Νέοι φόροι στο μενού της Πρωτοχρονιάς



Χωρίς τέλος είναι οι φορολογικές επιβαρύνσεις στις οποίες υπόκεινται οι πολίτες από την κυβέρνηση που επιχειρεί απεγνωσμένα να συγκεντρώσει εντός του 2011 ποσό ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Στην έμμεση φορολογία που πλήττει ολοένα και μεγαλύτερα λαϊκά στρώματα θα προστεθεί κατ' αρχάς η τρίτη κατά σειρά αύξηση του Φ.Π.Α. τους τελευταίους εννέα μήνες.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση από τις αρχές του νέου έτους προχωρά στην εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, στην έκτακτη εισφορά στις κερδοφόρες επιχειρήσεις, την απόδοση των τεκμηρίων, την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, τη φορολόγηση των αυθαίρετων κτισμάτων και τη φορολόγηση των τυχερών παιχνιδιών.

Φ.Π.Α. στα ύψη

Κύμα ανατιμήσεων σε βασικά καταναλωτικά είδη και υπηρεσίες θα επιφέρει η νέα δραματική αύξηση του χαμηλού συντελεστή Φ.Π.Α. από το 11% στο 13%.

Κατ' αρχάς, από την 1η Ιανουαρίου αυξάνεται κατά 20 λεπτά το πακέτο τα τσιγάρα, λόγω της αναπροσαρμογής του πάγιου φόρου από το 10% στο 15%.

Αύξηση τιμών θα υπάρξει σε εφημερίδες, περιοδικά και βιβλία, αφού ο συντελεστής Φ.Π.Α. από 5,5% ανεβαίνει στο 6,5%, ενώ αντίθετα θα μειωθούν οι τιμές στα φάρμακα και τις υπηρεσίες ξενοδοχείων, δωματίων και κάμπινγκ, καθώς ο Φ.Π.Α. μειώνεται από το 11% στο 6,5%.

Εξίσωση φόρου πετρελαίου κίνησης - θέρμανσης

Η κυβέρνηση, από τη μια, ανακοινώνει ότι θα χορηγήσει επίδομα θέρμανσης με εισοδηματικά και άλλα κριτήρια, και από την άλλη από τον Οκτώβριο του 2011 προχωρά στην εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Ουσιαστικά, ο αριθμός των πολιτών που θα καταφέρουν να εισπράξουν το επίδομα θέρμανσης θα είναι πολύ λιγότερος σε σύγκριση με ό,τι ισχύει σήμερα, όπου το κάθε νοικοκυριό προμηθεύεται το πετρέλαιο θέρμανσης με χαμηλή φορολογία. Υπολογίστε ότι σήμερα το πετρέλαιο θέρμανσης πωλείται προς 0,78 λεπτά το λίτρο και το κίνησης 1,30 ευρώ, τότε όλοι καταλαβαίνουμε πόσο μεγάλη θα είναι η επιβάρυνση για τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Ποιοι είναι οι νέοι φόροι και ποιοι οι στόχοι των εσόδων:

Η κυβέρνηση αναζητεί ένα ποσό περίπου 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς αυτό ορίζει το μνημόνιο βοήθειας της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα των δανειστών.

Τα έσοδα αυτά θα προέλθουν:

- Ποσό 800 εκατομμυρίων ευρώ από την αύξηση του Φ.Π.Α. από 11% σε 13%

- Ποσό 100 εκατομμυρίων ευρώ από τον Φ.Π.Α. σε επαγγέλματα που εξαιρούνταν

-Η αύξηση του ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης θα συνεισφέρει στον κρατικό κορβανά 600 εκατομμύρια ευρώ.

-Οι κερδοφόρες επιχειρήσεις θα κληθούν να πληρώσουν εισφορά 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

-Από την πάταξη της φοροδιαφυγής παράλληλα με την επιτάχυνση των διαδικασιών είσπραξης των προστίμων η κυβέρνηση προσδοκά 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ

-Αυξημένη στα 700 εκατομμύρια ευρώ είναι και η πρόβλεψη από τα τεκμήρια φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών

-Από την 1η Ιανουαρίου επιβάλλεται φόρος και στις παροχές σε είδος όπως στα Ι.Χ. για είσπραξη 150 εκατομμυρίων ευρώ

-Από τον λογιστικό προσδιορισμό των εισοδημάτων αναμένονται έσοδα 50 εκατ. ευρώ

-Φόρος στα αυθαίρετα, στόχος είναι 300 εκατ. ευρώ

-Αύξηση αντικειμενικών αξιών, αναμένονται 270 εκατ. ευρώ

-Πράσινα τέλη, στόχος τα 150 εκατ. ευρώ.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: