΤ για να εξασφαλίσουν ρευστότητα. Μέσα στο Σεπτέμβριο είναι προγραμματισμένοι νέοι πλειστηριασμοί ελληνικών ομολόγων που θα επιτείνουν την υπάρχουσα κατάσταση.
Το πρόβλημα όμως περνά και στις υπόλοιπες χώρες. Οι πορτογαλικές και ιρλανδικές τράπεζες αγοράζουν κι αυτές πορτογαλικά και ιρλανδικά ομόλογα και, σαν αποτέλεσμα, η ΕΚΤ τους παρέχει ρευστότητα μέσω των collaterals που κι αυτές καταθέτουν. Η πιθανότητα να προσεγγίσουν το αδιέξοδο των ελληνικών τραπεζών δεν είναι μακριά. Άλλωστε, τα οικονομικά δεδομένα στην Ιρλανδία, για παράδειγμα, με τα ασφάλιστρα κινδύνου των κρατικών ομολόγων να αγγίζουν το ρεκόρ των 410 μονάδων βάσης, είναι αρκετά δυσχερής. Οι νέοι κανόνες που προωθεί η Ε.Ε. αποτελούν πολιτική που εγκρίθηκε από το Ecofin και θα εφαρμοστεί. Οι τράπεζες δεν μπορούν να επενδύσουν χρήματα χωρίς να γνωρίζει λεπτομερώς τις κινήσεις τους η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 10% των κεφαλαίων τους πρέπει να έχουν διαβάθμιση Tier 1. Οι επενδύσεις σε junk ομόλογα και ομόλογα αυξημένου ρίσκου αποτελούν παρελθόν; Στην πραγματικότητα, τα ομόλογα που εμπεριέχουν το μεγαλύτερο ρίσκο από αυτά που αγοράζουν σε παρόντα χρόνο οι τράπεζες είναι τα κρατικά αλλά ευτυχώς υπάρχει η εγγύηση της ΕΚΤ.
Είναι δεδομένο πως και οι τράπεζες της υπόλοιπης περιφέρειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αντιμετωπίσουν εκτεταμένο πρόβλημα ρευστότητας αν δεν αντιμετωπίζουν ήδη. Η Εθνική Τράπεζα, με την κίνησή της μέσω πώλησης του 20% της Finansbank και της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου για εξασφάλιση 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, δείχνει ότι η ρευστότητα που της εξασφαλίζουν οι ισχύουσες ισορροπίες, δεν της αρκεί. Κι όλα αυτά ενώ το spread των ελληνικών ομολόγων ξεπερνά τις 960 μονάδες βάσης. Την κίνηση της Εθνικής ως προς την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου αναμένεται να ακολουθήσει και η Τράπεζα Πειραιώς. Αναλυτές υποστήριζαν μέσω δηλώσεών τους στους Financial Times ότι οι μετοχές των Credit Agricole και Societe Generale, τραπεζών με μεγάλα συμφέροντα στον ελλαδικό χώρο, ενδέχεται να επηρεαστούν αρνητικά από τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: